Veterán Rambo se musel sklonit před Sparťany

Kamil Fila Kamil Fila
28. 1. 2008 13:50
Americký žebříček vyhrála parodie nad brutalitou

Los Angeles - Stalo se něco málo předvídatelného. Návrat veterána Johna Ramba nesklidil v amerických kinech o svém premiérovém víkendu největší tržby.

Studio Lions Gate dlouho vymýšlelo datum premiéry, aby měl Sylvester Stallone umetenou cestičku. Ovšem nostalgiků po éře vysvalených osmdesátek se ukázalo být méně než nenáročných smíšků, kteří se spokojili s velepitomou parodií Meet the Spartans.

Film si bere na paškál nedávný komiksový nářez 300 a k tomu 333 dalších nijak nesouvisejících filmů. Sparťané, v nichž se promenáduje kupříkladu ochablý ex-Herkules Kevin Sorbo, nakonec dosáhli v pokladnách 2605 kin na sumu 18,7 milionu dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Rambo vydělal "jen" 18,1 milionu, i když měl ještě o 150 kopií víc. Dlužno ale dodat, že spokojenost diváků je mimořádně vysoká.

Naopak Sparťané mají neuvěřitelně špatné hodnocení nejen u kritiků, ale i u obyčejných diváků: Rambo má momentálně na uživatelské databázi 8,5 bodu z 10, Sparťané 2,6.

Američtí kritici celkem pochopitelně svorně nenávidí oba snímky.

Čtěte více: Rambo si zase nabrousil nůž, kritika nabíjí

Třetí je komedie 27 šatů s Katherine Heigelovou v hlavní roli věčné svatební družičky: 13,6 milionu za tento víkend a celkově 45,3 milionu dávají tušit, že úspěch Zbouchnuté, který Heigelovou posunul z pozice televizní hvězdy Chirurgů na pozici filmové hvězdy, se nebude hned tak opakovat.

Vzhledem k masivní a propracované reklamní kampani je čtvrté místo se sumou  12,7 milionu pro home-video katastrofické Monstrum mírné zklamání. Je možné, že se film postupně dostane k celkovým stomilionovým tržbám, ale čekalo se asi víc. Škoda tak originálního počinu.

Čtěte více: Monstrum má Americe vyfreudovat 11. září z hlavy

Zcela průměrný thriller Untraceable (Nevypátratelný) o agentce FBI, která vyšetřuje případ internetového vraha rozesílajícího videa se svými oběťmi, má po premiérovém víkendu na kontě 11,3 milionu.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér Gregory Hoblit (Frekvence, Hartova válka) nikdy nebyl hitmaker a jméno herečky Diane Laneové (Nevěrná) nikdy nepředstavovalo velký tahák.

Miláček diváků a kritiků a překvapivý účastník nejprestižnějších oscarových nominací, těhotenská komedie Juno, se díky tržbám 10,3 milionu za víkend přehoupla přes hranici 100 milionů na amerických tržbách.

Mírně a předvídatelně kvůli náporu nových filmů klesají důchodci Jack Nicholson a Morgan Freeman v komedii Než si pro nás přijde (The Bucket List). Utržili stejně jako Juno v podstatně větším množstvím řidčeji osídlených sálů a dotýkají se téměř 60 milionů dolarů celkově. Potenciál mají zhruba na osmdesát a časem se k jeho naplnění došourají.

Foto: Aktuálně.cz

Skvěle si vzhledem ke své náročnosti vede jeden z hlavních oscarových kandidátů Až na krev Paula Thomase Andersona. V 885 kinech získal téměř 4,9 milionu a celkově má 14,7; bude vydělávat až do únorového vyhlášení cen Akademie a nejspíš ještě hodně dlouho potom.

O takových snímcích se v hantýrce producentů a kinařů říká, že mají "dlouhé nohy" (long legs).

Žebříček Top 10 pomalu opouští dobrodužná ptákovina Lovci pokladů: Kniha tajemství s Nicolasem Cagem. Minule překonala 200 milionů na domácích tržbách, nyní k nim přidala ještě 4,66 milionu.

Desítku uzavírá slaboučká komedie Bláznivé peníze (Mad Money) s Diane Laneovou, Katie Holmesovou a Queen Latifah o zaměstnankyních Federální banky, z jejíchž účtů se rozhodnou ulít si něco na důchod: 4,61 milionů za tento víkend by jim mohlo stačit; vzhledem ke kvalitám je to tak akorát.

 

Právě se děje

Další zprávy