V USA je nejvýnosnější podřezávat hrdla teenagerům

Kamil Fila Kamil Fila
14. 4. 2008 20:40
V Top 10 jsou dva horory, kriminálka a dětský film
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Uplynulý víkend v severoamerických kinech se nijak zvlášť nelišil od jiných. Teenageři se chodili do kina dívat, jak umírají teenageři. Snímek Prom Night (Promoční noc/Ples/Promočka) v sobě spojuje to, čím naplno žije tamní mládež: maturitní ples, kde se člověk načančá, přijde o panictví - a v duchu hororového žánru možná i o život.

Povrchně nablýskané filmy, v nichž zářivé róby zkrápí krev dívek, jež právě ztratily nevinnost, mají dokonale sériový charakter a pokaždé zaberou. Ostatně i aktuální Prom Night je jen remake stejnojmenného filmu z roku 1980.

Režisér Nelson McCormick má na kontě několik epizod Pohotovosti, Plastické chirurgie s.r.o., Útěku z vězení a po jedné epizodě několika sérií CSI a Dr. House - a jakoby jen natočil další díl nějakého seriálu. Tentokrát se sériovým vrahem, který se vrací zrovna, když má ta nejblonďatější slečna na plátně maturák.

Víkendové tržby jsou slušné - 22,7 milionů dolarů, zvláště když uvážíme produkční rozpočet 18 milionů. Průměrné hodnocení kritiků z databáze Rottentomatoes je přitom skutečný horor - 2,9 bodů z 10 možných.

Jeden z recenzentů to shrnul slovy: Člověk si jenom říká, proč se dnes předělávají staré špatné filmy? Asi proto, aby se dokázalo, že můžou vzniknout ještě horší filmy než dřív.

Foto: Aktuálně.cz

Druhý v žebříčku je podstatně lepší snímek, i když i u něj lze zaznamenat silně sériový přístup. Policejní thriller Street Kings (Králové ulic) pochází od režiséra Davida Ayera, který má za sebou scénáře ke stejnorodým filmům Training Day a S.W.A.T. a jehož debutem byla obdobná kriminálka Drsný časy (Harsh Times).

Loajalitu k policejnímu odznaku momentálně řeší policista v podání Keanu Reevese, který se svou bílou pokožkou tvoří zvláštní kontrast k černošským, kolegům a protihráčům.

Přestože film vypráví o dospělých, nejlépe ho podle uživatelských databází hodnotí opět teenageři, a to dokonce i ti, kteří by na podobné filmy ani neměli mít přístup. Tržba 12 milionů za první víkend je nicméně klasický průměr.

Recenzenti jsou ohledně snímku mírně rozpolcení. Někteří poukazují na to, že scénář renomovaného autora Jamese Elroye (L. A. Přísně tajné, Černá Dahlia) byl ,,z kalvinistické litanie proti hříchu pozměněn do bezhlavé střílečky".

Třetí se drží další film pro mladé, nenáročné a multiplexové plémě. Thriller z prostředí karetních hráčů Oko bere si tento víkend připsal dalších jedenáct do celkové, dosud utržené sumy 62 milionů.

Čtvrtá je dětská fantasy Nim´s Island s Jodie Fosterovou v roli spisovatelky dobrodružné literatury, která se musí poprvé v životě vydat na vlastní dobrodružnou cestu za svou vášnivou čtenářkou - dívenkou na opuštěném ostrově.

Horton
Horton | Foto: Bontonfilm

Pokles z druhého místa z minula na nynější čtvrté znamená propad návštěvnosti o 32 procent a dosavadní tržby přesahující hranici 25 milionů. Recenzenti chválí Fosterovou, která poprvé od dob Mavericka osvědčuje komediální talent, stejně tak chválí i dvanáctiletou Abigail Breslinovou, jež ztělesnila svéhlavou Nim; ale sám příběh prý ,,smrdí někde uprostřed".

Pátý neslavně kluše George Clooney v retro komedii o ragbistech Tvrdé palice (Leatherheads). Na rozdíl od Dannyho parťáků mu tento ,,komerční výlet" nezasponzoruje náročnější projekty. Rozpočet byl totiž téměř 60 milionů a tržby 22 milionů po dvou týdnech věští solidní propadák. Přitom jde prý o docela milou podívanou...

Šestý je neúnavný slon Horton. Tento víkend si sice připsal jen slabých 6 milionů, ale to už je při 140 milionových domácích tržbách jedno.

Bídný start měla duchem nezávislá komedie Smart People (Chytří lidé). Jako by to něco ironicky vypovídalo o Americe, respektive složení zdejších návštěvníků kin. Chytrých lidí, kteří se chtěli jít podívat na chytrý film, se našlo o víkendu jen tolik, že se zvládli složit na pouhých 4, 2 milionu dolarů.

Horton
Horton | Foto: Bontonfilm

Jednu z hlavních rolí přitom hraje hvězda nízkorozpočtového trháku Juno Ellen Pageová, hlavní roli má interesantně zarostlý Dennis Quaid, jeho partnerkou je Sarah Jessica Parkerová a celé to zpytlíkoval tým okolo Bokovky.

Na osmé místo s téměř šedesátiprocentním propadem návštěvnosti klesl horor Ruins (Ruiny) o partičce mladých Američanů, kteří na prázdninách v Mexiku natrefí na bývalé posvátné místo, kde se pořádaly lidské obětiny.

Z traileru lze vyčíst i něco o magii, pod kůží se jim pak vlní nějací červíci... 3,25 milionu pro mexické červíky za tento víkend a celkově 13,5.

Devátá se drží hodně slabá parodie Superhero Movie a desátá nepříliš povedená komedie Drillbit Taylor.

 

Právě se děje

Další zprávy