V listopadu do kin vtrhne Agáta Hanychová

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 10. 2007 16:00
Po několika odkladech přichází další teenagerský film

Praha - Do konce roku na diváky čekají už jen čtyři české snímky - komedie Chyťte doktora a Poslední plavky, Vejdělkovo drama Václav a po několikerých odkladech i roadmovie pro mladé Crash Road.

"Nečekejte teenagerskou řachandu, není to žádná česká mutace amerických prcičkových komedií," upozorňuje režisér Kryštof Hanzlík. Na kontě má postkatastrofické scifi Poslední přesun, rodinný film Do nebíčka nebo pohádku Královský slib. Novým filmem vstupuje na pole teenagerů.

Žánr, který zažívá v českém filmu žně, odstartovali před třemi lety Janákovi Snowboarďáci. Loni na ně navázali hned čtyři snímky - Experti a Panic je nanic, sám Janák pak divákům nabídl Rafťáky a Rock podvraťáků. Letos měly premiéru Pusinky, které ovšem žánr posunuly k vážnějším tématům.

Agáta Hanychová ve filmu Crash Road
Agáta Hanychová ve filmu Crash Road | Foto: Warner Bros

A Hanzlík svůj film přirovnává právě k Pusinkám Karin Babinské než k Janákovým Snowboarďákům. "Ovšem my máme jen jednu hrdinku," dodává. Stejně jako v případě Pusinek předcházely obsazení hlavní role důkladné castingy, jejich vítězkou se nakonec stala Agáta Hanychová, podle Lidových novin česká Paris Hilton, kterou by si bulvár musel vymyslet, kdyby nebyla.

S obsazením dcery Veroniky Žilkové prý Hanzlík počítal při přepisování scénáře. "Já bulváry moc nečtu, tak jsem ani netušil, že je nějak známá. Ale když si přečetla scénář, měla pocit, že je to hodně podobné tomu, co všechno potkalo ji," říká.

Hanychová ztvárnila osmnáctiletou Veroniku, která má čerstvě po maturitě a odchází z Prahy. "Její cesta je plná setkání s nejrůznějšími lidmi. Od vymahače dluhů s vybraným slovníkem přes ekoteroristy, kteří chrání nepravý strom, po opilou nevěstu, kterou unesli a nechali v hospodě," zní anotace k filmu "s bezstarostnou letní atmosférou".

Agáta Hanychová ve filmu Crash Road
Agáta Hanychová ve filmu Crash Road | Foto: Warner Bros

Ve filmu hrají také Pavla Tomicová, Kryštof Hádek nebo Miroslav Táborský.

Crash Road míří do kin po několikerém odkládání. Film se natáčel už před dvěma lety na podzim, poté se v plánu premiér několikrát posouval. Nakonec je vstup do kin stanoven na 22. listopadu, v předpremiéře bude k vidění na listopadovém Palace Film Festivalu.

Hanzlík odklady vysvětluje důkladným hledáním distributora. "Hledali jsme někoho, kdo se o film hezky postará - někteří z nich s filmy zacházejí jako s houskami," říká lakonicky.

Důvodem prý bylo i čekání na definitivní verzi hudby. "Máme původní muziku, ale dlouho jsme měli jen demoverze a čekali jsme na finální podobu," dodává Hanzlík.

Za sebou už má Crash Road účast na říjnovém festivalu v německém Chemnitzu, odkud si odvezl čestné uznání od poroty složené z mladých diváků nad 14 let.

Hanzlík plánuje účast i na dalších festivalech: "Zájem o film projevili na festivalu v Soulu, možná pojedeme na festival dětských filmů do švédského Malmö."

 

Právě se děje

Další zprávy