Rychlíkův Kamenolom Boží hledá štěstí

Zuzana Kiralyová
4. 11. 2005 0:00
"Film o hledání štěstí v nešťastné krajině," je podtitul a zároveň hlavní téma nového sociologického dokumentu režiséra a scénáristy Břetislava Rychlíka, který bude mít premiéru v českých kinech 10. listopadu.

Jiný způsob práce v dokumentu byla jedna z věcí, kterou při prezentaci na Film festivalu ocenilo londýnské publikum. "Cennější je pravdivost situace, nechat lidi svobodně se pohybovat, aby se otevřeli," řekl nám režisér.

A skutečně, dokument působí velmi přirozeným dojmem, kde se účinkující zpovídají před kamerou a rozjímají s Rychlíkem o životě v mostecké a litvínovské krajině jako s dlouholetým přítelem. Sám přiznává, že ho překvapilo, jaké věci vypluly na povrch, do jaké hloubky svého života ho vpustila např. romská obyvatelka Horního Jiřetína paní Eva, když přiznala sexuální zneužívání syna jejími vlastními bratry. "Mluvit s lidmi, kterých se vlastně nikdo na nic neptá, to mi právě pro tenhle film připadá jako jedna z nejdůležitějších věcí," říká držitel mnohých cen za své dokumenty v rozhovoru pro CinemArt.

Permanentní boj s krajinou

Kamenolom Boží vypovídá o osudech několika obyvatel severních Čech, kteří zde musejí nebo často chtějí žít a jejich štěstí spočívá v permanentním boji s krajinou. Vzorek lidí, který reprezentuje severočeský kraj byl vybrán natolik kontrastně a konfliktně, že když se na konci filmu všichni protagonisté setkají v zřícenině kostela v lese, v "jeskyni", jak se vyjádří paní Eva, dojde k silnému střetnutí lidí různým zaměstnání, povah, vyznání i cílů.

Pod tlakem situace se každý z nich vyjádří velmi přesně o svým hodnotách a představách. Inženýr Petrovský je doživotním obhájcem "panenského sloje", velkolomu Československé armády a brání "vzácný nerost" uhlí jako teplo, energii a pohodlí, bez kterého už nedokážeme žít. V záběru stojí opřen o vinaře Váňu, který obhospodařuje největší vinice, mluví o pracovitých zaměstnancích a k životu se staví se sportovním duchem. Trochu opodál vystupuje z davu sedlák Rajter, který jen tvrdošíjně pracuje a netouží po jiném životě, protože bydlí tady a nikde jinde.

Vinař Ing. Ivan Váňa
Vinař Ing. Ivan Váňa | Foto: Aktuálně.cz

Učitel Radek Fridrich z Děčína je samorost, který mapuje hřbitovy v nenávratně zdevastovaném Podkrušnohoří, skládá dohromady nápisy na rozbitých náhrobcích stejně jako své básně vycházející z tohoto putování. Romský pár působící jednoduše a dobrosrdečně nás baví zpěvem písní Karla Gotta. Na stranu ekologie se v diskuzi v lese staví satanisté, kteří viní z neštěstí církev a štěstí hledají v pivu. Na závěr soukromý podnikatel, rodák, který bojuje o zachování toho, co ještě nebylo zničeno docela.

"Hodně dělaj a málo kecaj"

Jako mozaika z barevných střepů působí dokument, kde jsou k sobě těsně přilepeny naděje a víra, strach a agresivita, dobrosrdečnost a selský rozum, pracovitost i nezaměstnanost na pozadí továren, povrchových dolů, zbytků přírody a královského města Most. Lidé ve filmu nevzdychají a nestěžují si, ale žijí a mluví o tom, jak bojují. Jinými slovy "hodně dělaj a málo kecaj", i proto je film zábavný a nad to podává neobvyklým způsobem náhled do krajiny, do radostí lidí, kteří své štěstí už našli.

Film Kamenolom Boží získal na festivalu Finále Plzeň hlavní cenu v kategorii dokumentárního filmu Zlatého ledňáčka a na mezinárodním festivalu Jeden svět obdržel Visegrádskou cenu.

 

Právě se děje

Další zprávy