Václav Havel představí své oblíbené filmy

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 6. 2007 10:00
Fresh Film Fest bude letos ekologický a plný chyb
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Počtvrté se letos na konci srpna koná v Karlových Varech mezinárodní festival studentských snímků Fresh Film Fest. Letos láká na Václava Havla, přehlídku debutů nebo koncert Moimir Papalescu and the Nihilists.

Fresh Film Fest má tři soutěžní sekce: v jedné se utkají dokumenty a hrané filmy, v druhé filmy animované, třetí je soutěž filmů ze střední a východní Evropy. Filmům střední Evropy bude zasvěcen i Visegrádský čtvrtek.

Soutěžní sekci letos obeslalo celkem 678 filmů. "Evropských filmů je přihlášeno 403, z Česka usiluje o účast 69 snímků," říká umělecký ředitel Jan Stehlík. O účast mají zájem i filmy z Argentiny, Afriky či Singapuru.

Česko v hlavní porotě festivalu zastoupí herec Jaroslav Dušek, v porotě usedne oceňovaná polská režisérka Magdalena Piekorz či bývalá programová ředitelka Berlinale Talent Campus Cathy Rohnkeová.

Fresh Film Fest: natáčení znělky s Marianem Rodenem
Fresh Film Fest: natáčení znělky s Marianem Rodenem | Foto: FFF

Festival se od zaměření na čistě studentskou tvorbu rozšiřuje  do dalších oblastí, lákadlem je sekce Lekce. Loni v ní oblíbené filmy představil režisér Jan Němec, letos se role "lektora" ujal Václav Havel. Do výběru zařadil právě Němcův film O slavnosti a hostech, Dalekou cesta Afreda Radoka,  polskou filmovou adaptaci svého Larga Desolata a jeden z dílů Originálního videojournalu Andreje Kroba.

Novinkou je sekce Fresh Generation, která nabídne přehlídku debutů. Ze zahraničních debutů bude promítnut například oceňovaný film Montag režiséra Ulricha Köhlera. Česko tu zastupují dva oceňované filmy - Pusinky Karin Babinské a Pravidla lži Roberta Sedláčka. Režisérka Babinská je také autorkou letošní znělky, v které se objeví Marian Roden.

"Natáčeli jsme ji v ateliéru u Davida Černého, kde jsme se potkali i s rozkládajícím se holubem," vzpomíná Babinská, která se při práci znovu sešla s částí týmu z Pusinek - s autorem hudby Janem Muchowem, kameramanem Martinem Doubou a herečkou Petrou Nesvačilovou, která se podílela na scénáři.

Fresh Film Fest: Ze zahraničních debutů bude promítnut například oceňovaný film Montag režiséra Ulricha Köhlera.
Fresh Film Fest: Ze zahraničních debutů bude promítnut například oceňovaný film Montag režiséra Ulricha Köhlera. | Foto: FFF

Hlavním tématem grafické koncepce je letos "chyba".  "Máme rádi živé věci a k těm patří i nedokonalost. Chybami se člověk učí," říká autorka koncepce Adéla Svobodová, která si za loňské vizuální řešení festivalu odnesla cenu za design. Na výtvarné podobě festivalu se podílí i český architekt Dan Fišer, který pracuje v britském ateliéru slavné architektky Zahy Hadid.

Na programu je opět i soutěž nezávislých titulů Film Reflection. Do 17. července do ní své výtvory mohou posílat tvůrci, čímž si vyslouží automaticky akreditaci na festival; nejlepší z nich vyhraje 50 tisíc korun na další počin.

Na loňský experiment, v němž sledovali diváci projekci filmu Block Party z bazénu hotelu Thermal, letos Fresh Film Fest naváže:  chystá vodní letní kino přímo před hotelem. Promítat v něm bude filmy toho tvůrce, kterého si návštěvníci sami zvolí na stránkách festivalu.

Filmový festival Finále: Režisérka Karin Babinská přebírá hlavní cenu spolu s představitelkami Pusinek
Filmový festival Finále: Režisérka Karin Babinská přebírá hlavní cenu spolu s představitelkami Pusinek | Foto: Finále Plzeň

"Jsme první festival v Česku, který dává divákům možnost si vybrat nejen do kterého kina vlezou, ale i jaké filmy tam uvidí," říká ředitel festivalu Martin Pošta. Hlasovat lze do 30. července.

Doprovodný hudební program nabídne kapely PSH, Sunflower Caravan, United Flavour, Moimir Papalescu and the Nihilists, The Fakes, Midilidi a německé Warren Suicide.

Fresh Film Fest letos učinil řadu vstřícných kroků ke svým divákům. Součástí této politiky jsou i výhodné akreditační balíčky pro návštěvníky, v nichž za cenu od 390 korun dostanou ubytování i akreditaci na celou dobu festivalu. Předprodeje začínají 15. června. 

Fresh Film Fest proběhne od 22. do 26 srpna a organizátoři letos hodlají zanechat co nejmenší ekologickou stopu; na rozdíl od té filmové.

 

 

Právě se děje

Další zprávy