V Paříži zase hoří auta. Kvůli televizi

ČTK, moc
14. 9. 2006 14:00
Paříž - Francouzi si v televizi Arte připomenou loňské nepokoje na pařížských předměstích. Režisér Philippe Triboit točí film Vyšetřování.
Francouzští policisté o víkendu zasahovali při nepokojích, které vyvolali demonstranti, protestující proti novému sociálnímu zákonodárství. V ulicích Paříže během manifestací vzplály automobily. 20. březen 2006
Francouzští policisté o víkendu zasahovali při nepokojích, které vyvolali demonstranti, protestující proti novému sociálnímu zákonodárství. V ulicích Paříže během manifestací vzplály automobily. 20. březen 2006 | Foto: Reuters

Zabývá se smrtí dvou chlapců, které na pařížské periferii Clichy-sous-Bois zabil elektrický proud v transformátoru, do něhož se schovali při útěku před údajným pronásledováním policií. Okolnosti jejich smrti jsou dosud předmětem šetření.

Incident ihned vyvolal silnou vlnu odporu. Mladíci, převážně potomci arabských a černošských přistěhovalců, zapalovali automobily na protest proti rasové diskriminaci, nízkým šancím najít jakékoliv zaměstnání a obecně špatným podmínkám, jež je nutí žít na okraji chudoby.

Pro Francii to byly největší nepokoje od roku 1968, při kterých hořelo na devět tisíc automobilů a hmotné škody po rabování dosáhly 160 milionů eur, tedy přes 4,5 miliardy korun.

Rektorát Sorbonny oznámil, že během její třídenní okupace studenty koncem minulého týdne byly způsobeny škody za půl milionu až milion eur.
Rektorát Sorbonny oznámil, že během její třídenní okupace studenty koncem minulého týdne byly způsobeny škody za půl milionu až milion eur. | Foto: Reuters

Režisér Triboit film natáčí přímo na místech, kde se loni koncem října drama událo. Podkladem pro něj se stala kniha, kterou už o případu vydali advokáti rodin obou obětí.

Rodiny s natáčením souhlasily a podle francouzského listu Le Parisien někteří dokonce natáčení přihlížejí, podobně jako třetí mladík, který se při loňském incidentu do transformátoru schoval, ale elektrický výboj přežil, i když s těžkými popáleninami.
 
Film má začátkem příštího roku promítat francouzsko-německá televizní kanál Arte.

 

Právě se děje

Další zprávy