V kinech se čeká na Hřebejka. Iron Man jen rezne

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 5. 2008 20:25
V první dvacítce žebříčku je pět českých snímků

Praha - Zatímco v zámoří stále pevnou rukou vládne akční snímek Iron Man, v Česku táhnou komedie domácí provenience. Podle Unie filmových distributorů je jich v první dvacítce návštěvnosti hned pět.

První místo už čtvrtý týden drží Taková normální rodinka, druhé patří vinařským Bobulím, které vstoupily do kin před sedmi týdny. Robert Downey Jr. ani Gwyneth Paltrow z Iron Mana nestačili v českých kinech na Evu Holubovou, Jiřího Mádla a ani na Kryštofa Hádka.

Čísla mluví jasně. Taková normální rodinka má 127 tisíc diváků a vydělala 15 milionů korun, druhé Bobule šplhají k 230 tisícům diváků a osmadvacetimilionovým tržbám. Ale to kina nespasí.

Taková normální rodinka
Taková normální rodinka | Foto: Falcon

Ve čtvrtek ale dostanou české komedie nového a velmi zdatného konkurenta - Hřebejkovu "mariášovou" komedii U mě dobrý. Možná tak pomůže změnit letošní trend, kdy do kin chodí výrazně méně lidí než v loňském roce, který byl z pohledu návštěvnosti rekordní.

Za první tři měsíce letošního roku do tuzemských kinosálů zavítalo 2,87 milionu diváků, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o zhruba půl milionu méně. Tržby kin tak meziročně klesly o 51,4 milionu korun.

Loni do kin zavítalo 12,8 milionu diváků a nechali tam 1,2 miliardy. A velkou zásluhu na to měly české snímky Vratné lahve a Obsluhoval jsem anglického krále. Ani hity jako Piráti z Karibiku si nevedou špatně, ale komiksové adaptace mezi ně moc nepatří.

Iron Man, který v USA za první víkend vydělal 100 milionů dolarů, si v Česku zatím přišel jen na 3,7 milionu korun. Komiksový Snímek přes jeho komerční potenciál vidělo zatím pouhých 28 tisíc Čechů.

Ještě o řád hůře si vede autozávodní šílená jízda Speed Racer. Po prvním víkendu jí patří až čtvrté místo, tržby nedosáhly ani na půl milionu korun a počet diváků je také poněkud nepřesvědčivý - v Česku si pop-artovou jízdu s Emilem Hirschem zatím užilo pouhých 3571 diváků. Zřejmě by v těch barevných autech musel jezdit Bolek Polívka.

Na pátém místě je parodický Superhrdina, na šesté poskočil - z minulého 8. místa - Slámův Venkovský učitel. Po osmi týdnech v kinech má milostné drama Pavla Lišky a Zuzany Bydžovské velmi dobrých 143 tisíc diváků a 17 milionů korun.

Foto: Aktuálně.cz

Hned za Venkovským učitelem se skrývá další česká lahůdka. Zelenkovi Karamazovi se rozjíždějí velmi pozvolna, na strhujícím výkonu Ivana Trojana či Davida Novotného to ale nic neubírá. Film vidělo 21 tisíc diváků a utržil  2,3 milionu korun.

Na dalších místech se drží animovaní Lovci draků, vydařená černá krimikomedie V Bruggách či opět animovaný slon Horton.

Jedenácté místo patří romantickému vyznání lásky francouzskému velkoměstu - Paříži, miluji tě.

V první dvacítce se mezi hromadami více či méně zdařilých amerických romantických komedií, hororů i fantasy krčí ještě jeden český snímek. Povídkové Kuličky Olgy Dabrowské nenápadně bojují o místo na slunci z 18. místa; za dva týdny od premiéry je zatím vidělo 3737 diváků a utržily 331 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy