TV tipy na víkend - Bílá paní, Všichni dobří rodáci

Marie Dostálová
18. 11. 2011 4:49
Přinášíme vám tipy na kvalitní filmy, které mají ve víkendovém programu televize
Nauka o snech
Nauka o snech | Foto: Aktuálně.cz

Přinášíme vám tipy na kvalitní filmy tento víkend v televizi.

Sobota: Dým bramborové natě a Nauka o snech

V 18 hodin by vám v programu televize Nova Cinema nemělo uniknout drama Dým bramborové natě (1976) s Rudolfem Hrušínkým v hlavní roli. Film uznávaného režiséra Františka Vláčila vypráví o stárnoucím pražském doktoru Meluzínovi, který po rozchodu s ženou, která zůstala v zahraničí, přijme místo obvodního lékaře ve venkovském zdravotním středisku, kde chce opět najít duševní klid a rovnováhu. Zprvu naráží na nedůvěru a nepochopení místních obyvatel. Depresivní drama nabízí propracovanou psychologii postav a věrohodný obraz vesnice 70. let.

V 17.20 vysílá Filmbox netradiční fantasy drama Nauka o snech (2006) Michela Gondryho - režiséra dnes již kultovní filmu Věčný svit neposkvrněné mysli. Snímek je podivínským výletem do kolážové říše divů, která je vyrobena z papíru, celofánu a představ. Laškovná romantická fantazie se odehrává se v chaotickém mozku Stephana Mirouxa (Gael García Bernal), mladého výstředního muže, jehož sny mu neustále napadají reálný svět. Když spí, stává se z něj charismatický moderátor „Stephane TV," který přednáší „nauku o snech" do papírových kamer.

Neděle: Bílá paní a Všichni dobří rodáci

V neděli ve 14.50  stojí rozhodně za zhlédnutí československá komedie Bílá paní (1965), kterou natočil Zdeněk Podskalský. Ve vsi Komonice, ležící pod stejnojmenným hradem, dojde k zázraku. Krásná Perchta zvaná Bílá paní (Irena Kačírková) vystoupí jednoho dne z obrazu, vyhoví prosbám Blažkové a zařídí jí v chalupě vodovod. Té noci totiž navštívila hrad skupina místních trochu podnapilých občanů, kteří vedli právě spor o to, zda Bílá paní opravdu za úplňkových nocích chodí po hradě. Film je obsahuje zjevnou protirežimní satiru, což bylo také důvodem, proč putoval na dlouhá léta do trezoru.

Ve osm hodin večer vysílá CSfilm další trezorový film - drama Všichni dobří rodáci (1968) režiséra Vojtěcha Jasného. Film začíná květnem 1945, kdy skončila válka. Brzy však přichází zvratový únor 1948, který vesnici rozděluje na dva nesmiřitelné tábory. Mrazivý film o kolektivizačních procesech zachycují tehdejší realitu, nešťastné osudy a slabé charaktery je hereckým koncertem Vlastimila Brodského, Radoslava Brzobohatého, Věry Galatíkové nebo Vladimíra Menšíka.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy