USA znovu vrtí psem. A ještě cyničtěji

Reuters, Hej
11. 10. 2006 12:00
Los Angeles - Chování amerických politiků není k smíchu. O důvod víc udělat si z něj legraci, říká herec Robin Williams. Uvnitř: TRAILER

Právě totiž v USA uvádí svůj nový film Muž roku (Man of the Year). Snímek natočil režisér Barry Levinson, autor obdobně satirického filmu Vrtěti psem z roku 1997.

Williams v Muži roku ztvárnil jízlivého politického komentátora Toma Dobbse, který coby nezávislý kandidát usiluje o post prezidenta ve volbách, během nichž dojde k počítačové poruše.

Zní to povědomě, stejně jako fakt, že ve volbách kandiduje televizní celebrita. Nic výjimečného v zemi, kde se guvernérem Kalifornie stal herec Arnold Schwarzenegger a kde fanoušci Jona Stewarta a moderátorky Oprah Winfreyové tisknou trička a vyrábějí webové stránky na podporu jejich prezidentské kandidatury v roce 2008.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Williams už s Levinsonem spolupracoval na jeho další známé politické komedii, protiválečném filmu Dobré ráno, Vietname. Snímek mu tehdy vydobyl oscarovou nominaci, sošku mu pak vynesla vedlejší role ve filmu Dobrý Will Hunting.

Nyní se tedy ti dva společně snaží osvětlit americký politický systém, podle jejich názoru notně prohnilý. "Není to o konkrétní politické straně, nýbrž o tom, že celý ten systém pěkně smrdí," říká Williams.

Kritizuje politický vliv zájmových skupin, miliony dolarů vynaložené na volební kampaň i negativní reklamu, s jejíž pomocí se kandidáti vzájemně napadají.

Muž roku
Muž roku | Foto: Aktuálně.cz

"Vrtěti psem bylo mnohem nevinnější a méně cynické," dodává Levinson. "Doba je teď mnohem temnější a cyničtější, proto i náš film pracuje jinými prostředky."

Ve Vrtěti psem hollywoodský producent a washingtonský PR expert vymysleli imaginární válku, aby zakryli hrozící prezidentův sexuální skandál. Uvedení filmu v době vlády Billa Clintona bylo vnímáno jako více než symbolické.

Williams proslul zejména jako komediální herec ve snímcích Táta v sukni či Ptačí klec. Nicméně je i úspěšný a respektovaný charakterní herec.

V Muži roku podle prvních ohlasů mísí obojí. Satiricky prý trhá na kousky americký politický systém, a přitom zcela vážně hrozí zákonodárcům: Řekněte nám pravdu!

Ve skutečném životě by ale Williams prý o zvolení neusiloval. U amerických voličů by nejspíš stejně propadl poté, co v srpnu podstoupil odvykací kůru poté, co znovu  po dvaceti letech začal pít.

"Můžete být extrémně schopní, ale pokud váš život není dokonale čistý, tak byste prezidentem být neměli," říká. "Kdybychom ovšem aplikovali stejné morální zásady na většinu našich prezidentů, nemohli by na tu funkci být ani nominováni."

 

Právě se děje

Další zprávy