Tyc dotočil po Smradech druhý film o Romech

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 7. 2008 12:30
Snímek El paso by do kin měl vstoupit 20. ledna 2009
Zdeněk Tyc: El Paso
Zdeněk Tyc: El Paso | Foto: Martin Špelda pro T.H.A.

Praha - Šest let po Smradech dotočil Zdeněk Tyc svůj pátý celovečerní film - opět na romské téma. Snímek El paso vypráví o boji romské matky sedmi dětí s úřady.

Při práci na scénáři se Tyc inspiroval skutečným případem brněnské Romky. "Byla rozhodnuta za každou cenu vychovávat svých sedm dětí sama a uchránit je před umístěním do dětských domovů," popisuje výchozí situaci, kterou ale zkomplikuje dluh městu za byt.

V nezáviděníhodné situaci hrdince pomáhá mladá ambiciozní právnička a kurátor - ty ztvární partnerská dvojice Linda Rybová a David Prachař. Do hlavní role obsadil režisér zpěvačku skupiny Gulo Čar Irenu Horváthovou. V dalších se objeví Igor Chmela, Vladimír Javorský či Leoš Noha.

Zdeněk Tyc: El Paso
Zdeněk Tyc: El Paso | Foto: Martin Špelda pro T.H.A.

Zdeněk Tyc ovšem nechce, aby jeho nový film byl vnímán jen jako snímek na romské téma: chce naopak, aby se diváci přestali dívat na rodinu Věry jako na romskou rodinu. "I romská rodina chce žít normálně, je schopná si pomoct a nemusí vždycky skončit někde na ulici. Avšak nechci moralizovat! Žádnou ideologii tam nehledejte!"

Producentem El pasa je Ondřej Trojan, který stojí mimo jiné za snímky Jana Hřebejka a Petra Jarchovského. Film je nyní ve střižně a střih potrvá až do poloviny září. "Materiálu je spousta, protože film byl natáčen souběžně dvěma kamerami," vysvětluje tisková mluvčí filmu Naďa Machková.

Neobvyklé řešení si žádala i častá přítomnost minimálně šesti dětských herců na place. "Kvůli autenticitě jejich výkonu bylo potřeba zmást jejich pozornost, rozptylovat je, a pak zachycovat takové chvilky," vysvětluje Machková.

Zdeněk Tyc: El Paso
Zdeněk Tyc: El Paso | Foto: Martin Špelda pro T.H.A.

Svůj předchozí film Smradi natáčel Zdeněk Tyc podle autobiografického scénáře Terezy Boučkové o rodině, která vychovává dva osvojené romské chlapce. Společně měli Boučková s Tycem natáčet i nový Boučkové scénář Zemský ráj to napohled, jednoho z vítězů Ceny Sazky.

Peripetie kolem vyjednávání o natočení filmu popisuje Boučková beletristickou formou v nedávno vydané knize Rok kohouta. Film nakonec vznikne v režii Ireny Pavláskové a produkci Viktora Schwarcze; začne se natáčet letos v říjnu, kameru povede Českým lvem oceněný Diviš Marek.

Ve filmu Zemský ráj to napohled se podle Viktora Schwarcze objeví sestava prvotřídních českých herců - mimo jiné Vilma Cibulková, Miroslav Etzler, Jiří Dvořák, Ondřej Vetchý, Jan Hartl či Tereza Voříšková.

Zdeněk Tyc debutoval v roce 1989 ceněným snímkem Vojtěch, řečený sirotek; následovaly Žiletky, komedie UŽ a Smradi. El paso by do kin mělo vstoupit 20. ledna příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy