Svěrák a Nellis mají Tajnosti s Ninou Simone

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 5. 2007 17:15
Za týden do kin vstoupí film s Ivou Bittovou
Režisérka Alice Nellis a herec Miloslav König spolu s plakátem k filmu Tajnosti
Režisérka Alice Nellis a herec Miloslav König spolu s plakátem k filmu Tajnosti | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Alice Nellis se prý poprvé s Janem Svěrákem setkala v roce 1992, spolupracovat ale začali až v roce 2001 - na Svěrákově Tmavomodrém světě se Nellis podílela jako autorka filmu o filmu.

"Tam jsme si začali povídat," vzpomíná Nellis. Po šesti letech přichází do kin výsledek: film Tajnosti, který Alice Nellis natočila právě v produkci Jana Svěráka.

"Vyrobil jsem si tím konkurenta na České lvy, ale čert vem Lvy, když tu vznikl tak hezký film," říká novopečený producent a režisér, jehož Vratné lahve s 830 tisíci diváků už spějí k pokoření stomilionové hranice tržeb.

Tajnosti jsou třetím filmem Alice Nellis,  po snímcích Ene Bene a Výlet. Jejich hrdinkou je překladatelka Julie, která se po smrti oblíbené zpěvačky Niny Simone rozhodne převrátit vzhůru celý zdánlivě velmi poklidný život. Prvním krokem je přitom banální koupě piána, ale potom začnou vyplouvat na povrch i dosud utajené věci.

SPECIÁL: Vše o filmu Tajnosti - články, rozhovory, fotogalerie, videoukázky

Tajnosti jsou po vynikajících Pusinkách Karin Babinské, méně vydařeném Bestiáři Ireny Pavláskové a nevydařené Kvasce Mirjam Landové dalším letošním filmem natočeným režisérkou. "Ženský film zní pejorativně, jako by tomu muži neměli rozumět, ale jestli to chcete nazvat ženský film, tak ano, ale je to jeho plus," říká  k tomu Svěrák

Ústřední postavu Tajností ztvárnila Iva Bittová, která se naposledy na filmovém plátně objevila před čtyřmi lety v Želarech. Žádaná alternativní hudebnice se už herectví skoro nevěnuje, ale podle režisérky nebylo nijak těžké ji přesvědčit: "Dali jsme jí přečíst scénář a ona souhlasila, že v něm bude hrát."

Manžela Ivy Bittové si zahrál Karel Roden, pubertální dceru Cecílii pak Martha Issová. V dalších rolích se objeví Miloslav König, Ivan Franěk, Miroslav Krobot či Anna Šišková.

Tajnosti
Tajnosti | Foto: Bontonfilm

"Film stojí na hudbě, byla i u jeho zrodu, v té písničce Niny Simone Little Girl Blue je obsažený i celý ten příběh," říká Alice Nellis. I ona prý má stejně jako její hrdinka ráda už zesnulou zpěvačku Ninu Simone, jejíž jméno stojí i mezi účínkujícími na plakátech.

"V den její smrti, 21. dubna 2003, jsem ale nenakupovala žádné piano ani se mi nerozpadalo manželství," směje se Nellis. "Vím, že ten den bylo krásně a šla jsem večer na premiéru Nudy v Brně."

Ve filmu zní i i hudba skupiny Buty a Rachmaninov. Jeho skladby přehrává dosud spíš neznámý herec Miloslav König, od kterého Julie kupuje ono piano. Soundtrack vychází k datu premiéry.

Natáčelo se v Praze, kde se příběh jednoho Juliina dne odehrává. Mezi auty na pražském Vítězném náměstí i s holuby na Uhelném trhu.

Režisérka Alice Nellis a Jan Svěrák, který film Tajnosti produkoval.
Režisérka Alice Nellis a Jan Svěrák, který film Tajnosti produkoval. | Foto: Ondřej Besperát

Podle Jana Svěráka byly Tajnosti levný snímek, nedošlo ani na pomoc v českém filmu tak oblíbeného product placementu. Filmem se sice prohánějí konkrétní značky aut, na stolech stojí známé počítače s jablkem a Iva Bittová googluje, od sponzorů ale produkce nedostala ani korunu. "Ty značky tam jsou, ale spíš náhodou. Nikdo nám nechtěl dát peníze na malý český film," krčí rameny Svěrák.

Po Tajnostech chystají Svěrák s Alicí Nellis další spolupráci - Alice Nellis už pro režiséra Kolji, Vratných lahví a Tmavomodrého světa píše pohádku.

A dojde pak i na odkládaný projekt Alice Nellis s názvem Anna? "Až zástupci ČT uvidí Tajnosti, určitě budou uvažovat o další spolupráci," nepochybuje šéfproducent Jaroslav Kučera za Českou televizi, která je také koproducentem filmu.

Tajnosti - Karel Roden a Iva Bittová
Tajnosti - Karel Roden a Iva Bittová | Foto: Tajnosti


 

 

Právě se děje

Další zprávy