Steven Spielberg a George Lucas vydělávají nejvíc

tur
16. 7. 2009 14:15
Žebříček nejbohatších mužů Hollywoodu podle Forbesu
George Lucas
George Lucas | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Jejich status v Hollywoodu je skoro stejně konstantní a výlučný jako pozice Karla Gotta u nás. Téměř vše, na co George Lucas a Steven Spielberg sáhnou, vydělává peníze. I oni měli své propadáky, ale většinu kdysi dávno, v 80. letech.

Podle aktuální studie časopisu Forbes jsou Lucas a Spielberg nejvíce vydělávajícími muži ve filmovém průmyslu. Dvojice, která v minulém roce spojila síly na čtvrtém pokračování Indiana Jonese s podtitulem Království křišťálové lebky, tak zároveň dokazuje, že nejlépe vydělávají ti „za kamerou".

Jak Forbes uvádí: V Hollywoodu sice dostanou hvězdy své obličeje na obálky časopisů a módní návrháři je zásobují šaty zdarma, ale jsou to producenti, kdo vydělává opravdové peníze.

V žebříčku zvítězil tvůrce Hvězdných válek George Lucas coby nejlépe placený muž v branži se 170 miliony, zatímco jeho kolega Spielberg za ním loni zaostal o 20 milionů. U obou plynou jejich výdělky především právě z producentské činnosti.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Indy si digitálně oprášil klobouk a mrká na nás
Big Mother vás sleduje, milý Jerry a milá Rachel
Skotka Susan Boyleová měla sen. A skoro nám vyšel

Spielbergův podíl na Indianu Jonesovi byl menší (bral honorář za režii a procenta z tržeb, jako producent inkasoval peníze z thrilleru Oko dravce. Příští rok se zřejmě vyšvihne výš díky Transformers 2, kteří jsou zatím letošní jedničkou.

Lucasovy příjmy plynuly nejen z Indiana Jonese, na jehož značku má hlavní práva, ale stále i z Hvězdných válek. Loni kromě animovaného filmu Klonové války vyšla i počítačová hra.

Třetím nejmocnějším mužem se celkem předpokládatelně se 100 miliony stal producent Jerry Bruckheimer. Pomohlo mu, že dokázal svůj neomylný instinkt na trháky (Top Gun, Pearl Harbor, Piráti z Karibiku) uplatnit i v televizi. Do jeho portfolia patří úspěšné krimi seriály nového typu jako Kriminálky Las Vegas, Miami, New York, série Beze stopy nebo Odložené případy. Všechny u nás vysílá Nova.

F. F. Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg a George Lucas na Oscarech
F. F. Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg a George Lucas na Oscarech | Foto: Reuters

Maratóncem mezi nejbohatšími muži Hollywoodu je i Jerry Seinfeld, který pořád žije ze svého sitcomu Show Jerryho Seinfelda (u nás Nova Cinema), ačkoli se přestala natáčet již v roce 1998. Seinfeld přesto vydělává 85 milionů na vysílacích právech a televizních reklamách.

Na pátém místě se ocitl chráněnec Oprah Winfreyové - bývalý psycholog Phil McGraw, který ve své talkshow Dr. Phil udílí svým hostům lekce, jak se vyrovnat s různými životními situacemi.

Šestý skončil Simon Cowell známý jako sžíravě ironický porotce ze soutěží American Idol nebo Britain's Got Talent - kde nedávno oslnila svět Susan Boyleová. Cowell si díky ochranným značkám na dotyčné pořady přišel na 75 milionů dolarů. Pár drobných mu jistě přinesl i dotisk jeho autobiografie „I Don't Mean to be Rude, but..." (Nechci být hrubý, ale…).

 

Právě se děje

Další zprávy