Sobec Moby nabízí filmařům hudbu zadarmo

Hej
20. 12. 2007 13:00
Hudebník založil na webu kreativní odkladiště.

Los Angeles - Hudebník Moby má novou webovou stránku, kde jsou ke stažení jeho písně - ovšem jen pro vybrané. Svou hudbu prostřednictvím stránek www.mobygratis.com nabízí nezávislým tvůrcům a studentům filmu.

"Studoval jsem filozofii a měl vždy zájem o film," říká. "A vždycky jsem měl i hodně přátel ve světě nezávislého a nevýdělečného filmu. Jejich neustálým problémem bylo sehnat zadarmo hudbu do filmů, které mají mizivé rozpočty. Tak jsem si říkal, že rozjedu tuhle stránku, která jednoduše zprostředkuje hudbu zadarmo."

Stránka nabízí sedmdesátku doposud nevydaných úryvků hudby. Podle Mobyho je "speciálně vytvořená" pro filmy a obyčejné zakázníky asi nebude zajímat; znamená pro něj spíše "kreativní odkladiště".

"Baví mě psát nahodilé části hudby," říká Moby. "Mám i různé úryvky, které jsem napsal před lety a jsou příliš atmosférické a instrumentální, než aby někdy šly dát na desku. Takže tohle je pro mě čistě sobecký způsob, jak najít místo pro hudbu, kterou by si jinak nikdo neposlechl."

Mobyho dvouplatinová deska Play z roku 1999 je známá jako album, které se ve filmech a v reklamě uplatnilo víc než jakékoli jiné album v dějinách.

Moby
Moby | Foto: Aktuálně.cz

Moby se ale do budoucna chce vyhnout zaplavení trhu svou hudbou. "Měl bych asi být trochu chytřejší v poskytování licencí," říká. "Hodně lidí mě kritizovalo, že jsem Play příliš rozprodával - teď ti samí lidé pracují v licenčních odděleních nahrávacích společností. Byl jsem obětí toho, že jsem toho dělal příliš mnoho a příliš brzy."

Dneska podle něho v hudebním byznysu prodává hudbu každý. "Jak prodeje desek slábnou a slábnou, nahrávací společnosti budou prodávat cokoliv," říká. "Musíte se prostě správně rozhodnout."

Mobyho nové album Last Night má vyjít 11. března u Mute/EMI a prý se na něm vrátí někdejší punker a následný hitmaker k tanečnější hudbě a k technu. Fanoušci hlavně doufají, že si napraví reputaci po slabších deskách, které jen rozmělnily postupy písničkového The Play.

Při práci na novém albu stihnul i hudbu k filmu Southland Tales.  Kromě starších písní poskytl autorům nové skladby 3 Steps a Tiny Elephants; na soundtracku jsou i songy od Radiohead, Muse, Blur, The Killers či Pixies.

Moby by měl patřit k headlinerům letního festivalu Creamfields, který se uskuteční 12. července na letišti u Břeclavi. Zatím ale není jisté, jestli přijede s novými songy, nebo jen s gramofony, se kterými právě objíždí jako DJ Ameriku.

 

Právě se děje

Další zprávy