Televizní tipy na víkend

Irena Hejdová
2. 12. 2005 9:00
Televizní tip - Na tento víkend jsme vybrali o něco více televizních tipů, v množství úměrném kvalitě programové nabídky.
Jan Budař v Morávkově divadelní inscenaci
Jan Budař v Morávkově divadelní inscenaci | Foto: Česká televize

Sobotní večer s Vladimírem Morávkem

Divadelní tvorbě Vladimíra Morávka je zasvěcen sobotní večer na ČT2. Začíná ve 20.00 televizním záznamem hry Divadla Husa na provázku Stavrogin je ďábel. Tato divadelní hra na motivy Dostojevského Běsů je třetí částí cyklu Sto roků kobry, který si v loňském roce získal zaslouženou pozornost odborné i laické veřejnosti. V titulní roli exceluje Morávkův kmenový herec Jan Budař. Morávkovský večer pokračuje v 22.00 patnáctiminutovým dokumentárním portrétem tohoto režiséra a v 22.15 dalším dokumentem nazvaným Konec sezóny v divadle Krása, který režíroval sám Morávek. Tento sebeironický dokument představuje Klicperovo divadlo v Hradci Králové, které bylo donedávna Morávkovou domovskou scénou.

Neděle s ostravským studiem České televize

Celá neděle od 10.30 až do večera je na ČT2 vyhrazena ostravskému televiznímu studiu, které letos slaví 50 let svého vysílání. Nejlepší možnou připomínkou tohoto výročí je Českou televizí už několikrát vyzkoušený a u diváků oblíbený Teleautomat. A tak se v průběhu nedělního dne představí výběr toho nejlepšího za 50 let vysílání. Počínaje dětskými pohádkami přes nejlepší televizní inscenace až po hrůzné normalizační pořady ze 70. a 80. let. V rámci Teleautomatu se najde místo i pro několik střihových pořadů a pokladů z televizního archivu. Ostravský den zakončí v 21.30 koncert Ahoj, Ostravo s Jarkem Nohavicou a dalšími ostravskými interprety. Celým dnem budou provázet Richard Krajčo a Aleš Juchelka.

Nedělní noc s Kim Ki-Dukem

film Ostrov
film Ostrov | Foto: Česká televize

Noční filmový klub pokračuje v uvádění zajímavých asijských filmů. Po Demonloverovi, kterého jsme doporučovali před týdnem, jde tentokrát o dílo jednoho z nejvýraznějších představitelů současné asijské kinematografie, jihokorejského režiséra Kim Ki-Duka. V neděli ve 23.15 bude uveden jeho pátý film Ostrov z roku 2000. Vypráví příběh němé dívky, hnané neustálou touhou ovládat a být ovládána. Pocitový film je plný vytříbených poetických obrazů a kontrastů. Získal několik cen na mezinárodních filmových festivalech, například i na festivalu v Benátkách v roce 2001.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy