Tu ledničku ektoplazmáci neměli otevírat

Michal Šobr
24. 6. 2011 8:00
24.6 - Na DVD vycházejí Ghostbusters, klasika 80. let
Foto: Aktuálně.cz

DVD - Slýcháte v noci podivné zvuky? Zažíváte pocity strachu ve sklepě či na půdě? Viděli jste někde strašidlo? Nechcete se nechat osliznout? Tak neváhejte ani minutu a volejte profesionální krotitele duchů, kteří jsou vám k dispozici dvacet čtyři hodin denně a mohou eliminovat vaše problémy s nadpřirozenem!

A vy roztlemení duchové, vlezlá strašidla a telekinetičtí slizáci, stáhněte oháňky a vraťte se do svých brlohů. Je jasné, že byste rádi naplnili slova Apokalypsy, zlomili šestou pečeť a způsobili, že slunce zrudne a měsíc zkrvaví, země bude pukat, nebe se zhroutí a mrtví budou vstávat ze svých hrobů.

Ale máte po ptákách, nic takového se nestane, protože je tu parta Dr. Petra Venkmana, pro niž není žádná fuška dost těžká a žádný honorář dost velký. Parta, která s jadernými urychlovači na zádech smete protonovou salvou každého „poltergaista", který chce prudit ve světě lidí.

Zatím ale telekinetické pole sílí, Pán brány i Strážce brány vyhlížejí příchod Gozera ničitele, a když navíc blbý byrokrat Peck vypne kontejnerový systém a všechny chycené potvory osvobodí, stojí město New York před katastrofou biblických rozměrů. Jenomže temné síly neudělaly dobře, když za vstupní bránu zvolily ledničku Dany Barrettové, pro kterou má Venkman slabost, takže ho vybudí k odvetné akci, při které bude ektoplazma stříkat.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Rodák z Komárna režisér a producent Ivan Reitman natočil v roce 1984 podle scénáře Dana Aykroyda a Herolda Ramise (kteří si ho psali tak trochu na tělo) jednu z nejúspěšnějších duchařských komedií, která se dokonale trefila do vkusu publika. Neošoupané nápady, vypointované gagy, přesné herecké obsazení a na danou dobu velkorysé trikové aranžmá podložené odpovídajícím rozpočtem učinily z Krotitelů duchů hit osmdsátých let, který se stal kultovní klasikou žánru.

Ve skvěle šlapajícím týmu se sešlo zejména ústřední vědecké trio Murray, Aykroyd, Ramis, téměř komiksová figurka Rick Moranis, gigantický reklamní panák, který chce New York srovnat se zemí a půvábná Sigourney Weaverová, která je buď cvok, nebo má doma ledničku, která je bránou do pekel.

Přičtěte k tomu na Oscara nominovanou píseň Ghostbusters, varování, že ledničku je třeba otevírat obezřetně a vždycky se najde nějaký kretén, který vypne nesprávný okruh, a máte dostatek důvodů proč si poznamenat číslo 555 2368 pro případ, že by vám „ektoplazmáci" začali doma šoupat s nábytkem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy