Umanutý policajt Will Smith prostě roboty nemusí

Michal Šobr
3. 6. 2011 11:30
3.6. - Na DVD vychází akční sci-fi Já, robot
Foto: Aktuálně.cz

DVD - Píše se rok 2035 a v Chicagu si nazouvá policajt Del Spooner kecky Converse model 2004, aby v nich vyrazil bránit svět lidí. Z robotů, které U.S. Robotic cpe do každé rodiny, totiž podle něj nekouká nic dobrého.

A je mu šumák, že fungují tři známé zákony robotiky, jak je vymyslel Isaac Asimov, jehož povídková kniha z roku 1950 také tvůrce filmu inspirovala. Robot nesmí ublížit člověku nebo svojí nečinností dopustit, aby člověku bylo ublíženo; Robot se musí podřídit příkazům člověka, pokud nejsou v rozporu s prvním zákonem; Robot musí chránit svoji existenci, pokud to není v rozporu s prvními dvěma zákony.

Ale umanutý Spooner roboty nemusí a je mu jedno, že zatím žádný z nich nespáchal zločin - protože ví, že jednou to přijde. A on bude blízko, aby plecháče postavil do latě. Sebevraždu jejich otce dr. Lanninga tak paranoidní Spooner považuje za vraždu, ve které má svůj elektronický spár robot nové generace Sonny. A tak mu tvrdě zmáčkne obvody. Netuší, že tenhle robot má své sny a tajemství - a kromě pozitronového mozku ještě sekundární systém, který zákony robotiky posílá do kytek.

Mezi Blade Runnera, Minority Report, Matrix a devět povídek z knížky Isaaca Asimova zasadil režisér Alex Proyas (Vrána) inteligentní akční sci-fi Já, robot přinášející věčné téma žánru - tj. vztah inteligentního stroje a člověka trpícího fixní ideou, že na něj pořád ještě má.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

V nepřepísknutém, a proto uvěřitelném vizuálu nedaleké budoucnosti je protiváhou důvěřivců bytostný skeptik Spooner, pro kterého jsou roboti nebezpečnou imitací člověka, která nic necítí a na rozdíl od psů nemá ani sny. Jenomže Spooner je polda, který netuší, co je to duch ve stroji a co zmůžou volné radikály, když se pustí ze řetězu.

Tuhle postavu napsal scenárista Akiva Goldsman na (atletické) tělo Willu Smithovi, který ji pojal v duchu připomínajícím Ricka Deckarda. Je jen méně ošoupaný a více cool, takže když na nepřátelské NS-5, kteří mu naskákali na speciální Audi RSQ, v tunelu zařve "Teď už jste mě vážně nasrali", pište si, že vzápětí přepne na ruční řízení a rozmázne je o zeď.

Prakticky polovina z více než stomilionového rozpočtu se jen v amerických kinech vrátila zpátky hned za první víkend. Což potvrzuje, že mix suchých hlášek, akčního nářezu, vizuálních efektů nominovaných na Oscara a stylového Smithe - který chrlí testosteron i charisma jako hasičská stříkačka - je žádaným popcornovým zbožím. Dobrou chuť!

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy