Velké sloní uši přitahují velké tržby

Kamil Fila Kamil Fila
17. 3. 2008 11:02
Animovaný film Horton vede americký žebříček
Horton
Horton | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles Je to jako když Zdeněk Troška natočí novou pohádku - vždycky vyhraje žebříček. S tím rozdílem, že americký národní pohádkář s pseudonymem Dr. Seuss je vtipnější, vkusnější a chodí na něj skutečné masy; Troška oproti zažitým pověstem není nejúspěšnější český režisér a jeho filmy nelámou rekordy.

Animovaný snímek s plným názvem Dr. Seuss´ Horton Hears a Who o roztomilém hodném slonovi, který se snaží chránit mikroskopický nárůdek, který nikdo jiný nevidí a neslyší, utržil v premiérovém víkendu přes 45 milionů dolarů.

Stejně jako Grinch (který ukradl Vánoce) s Jimem Carreym a Cat in the Hat s Mikem Myersem má Horton předpoklady hravě překonat 100 milionů na domácích tržbách. Snímek je dílem dvou debutantů Jimmyho Haywarda a Steva Martina, kteří se předtím podíleli na nižších tvůrčích pozicích u filmů Příšerky s.r.o., Hledá se Nemo či Roboti.

Horton se líbí nejen dětem a rodičům, ale i kritikům. Okolo 85 procent z nich zatím napsalo kladné recenze. Prozatímní konsensus je takový, že jde o nejlepší převod seussovské pohádky na plátno, i když se ozývají i hlasy, že film je velmi hyperaktivní, hlučný a uječený. Čímž jsme zpátky u Trošky

Na druhé místo v žebříčku kleslo 10 000 let př. n. l. s víkendovými tržbami 16, 4 milionu, což značí více než poloviční propad v návštěvnosti oproti prvnímu týdnu. Zřejmě se rychle rozkřiklo, že film je nejenom kravina, což se čekalo, ale navíc i vcelku nuda.

V zámoří, kde byla premiéra posunuta o týden, k tomuto poznání dospíváme právě teď; jinak ale tržby v prvním týdnu kopírují Ameriku a na 51 zahraničních trzích nasbíral snímek 73 milionů dolarů.

Na třetí místo v Severní Americe se s chabým výsledkem 8, 6 milionů prokopal teenagerský akční film Never Back Down, což je jakási drsnější verze Karate Kida s nesmírně špatnými recenzemi.

Vypráví o středoškolském studentovi, který se dostane do světa ilegálních zápasů, kde - jak už to v béčkových filmech bývá - "neplatí žádná pravidla". Mentora hlavního hrdiny ztvárnil Djimon Hounsou, což je asi nejznámější jméno titulkové listiny. Režisér snímku Jeff Wadlow předtím natočil ultrabrutální horor Wolf Creek.

Never Back Down
Never Back Down | Foto: Aktuálně.cz

Na čtvrtém místě stále otravuje Martin Lawrence s "komedií" College Road Trip, která se zjevně nelíbí ani těm nešťastníkům, kteří na ni šli. Uživatelská databáze IMDb.com zatím eviduje známku 2,5 bodu z deseti možných, což je velká bída. Film naštěstí dosud není nahlášen do české distribuce.

V průměru se drží thriller Úhel pohledu (Vantage Point) líčící atentát na prezidenta z perspektivy několika očitých svědků. S 5,4 miliony za minulý víkend se domácí tržby blíží k celkové šedesátce. Předběžně lze prozradit, že minimálně po řemeslné stránce jde o zdařile napínavý film.

Lupičský thriller The Bank Job s ranařem Jasonem Stathamem se potácí s nízkými tržbami okolo 13 milionů za dva týdny od premiéry už v druhé půlce žebříčku. Nepomáhají mu ani velice dobré recenze ani šuškanda mezi diváky. Další z důkazů, že návštěvnost v kinech se neřídí přesnými a předvídatelnými pravidly.

Kronika rodu Spiderwicků
Kronika rodu Spiderwicků | Foto: Archiv

Futuristický sci-fi thriller Soudný den (Doomsday) má za první víkend velmi chabých 4, 7 milionu, pouze třetinu kladných recenzí a mírně nadprůměrné divácké ohlasy. Příběh o smrtícím viru zabíjejícím v Londýně roku 2037 se úplně míjí s náladou lidí, kteří momentálně chodí do kina.

Osmé místo má přisprostlá sportovní komedie Semi-Pro s hnusně chlupatými basketbalisty, kteří neumějí příliš dobře skákat, devátá je historická limonáda Králova přízeň se Scarlett Johanssonovou a Natalií Portmanovou a Top 10 uzavírá dětská fantasy Kronika rodu Spiderwicků.

 

Právě se děje

Další zprávy