Taková normální rodinka dostane ruskou babičku

Jitka Gráfová
3. 8. 2007 15:00
Hanzlíka nahradí Mádl, Rosůlkovou Malkina
Foto: Česká televize

Praha - První a možná jediný opravdový český sitcom z počátku 70. let vstoupí na filmové plátno. Od pondělí začíná točit snímek Taková normální rodinka divadelní režisér Patrik Hartl, který je autorem scénáře a ve filmu debutuje.

Film je nejspíš prvním remakem v historii české popkultury, ale fanoušci původní černobílé verze si podle všeho na své nepřijdou. "Klaustrofobického" prostředí haly snímaného z několika úhlů, ale hlavně komiksově řezaných figur se zřejmě nedočkají, tím se produkce netají.

Televizní veselohra Taková normální rodinka byla v roce 1968 natočena jako samostatný příběh. Díky diváckému úspěchu napsala Fan Vavřincová sedm pokračování a režisér Jaroslav Dudek natočil jeden z nejoblíbenějších českých seriálů.  Zásadní otázka zní, kdo nahradí tehdejší představitele potrhlé rodiny Hanákových, kteří jsou s ním neoddělitelně spjatí?

Babičku s vášní pro psaní detektivek, která na ostatních členech rodiny zkouší nové způsoby vražd, si po Marii Rosůlkové zahraje ruská herečka Lilian Malkina známá z Kolji. Maminkou s vášní pro zpěv bude místo Dany Medřické Eva Holubová.

Foto: Česká televize

Roli tatínka neboli Zdeňka Řehoře, chovatele želv Poldinek, dostal Jaromír Dulava. Manželský pár Janu Štěpánkovou a Eduarda Cupáka nahradí Vanda Hybnerová a Lubo Kostelný. Chybět nemají jejich dvojčata zvaná raubíři.

Z účetního Koníčka alias Oldřicha Nového, kterého si prý produkce vymohla, je pan Poštulka v podání Mariána Labudy. "Ze základního hereckého týmu jsme zbyli jen tři," vzpomínala Jana Štěpánková při uvedení seriálu na DVD.

Hlavní děj se i tentokrát týká snoubenců Zdeňka a Kateřiny: dvojici Hanzlík - Kolářová budou hrát Jiří Mádl a Monika Zoubková. Zdeňkovu tetičku namísto Jiřiny Šejbalové pak Ivana Chýlková. Ale změní se v jeho matku - film nevychází ze seriálu, ale spíš z knihy, na kterou mají producenti práva.

Původní figury si zachovají své základní vlastnosti, děj se prý posune do současnosti. "Myslím, že nelze mluvit o adaptaci, ale spíše o reakci na motivy seriálu. Třeba jsem vybral některé situace, dějové nebo vztahové linky, které byly v předloze vedlejší," říká režisér.

Foto: Česká televize

"Kdyby se pokusil udělat cokoliv, co by se blížilo třeba remaku, byli by podle jeho slov diváci asi zklamáni," tvrdí. Změnil proto i prostředí: Rodina nežije ve vile, ale ve starší hájence. Natáčení v Českém ráji navíc vytáhne z velkého domu až do exteriérů zahrady i vesnice.

"Snažím se o film citovější, než se od situační komedie čeká," plánuje režisér zřejmě další pokus o český poetický film. "Vidím tu  rodinu jako souhrn výrazných osobností, které jsou přesto všechno schopny harmonického soužití, tolerance a svobodomyslnosti."

Hudbu vytvoří David Kraus, natáčet se bude do poloviny září 2007. Premiéra je plánovaná na 10. duben příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy