Úspěšné vinařské Bobule budou mít pokračování

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 8. 2008 9:25
Hádek, Langmajer a Voříšková se vrátí na Moravu
Kryštof Hádek, Marián Roden a Lucie Benešová ve filmu Bobule
Kryštof Hádek, Marián Roden a Lucie Benešová ve filmu Bobule | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Než přišla Bathory, byla nejúspěšnějším českým filmem roku 2008 vinařská komedie Bobule debutujícího režiséra Tomáše Bařiny. Od březnové premiéry nasbírala 300 tisíc diváků.

Není divu, že producent Bobulí připravuje podle hollywoodského vzorce pokračování, které by do kin mělo přijít napřesrok.

"V současné distribuci nejlépe fungují pokračování, lidé se chtějí vracet k hrdinům, na které jsou zvyklí," souhlasí Adam Dvořák s důvodem, proč se rozhodl vstoupit znovu do stejné řeky a připravuje film Výběr z bobulí.

V pokračování se pochopitelně vrátí ústřední trojice hrdinů - Honza a Jirka, dvojice sympatických podvodníčků v podání Kryštofa Hádka a Lukáše Langmajera, i Tereza Voříšková v roli dívky Klárky, která přiměje jednoho z nich změnit styl života.

V prvním dílu prchali Honza a Jirka před spravedlností na slunnou Moravu, kde se zapojili i do vinobraní a Honza tu našel v podobě Klárky novou lásku.

"Klárka s Honzou žijí spolu na Moravě, když se Jirka vrací ze zahraničí," popisuje Dvořák výchozí situaci druhého filmu. A záhy se ukáže, že za ním přichází i další velký průšvih, kterému bude muset čelit i teď už bezúhonný Honza.

Scénář už píše absolvent scénáristiky na FAMU Tomáš Holeček. Podle Dvořáka zatím není jisté, zda bude režisérem znovu Bařina. "Nevíme, jak bude vytížen dalšími projekty. Je možné, že film bude režírovat i někdo úplně jiný."

Natáčet by se mělo v červnu příštího roku "Nemusí se přece natáčet při vinobraní, na vinici se děje spousta věcí i mimo něj," plánuje producent. Film by do kin stihl vypravit na podzim příštího roku.

Kryštof Hádek a Tereza Voříšková ve filmu Bobule
Kryštof Hádek a Tereza Voříšková ve filmu Bobule | Foto: Bioscop

Producent - který film také stříhal - původně předpokládal, že na Bobule se bude chodit hlavně na Moravě, kde se z největší části odehrává. Chodilo se na ně ale i v Čechách, rozdíl byl spíš demografický, větší zastoupení měl venkov než město.

Podle Dvořáka je pravděpodobné, že i na novém filmu se budou finančně podílet moravští vinaři. A možná se v něm na plátnech kin znovu objeví i politici; v prvních Bobulích si epizodní roličky zahráli Pavel Severa a Tomáš Julínek.

"Po Rafťácích mi lidé nadávali, že na Vltavě se najednou nedá ani hnout, tak doufám, že teď nejsou podobně zavalené moravské sklípky," dodává Dvořák a úspěch Bobulí popisuje slovy: "Pomohla nám atmosféra i to, že jsme přišli po dlouhé zimě. K tomu příjemná hudba, videoklip, trailer i zacílená kampaň."

Bobule: Tomáš Julínek a Miroslav Táborský
Bobule: Tomáš Julínek a Miroslav Táborský | Foto: Bobule

Dvořák přiznává, že film natáčel s předpokladem divácké úspěšnosti a odvoláním na vinařské filmu typu Dobrého ročníku či Bokovky. "A jestli jsem plánoval, že to bude trhák? To se snad ani nedá plánovat. A nebráním se ani označení recenzentů, že to je bezbolestná komedie."

V případě filmu seděl hned na třech židlích - film nejen stříhal a produkoval, ale i distribuoval z pozice ředitele společnosti Bioscop.

"Cítím se nejlíp v té profesi střihače, která je kreativní. U těch dalších se to neobjede bez stresu a úředničiny," říká už dvakrát na Českého lva za střih nominovaný Dvořák.

 

Právě se děje

Další zprávy