V Česku se natáčí postapokalyptické drama

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 6. 2008 7:45
Jaroslav Dušek hraje člověka. Ale komedie to není
Jaroslav Dušek ve filmu Jarmareční bouda
Jaroslav Dušek ve filmu Jarmareční bouda | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Režisér Pavel Dražan právě dotočil snímek Jarmareční bouda - a prodavačky ze supermarketu prý asi nenadchne. "Chtěli jsme natočit film, který bude zajímavý i pro nás," vysvětluje producent Jiří Štorek, proč se pustili do značně nemainstreamového projektu.

Děj se odehrává v blíže neurčené postapokalyptické době, odskočí si ale i do středověku. "O mrtvoly tam také není nouze," slibuje Štorek.

Na celovečerní ploše debutujícímu režisérovi Dražanovi se podařilo obsadit do filmu řadu slavných jmen. V hlavní roli se objeví Jaroslav Dušek, který ztvární postavu Člověka.

"Ztělesňuje různé lidské nešvary. Není zlý - jen se občas se chová jako despota a někdy je hloupý. Chová se prostě lidsky, diváci se v tom určitě poznají," shrnuje Štorek.

Dan Bárta ve filmu Jarmareční bouda
Dan Bárta ve filmu Jarmareční bouda | Foto: Aktuálně.cz

Dušek se naposledy objevil ve filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí, ve Švankmajerově Šílení a ve Vachlerové komedii Doblba!

Zpěvák Dan Bárta zase hraje jakéhosi Evžena a Pavel Liška si střihl roli principála; ani o těchto postavách ale producent moc konkrétního neodkrývá. "Vše, co bych řekl, by byla pravda jen z půlky."

Jarmareční bouda je podle tvůrců drsné podobenství o zlu a násilí ve světě kolem nás. "Film bude vyprávět o lidské pýše, krutosti a nesnášenlivosti," říkají tvůrci.

"Příběh je složitý, aby se dal shrnout ve dvou větách," prohlašuje producent. Děj tvoří pět linií, které se navzájem prolínají; v nich se dostáváme do místy groteskních, místy dramatických a tragických situací hlavních hrdinů.

Jarmareční bouda
Jarmareční bouda | Foto: Aktuálně.cz

Jarmareční bouda je natočená velkoryse na Cinemascope, rozpočet Štorek nechce zveřejňovat. "Je to ale film výpravný a odehrává se ve světě, který není totožný s jakýmkoliv jiným."

Dražan ve scénáři vyšel ze stejnojmenného vlastního filmu z roku 1982, který ve své době sbíral ceny na amatérských filmových přehlídkách, dokud nebyl ovšem zakázán.

"Věříme, že film vzbudí stejnou pozornost jako v době svého vzniku a že výjimečnou atmosférou zapůsobí na stále širší spektrum mladých diváků, kteří vyhledávají filmy s hlubším poselstvím," doufá režisér.

Sám vybíral hudbu, kamery se ujal Diviš Marek, držitel Českého lva za Slámovo Štěstí, střihu pak Jiří Brožek, který má doma za svou disciplínu Českých lvů hned sedm. Právě ve střižně se teď Jarmareční bouda nachází.

Natáčelo se v březnu a dubnu v exteriérech poblíž Prahy a na Berounsku. Do kin by Jarmareční bouda měla vstoupit 5. února 2009.

"Vy, co máte rádi Felliniho, tak přijďte, vy ostatní si počkejte na nějakou komedii," (ne)láká Štorek diváky s tím, že masovou zábavu nenabídne, neboť to není "veselá komedie se zpěvy".

 

Právě se děje

Další zprávy