Smlouvy vypršely, odbory herců ale drží stávku na uzdě

Kamil Fila Kamil Fila
30. 6. 2008 16:40
V Hollywoodu nicméně bublají obavy na obou stranách

Los Angeles - Hercům registrovaným v odborech vypršely právě v pondělní poledne smlouvy s hollywoodskými studii. V zásadě by měly vypuknout nepokoje a otevřená stávka. Herci totiž - stejně jako před pár měsíci jejich kolegové-scenáristé - požadovali už delší dobu přehodnocení svých platových podmínek.

Do svých nových smluv by chtěli započítat i podíly z  internetu, DVD a Blu-Ray disků. Nová média nyní vydělávají víceméně stejně, často i víc než uvádění filmů v kinech; na internetu jsou navíc ke stažení či prohlédnutí televizní seriály, jejichž život nekončí pouhými dvěma reprízami na domácí stanici.

předseda SAG Allan Rosenberg
předseda SAG Allan Rosenberg | Foto: Reuters

Stodenní stávka scenáristů přinesla filmovému průmyslu ztráty nejméně okolo dvou miliard dolarů, pozastavena byla řada televizních seriálů a show, které potřebují pravidelný přísun scénářů.

Televizní trh se bude vzpamatovávat ještě na podzim, mnohé filmy v době stávky musely být natočeny podle původních návrhů a nesměly být na nich prováděny úpravy, jiné filmy připravené v preprodukci musely posunout natáčení na později.

Stávka herců by nyní zásadním způsobem ohrozila roztočené filmy a seriály i projekty, u nichž produkce byla nebo měla být spuštěna v průběhu léta. Nejvíce se zatím mluví o pokračování Šifry mistra Leonarda nazvané Andělé a démoni - to odsunuly už protesty scenáristů - a o čtvrtém dílu Terminátora.

Čtěte také:  Hollywood se tiše bojí. Hrozí mu další stávka?

Fakticky jde ovšem o desítky snímků a seriálů. Podzimní televizní sezóna by vůbec nemusela odstartovat a stanice by přišly o stamilionové částky za reklamu.

Doug Allen a Allan Rosenberg z SAG
Doug Allen a Allan Rosenberg z SAG | Foto: Reuters

Herci si částečně uvědomují vážnost situace, zároveň nejsou ve všech svých požadavcích jednotní. Dvanáct tisíc scenáristů ze dvou odborových organizací se dohodlo mezi sebou relativně snadno. Sto dvacet tisíc herců z organizace Screen Actors Guild (SAG) však není schopno formulovat jasně, co vše - kromě výše zmiňovaných podílů - požadují.

Neřeší se totiž jen problémy velkých mezinárodních hvězd, které inkasují desítky milionů za film, ale také základní sociální zabezpečení mnoha řadových herců, kaskadérů a komparsistů.

Právě z důvodu nejednoty a ve snaze nezpůsobovat zbytečné škody vydal předseda SAG Alan Rosenberg toto prohlášení: „Neučinili jsme žádné kroky k tomu, abychom hlasováním uvnitř Sdružení filmových a televizních herců povolili stávku. Jakákoli zmínka o stávce je v současnosti jednoduše zmatečná."

George Clooney
George Clooney | Foto: Reuters

Vnitřní nejednotnost cechu dána i tím, že menší herecká organizace American Federation of Television and Radio Artists (AFTRA) už se studii a producenty (AMPT) dosáhla dohody 8. června. Podle SAG je ale nevýhodná, neřeší všechny problémy a 44 tisíc společných členů obou organizací nemusí mít nakonec ve výsledku stejné podmínky. SAG tak tlačí televizní cech ke zrušení dohody.

K názorovému sjednocení zájmových skupin mezi herci minulý týden vyzval George Clooney, jenž působil v pozici „mírotvůrce" i ve stávce scenáristů.

 

Právě se děje

Další zprávy