Shakespearovy hry nepsal Anonym, protestují Britové

Kultura Kultura
26. 10. 2011 21:03
Filmový detektiv Emmerich prý vypátral lesklý kravinec
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Hrabství Warwickshire ve střední Anglii je pravděpodobným místem narození Williama Shakespeara. Nyní však jméno slavného rodáka mizí z označení ulic i hospod - na protest proti filmu Anonym, v kterém hollywoodský megaloman Roland Emmerich tvrdí, že spisovatel nikdy žádnou divadelní hru ani sonet nenapsal a zásluhy si jen nečestně přisvojil.

Aktivisté zakrývají jméno Shakespeare všude možně včetně značek u silnic. Podle svých slov tak ukazují možné důsledky filmu, jenž se prý snaží "přepsat anglickou kulturu a historii". Zakryt byl už památník přímo ve Stratfordu nad Avonou i názvy deseti hospod včetně krčmy ve Welfordu, kde si měl údajně Shakespeare dát poslední drink.

Foto: Aktuálně.cz

Ve filmu, který měl právě slavnostní premiéru v Londýně, prý Emmerich vykreslil Shakespeara jako opilého klauna, který umí sotva číst, natož psát. Paul Edmondson z organizace Shakespeare Birthplace Trust říká, že film plive do tváře mnoha historickým faktům. Přesto se obává, že Anonym zmate laiky, kteří by jinak o autorství slavného Alžbětince nikdy nepochybovali. A Shakespeare je přece "základem britské kulturní DNA i nejslavnější britský export".

Konspirační teorie zpochybňující Shakespearovo autorství nejsou nové. Něco jiného ovšem je, když se o nich vedou akademické debaty, a něco jiného, když o tom natočí film autor Dne nezávislosti a Godzilly.

O tématu byla napsána řada knih a příznivci konspiračních teorií mezi kandidáty na skutečného autora uváděli filosofa Francise Bacona, Edwarda de Vere, Christophera Marlowa nebo Williama Stanleyho. Podle Emmericha, jenž se těmito spekulacemi řídí, má být pravým autorem právě šlechtic Edward de Vere žijící v létech 1550 až 1604.

O téma původu Shakespearových děl se režisér zajímá prý od roku 2002 a vedl svůj vlastní výzkum na internetu. Postava Edwarda de Vere, který byl donucen dobovou konvencí a vůlí královny Alžběty opustit status literáta a ukrývat se pod vykonstruovaným pseudonymem W.S., mu přišla jako výborný námět pro potenciální trhák.

Foto: Aktuálně.cz

Podle oponujících literárních historiků jde o plané spekulace vycházející především z toho, že Edward de Vere i Shakespeare psali podobné verše - část de Verova díla se totiž zachovala. A právě to, co má být klíčovým důkazem oné konspirační teorie, zároveň svědčí de facto i proti ní.

Kdyby byl zákaz důsledný, musel by být Edward de Vere kompletně vymazán z historie a nemohly by být běžně dostupné jeho spisy. Rovněž o jeho životě se zachovalo ohromné množství zpráv a údajů.

V debatě v klubu English-Speaking Union, kterou v létě spolupořádalo studio Sony Pictures, Emmerich prohlásil: "Umění musí provokovat. To, že Shakespeare nenapsal ony hry, je pouze jedním z mnoha skandálů, které film odkryje."

Vanessa Redgraveová, která ve filmu hraje královnu Alžbětu, v televizní debatě na začátku tohoto týdne řekla, že skutečně existují důkazy, jež nabourávají "obecně sdílené pravdy", a že se ráda zúčastnila projektu, který "přispěje k jejich vyšetření".

Každopádně se zdá, že diskusí, sporů a protestů bude s nadcházející premiérou snímku a vrcholící kampaní ještě přibývat. Recenzenti jsou v názorech na Anonyma zatím nesmiřitelně rozděleni. Server Rottentomatoes evidující ohlasy v angloamerických médiích eviduje 56 procent kladných textů.

Ti, kteří film vítají, mluví o suverénní režii kostýmního dramatu, které se obejde bez obvyklých počítačových triků. "Historici vidí jen humbuk, já vidím spoustu podnětných myšlenek a elegance," stojí v New York Observeru. Někteří recenzenti hovoří dokonce o nejlepším dosavadním Emmerichově snímku.

Foto: Aktuálně.cz

Na opačné straně stojí názor, že jde jen o naleštěný kravinec, či poznámka, že "čím mimóznější myšlenka režiséra zaujme, tím víc úsilí věnuje na její ztvárnění". V hodnocení filmu se objevilo i slovo campy. Tento termín se překládá jako vytříbený nevkus nebo okázalá oslava lacinosti, někdy může mít i gay nádech. Označují se jím hlavně snímky ze 70. a 80. let; příkladem campy estetiky je třeba Pomáda.

Stejné rozpolcení panuje i v domácích, britských ohlasech. Můžeme se dočíst, že film skvěle vystihuje de Verův případ soudu s královnou, i to, že jde jen o lacině senzacechtivé béčko. Vlivný The Guardian například Anonyma označil za řemeslně zvládnutý film, který nejvíc šokuje tím, že je překvapivě dobrý. Avšak ke spekulacím o historické pravosti se list nijak nevyjadřuje.

Už sama zpráva, že Roland Emmerich natočí film o Williamu Shakespearovi, působila úsměvným dojmem. Režisér proslul akčními a katastrofickými sci-fi filmy (kromě zmíněných dále Univerzální voják, Hvězdná brána, Den poté či 2012) a jejich společným prvkem je hlavně spektakulárnost.

V Emmerichův neprospěch každopádně předem hovoří to, že právě jeho předchozí dva "historické" filmy Patriot a 10 000 let př. n. l. patřily k těm, kde se historická fakta překrucovala neuvěřitelným způsobem ve snaze být co nejefektnější.

Scenáristou filmu je John Orloff, který má za sebou ceněný seriál Bratrstvo neohrožených, životopisné drama Síla srdce o britském reportérovi Danielu Pearlovi a také animovanou fantasy Legendu o sovích strážcích. Sám přitom tvrdí, že jeho scénář otázku autorství známých her pouze nastoluje.

Pozoruhodné je, že Emmerichovi, jehož dosavadní filmy by nikdo nepodezíral z umění, se upsali k Anonymovi seriózní herci, kteří sami často hráli Shakespearovy hry. Kromě Redgravevové jde především o Dereka Jacobiho. Edwarda de Vere hraje Rhys Ifans a Shakespeara málo známý Rafe Spall, syn herce Timothyho Spalla.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy