Transformeři vzali americká kina útokem

Jan Pomuk Štěpánek
9. 7. 2007 15:00
Kritika označuje režiséra Baye "géniem demolice"
Transformers
Transformers | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Prezident Bush ujišťoval letos na Den nezávislosti veřejnost, že Spojené státy válku v Iráku vyhrají - a v kinech se Amerika bránila invazi zlých robotů. Ve druhém případě zvítězila, stejně jako triumfoval film Transformers, který stanul na čele žebříčku a za první víkend vydělal 67,6 milionů dolarů.

Suma je novým rekordem úvodního víkendu v kategorii filmů, které nebyly pokračováním úspěšných hitů nebo celých sérií. Od roku 2002 ho držel tehdy první Spider-Man.

Na počátku toho byla hračka, která zosobňovala klučičí sny - auta, která lze složit do podoby robota. Jejich obliba pak přinesla animovanou sérii, v roce 1986 animovaný film a po dalších dvaceti letech se fanoušci dočkali filmové adaptace, se kterou Hollywood demonstruje sílu na poli trikových efektů.

A nostalgie pamětníků originálních Transformers spolu se strhujícími efekty, které tvůrci smíchali v působivém thrilleru,  zafungovala více než dobře. Snímek s velkorysým rozpočtem 150 milionů dolarů byl nasazen do čtyř tisíc amerických kin a hravě si poradil s kreslenou pixarovskou komedií Ratatouille i Johnem McClanem a jeho Smrtonosnou pastí. Oba snímky vydělaly za víkend dohromady zhruba dvě třetiny toho co bojující autoroboti.

V případě Transformerů šlo o sázku na jistotu. Produkci filmu si vzal na starost Steven Spielberg a režisérského postu se ujal Michael Bay, který se proslavil policajtskými klasikami Mizerové I a II nebo Skálou a Armageddonem. O trikové sekvence se postarali lidé z Lucasova studia Industrial Light and Magic.

Příběh vypráví o válce zuřící mezi dvěma vyspělými mimozemských civilizacemi: hodnými Autobots a zlými Decepticons. Dosud se nám vyhýbala, ale když vyspělí mechanoidi objeví na Zemi zdroj energie, jehož ovládnutí může jedné či druhé straně přinést konečné vítězství, promění se naše planeta v peklo na zemi, tedy na Zemi.

Transformers
Transformers | Foto: Aktuálně.cz

Samozřejmě nechybí hrdinská dvojice, skrze jejichž optiku sledujeme obsazení Země monstrózními bojovníky - v tomto případě jsou to teenager Sam a dívka jeho srdce Mikaela, která mu ale až dosud nevěnovala příliš přízně.

Navíc je to právě Sam, kdo nevědomky ukrývá klíč k onomu energetickému zdroji, a tak se s divák s hlavním hrdinou podívá přímo do oka armagedonálního uragánu.

Snímek vstoupil do amerických kin na svátky Dne nezávislosti - což je termín, na který hollywoodská studia tradičně nasazují největší letní trháky. Tím líp, pokud v nich 4. červenec a vlastenectví hrají roli.

Na Den nezávislosti už tak v amerických filmech pustošili Zemi mimo jiné mimozemšťané (Den nezávilosti), teroristé (Smrtonosná past 4.0) a nově tedy obří autoroboti.

Transformers
Transformers | Foto: Aktuálně.cz

"Nejdůležitější bude přesvědčit lidi, že film, který se inspiroval dětskou hračkou, může být pro dospělé. Stačí ale pár vteřin libovolné akční sekvence a předsudky budou ty tam," tvrdí producenti.

Že je snímek plný bombastických scén, je nasnadě; nicméně prostor, který Bay se Spielbergem vyhradili ději i psychologie postav, se zúročil ve vesměs pozitivních recenzích. Kritiky vyzdvihují právě balanc mezi třeskutými efekty a zápletkou, která se ukáže být vrstevnatější, než se z popisu může zdát.

Nicméně pořád je to akční film a podle ohlasů tak bombasticky vyvedený, že mu těžko nepodlehnout. I spíš kritický týdeník Variety snímku udělil devět bodů z deseti a konstatoval, že "v každém muži je osmileté dítě a Transformers jej dokáží znovu probudit".  V Entertainment Weekly označili Baye za "génia demolice".

Animovaný snímek z roku 1986 se stal klasikou ve svém žánru, ostatně bratři Wachowští jej uvádějí jako jednu z inspirací pro svůj opus Matrix. Současná podoba Transformes asi podobný popkulturní zásah nezopakuje, pokud nepočítáme přelomový product placement: ve filmu totiž hrají skutečné značky koncernu General Motors.

Ale každopádně má velkou šanci stát se filmovým hitem léta. Do českých kin vstoupí válka robotů 16. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy