Vyhrát Oscara? Může to být konec kariéry

mor
1. 2. 2007 13:00
Los Angeles - Zdálo by se, že vyhrát Oscara je to úplně nejlepší, co může herce potkat. Existuje ale řada případů, kdy cenná soška hereckou kariéru spíše zhatila.
Foto: Profimédia

"Říká se tomu prokletí Oscara. Hercův největší sen se vzápětí stane jeho nejděsivější noční můrou," říká v rozhorovu pro agenturu Reuters filmový vědec a kritik Tom O'Neil.

Herce a herečky jako F. Murray Abrahama, Brendu Frickerovou, Lindu Huntovou, Marlee Matlinovou a Louise Fletcherovou si možná většina lidí vybaví jen stěží, a to přesto, že všechna tato jména získala nejprestižnější a nejvíce žádanou filmovou cenu světa.

Další a lépe známí vítězové, mimo jiné Gwyneth Paltrow a Richard Dreyfuss, nahlas naříkali, že úspěch, o kterém nejvíce snili, jim přinesl jen komplikace a trable jak v kariéře, tak osobním životě.

"Vítězové od Joan Fontaine po Gwyneth Paltrow a Richarda Dreyfusse řekli, že Oscar pro ně nakonec byl prokletím," potvrdil O'Neil. Oscarová Paltrow prý tak stoupla na ceně, že si jí v jejích šestadvaceti mohl dovolit obsadit do filmu jen málokdo, zatímco Dreyfuss se po úspěchu, který sklidil za roli ve filmu Loučím se, děvče z roku 1977, propadl hluboko dolů, navykl si drogám a začal ho potkávat jeden nezdar za druhým.

Foto: Aktuálně.cz

Paltrow si sošku zasloužila za hlavní roli ve snímku Zamilovaný Shakespeare. Přiznala, že tak velkém úspěchu byla vystavena příliš silnému tlaku, který způsobil, že učinila několik špatných rozhodnutí rychle za sebou.

"Když jsem měla takový úspěch a ve dvaceti šesti vyhrála Oscara, začala jsem být bez starostí a přestala se zajímat o věci, které jsem si začala vybírat. Myslela jsem, že něco zkusím třeba pro radost, protože proč ne, mohla by to být sranda, anebo že něco udělám jen a jen pro peníze. A to je ona stinná stránka Oscara. Nic takového už v životě neudělám," řekla herečka.

Louise Fletcherová sošku získala za roli umíněné hlavní sestry ve filmu Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. Po úspěchu a minutové slávě propadla a začala se objevovat už jen v béčkových filmech jako Excorcist II: The Heretic, Ohnivé oči a Flowers in the Attic.

"Tahle cena z vás udělá neskutečně šťastného člověka, na noc. Ale nečekejte, že se postará o vaši kariéru," říká Fletcherová.

Louise Fletcherová v Přeletu nad kukaččím hnízdem
Louise Fletcherová v Přeletu nad kukaččím hnízdem | Foto: Aktuálně.cz

O'Neil podává dlouhý výčet těch, kteří vystoupali až na vrchol, po jehož dosažení už nebyli schopni znovuzískat nabytou slávu. Rita Morenová, Dianne Wiestová, Cuba Gooding Jr. a tak bychom podle O'Neila mohli pokračovat.

"Někdy vyhrají, protože konstelace hvězd je pro ně příznivá - perfektní herec dostane perfektní roli v ten správný čas, ale to se už nikdy nemusí opakovat a není to proto zárukou vůbec ničeho," vysvětluje Leonard Maltin, filmový kritik, historik a moderátor pořadu Entertainment Tonight.

Říká, že o tomto fenoménu se v hollywoodských kruzích mluví jako o syndromu F. Murray Abrahama, divadelního herce, který Oscara dostal za roli v dalším Formanově filmu Amadeus.

"V Amadeovi byl skvělý a vůbec je to dobrý herec, ale z bůhví jakého důvodu anebo kombinace důvodů už nikdy nedostal od žádného režiséra další nabídku. Proto v hraní pokračuje na prknech," říká Maltin a dodává, že Fletcherová je podobným příkladem stejného fenoménu.

Foto: Aktuálně.cz

Maltin zmiňuje mnoho faktorů, které údajně můžou za to, že herec už nikdy víc nezopakuje svůj oscarový úspěch - chybné rozhodnutí, odklon štěstí, špatní agenti anebo sláva, která lidem vleze do hlavy.

Filmoví kritik Richard Schickel jako další  potvrzuje, že Oscar v žádném případě nezaručí nesmrtelnost jakéhokoli herce. "Lidem se dostane ocenění za jeden konkrétní výkon, to ovšem současně neznamená, že tito lidé budou mít dlouhou umělecky hodnotnou životnost," uzavírá Schickel.

"Je to film, na který se třeba po deseti letech opět podíváme. Už týden po rozdání Oscarů si stejně většinou nikdo nepamatuje, kdo sošku vyhrál," dodává ještě.

 

Právě se děje

Další zprávy