Spider-Man zaútočí na New York

Hana Pražáková
9. 4. 2007 11:00
Pavoučí muž se do rodného města vrací ve velkém stylu
Foto: Falcon

Londýn - Světovou premiéru si třetí filmový Spider-Man odbude už 16. dubna v Tokiu, pak začíná turné po osmi světových metropolích. Ale pravý vrchol zažije New York.

Město bude patřit Pavoučímu muži celý týden: od 30. dubna do 6. května se tu chystá Spider-Man Week In NYC.

Odstartuje ho pochopitelně americká premiéra celovečerního snímku, která  proběhne v rámci festivalu Tribeca. "Tribeca je nadšená, že se může stát součástí Týdne se Spider-Manem," prohlásila spoluzakladatelka přehlídky Jane Rosenthalová.

Hvězdy snímku v čele s Tobey Maguirem projdou do kina UA Kaufman Astoria ve čtvrti Queens. Ta je domovem Petera Parkera, Spider-Manova alter ega. Nikoli po tradičním červeném, ale po černém koberci.

Foto: Aktuálně.cz

Taková je totiž nová barva Spider-Manova obleku. Symbolizuje nové schopnosti, ale i vnitřní dilema, které mu přinesou. Pavoučí muž se tentokrát bude muset vypořádat nejen se svými protivníky, ale i sám se sebou.

Týden s komiksovým superhrdinou pak nabídne bohatý program po celém městě. Bude se prý držet ducha komiksových předloh a zahrnuje tematické večery i prémiová vydání publikací. Organizátoři plánují, že osloví nejen současné fanoušky.

Iniciátorem Tribeca Film Festivalu je kromě Rosenthalové Robert De Niro. Po teroristickém úroku na věže WTC se rozhodli pomoci dolnímu Manhattanu. Od roku 2002 se festival koná pravidelně, letos ve dnech 25. dubna až 6. května.

Třetí díl vzbuzuje ohromná očekávání fanoušků nejen Spider-Mana, ale komiksových adaptací vůbec. Očekává se další příspěvek k vlně temnějších, na psychologii postav zaměřených komiksových adaptací - a pochopitelně velkolepá triková podívaná.

Foto: Falcon

"Každý říkal, že jsme se mezi jedničkou a dvojkou hodně zlepšili," říká Scott Stokdyk, který vede v efektovém studiu Sony Pictures Imageworks tým 270 lidí a získal za dvojku Oscara. "A já myslím, že mezi dvojkou a trojkou je ten pokrok přinejmenším stejně zásadní hned v několika různých oblastech."

Pro některé záběry, ve kterých letí kamera vzduchem a dívá se ze Spider-Manova úhlu pohledu dolů na Manhattan, filmaři využili speciální přístroj, pro který se vžil název Spidey-Cam.

"Spidey-Cam říkáme tomu, když natáhneme lano mezi dvěma budovami a pak po něm pustíme kameru, která proletí tím kaňonem ulic," vysvětluje manažer lokací John Fedynich, který v New Yorku našel pro Spider-Mana 3 přes třicet ideálních natáčecích míst. Teď se tam Pavoučí muž vrátí.

Do českých kin se pavoučí muž podívá 3. května v počtu čtyřiceti kopií, což je jeden z nejsilnějších zahraničních útoků na česká kina letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy