Vyprodaný Avatar přenechal diváky Sherlocku Holmesovi

Kamil Fila Kamil Fila
30. 12. 2009 9:30
Amerika zažila nejúspěšnější víkend v kinech
Foto: Reuters

Los Angeles - Nikdy v dějinách nezažila americká kina lepší tržby - alespoň ne od konce 70. let, kdy se vedou velmi přesné statistiky. Za uplynulý vánoční víkend se obrat po celém kontinentu pohyboval kolem 270 milionů dolarů. Tím by překonán rekord loňského 18. až 20. července, který se zdál být obtížně překonatelný. Tehdy spolu startovaly snímky Temný rytíř a Mamma Mia! a celkový součet tržeb filmů ve sledovaném žebříčku byl kolem 260 milionů.

Premiéru měly tři novinky a všechny si vedly dobře až skvěle. Hlavní triumf se ale skrývá ve snímku, který měl premiéru minulý týden - ve fenoménu jménem Avatar. Ten si o prvním víkendu přišel na 77 milionů dolarů. Obvyklý propad velkých trikových filmů o druhém víkendu bývá kolem 30 - 40 procent.

Avatar však o druhém víkendu utržil nečekaných 75,6 milionu, což je pokles o pouhých 1, 8 procent. Znamená to i překonání rekordu Temného rytíře v kategorii nejlepší tržby za druhý víkend promítání, byť jen v řádu statisíců dolarů.

Foto: Reuters

U filmů Jamese Camerona však podobný vývoj není nic neobvyklého. Jeho Titanic (1998), jenž se nakonec stal nejúspěšnějším filmem všech dob, začínal se slabými 28,6 milionu a druhý víkend si polepšil o 24 procent na 35, 5 milionu;  na podobně vysokých číslech se pak držel neuvěřitelných devět týdnů a celých dvanáct týdnů byl jedničkou žebříčku (obvyklé je, že i úspěšný film během měsíce až dvou úplně vypadne z Top 10).

Avatar tuto cestu pravděpodobně nemůže zopakovat, ale je jisté, že se opět potvrdilo, že Cameronovy filmy nabývají na síle díky šuškandě „to musíte vidět". Je zřejmé, že hlavním důvodem je trojrozměrná projekce - celkem 58 milionů pochází z kin, které ji umožňují ve formátu 3D digital a dalších 8, 8 milionu z kin IMAX. Čili tržby z klasických 2D projekcí jsou v naprosté menšině - a pro Hollywood je to jasná zpráva: začít vyrábět další trojrozměrné filmy.

Foto: Aktuálně.cz

Zprávy ze sociální sítě Twitter, kde uživatelé zanechávají krátké zprávy o tom, co se jim stalo v určitý den, nyní napovídají, že i úspěch druhého filmu žebříčku - zmodernizovaného Sherlocka Holmese - je vlastně i vedlejším efektem Avatara. Během víkendu totiž velké množství uživatelů Twitteru opakovalo podobný komentář: „Šli jsme na Avatara, ale bylo vyprodáno, tak jsme si koupili lístky na Sherlocka Holmese."

Avatar má kvůli 160minutové délce méně představení denně a lidé si na něj předkupují lístky dopředu, čili na zájemce, kteří přicházejí do kina na poslední chvíli, už často nezbudou žádná místa a musejí vzít zavděk náhradním programem.

Sherlock Holmes byl už tak předběžně považovaný za jasný hit, ale víkendových 62, 4 milionu předčilo očekávání. Stejně tak pokračování dětského písničkového snímku Alvin a Chipmunkové, které se umístilo na třetím místě se 48, 9 miliony, což je o čtyři miliony lepší výsledek než u jedničky. A dokonce i třetí novinka týdne, romantická komedie o rozvodu It´s Complicated  s Meryl Streepovou v hlavní roli, utržila tolik, co by jindy klidně stačilo na první místo - 22, 1 milionu.

Foto: Aktuálně.cz

Rozdíl panuje jen v celkové spokojenosti. Zatímco Sherlock Holmes má dobré recenze i reakce cílové skupiny diváků, film Alvin a Chipmunkové 2 - na němž je nejvtipnější podtitul The Squeakquel - se naopak krátce po premiéře zařadil na Mezinárodní filmové databázi IMDb.com mezi nejhůře hodnocenými tituly i mezi dobrovolnými diváky (bodové hodnocení se nyní pohybuje kolem 2, 7 bodu z 10 možných). It´s Complicated je na tom tak někde mezi - průměrné ohlasy u odborné kritiky i většiny diváků.

V recenzích Sherlocka Holmese se neustále opakuje, že jde nejen o modernizovanou, zakčnělou verzi tradiční románové a filmové postavy, ale vysloveně hyperaktivní film, na němž se silně podepsal vliv producenta Jerryho Bruckheimera, který chce po Pirátech z Karibiku rozjet novou sérii v historických kulisách a kostýmech.

Na celkové hyperaktivitě se podílí jak herec Rober Downey Jr. (Iron Man, Tropická bouře), tak režisér Guy Ritchie (Sbal prachy a vypadni, Pdfu(c)k, Trosečníci, Revolver, Rock´n´Rolla).

Foto: Bontonfilm

Přístup recenzentů, kteří většinově snímek přijímají jako dobrou zábavu, se liší v tom, zda nakonec přistoupí na to, jak Downey hraje Holmese, či zda jim to přijde jako dezinpretace a „svatokrádež".

David Edelstein z New York Magazine píše: „Viděli jsme už mnoho dobrých, špatných a nevýrazných Sherlocků, že je skoro úleva dostat něco jiného, i když to je namířené špatným směrem. A navíc, Downeyho není nikdy dost."

V tom panuje shoda - čím víc o tomto filmu  přemýšlíte, tím víc se vám může líbit. Což je ale u fgury Sherlocka Holmese i trochu problém. V podání Downeyho jde o zajímavou postavu, která hlavně pátrá po příběhu, který stojí za to. Podle Aviho Offera z NYC Movie Guru je sice Downey Jr. zábavný, ale akce příliš ošklivá a ne hmatatelně vzrušující, zatímco samo tajemství zápletky postrádá napětí.

Foto: Aktuálně.cz

Další recenzenti se zaměřili na hledání různých obskurních podobností a (nelichotivých) srovnání. Podle Stephena Wittyho z Newark Star-Ledger film „nepůsobí ani jako Holmes, ale podivné a nechtěné pokračování Wild Wild West s Willem Smithem". Rossiteru Drakovi ze San Francisco Examiner připomíná líčení vztahu mezi Holmesem a Watsonem Judea Lawa takovou „Zkrocenou horu bez sexu a hloubky emocí".

Ať už ale kritici přistupují k novému Holmesovi s jakýmikoli výhradami, vždy jsou schopni nalézt na něm něco pozitivního a nakonec identifikovat i správné cílové publikum. Což může být problém i pokračování Chipmunků - prý i malým dětem musí jejich příběh připadat hloupý a předvídatelný.

Shoda je jednoznačná: roztomilost není všechno a Chipmunkové 2 jsou „čiré kinematografické zlo a jed". Jedinými lidmi, kteří ho můžou ocenit, budou líná děvčata na hlídání, která se jím pokusí zbavit dotěrných svěřených dětí.

 

Právě se děje

Další zprávy