Robert Downey Jr. bude ještě třikrát Iron Manem

Kamil Fila Kamil Fila
31. 10. 2008 12:30
Bývalý potížista se nyní proměnil v komerční hvězdu

Los Angeles - Komerčně největším překvapením letošního roku se stala comicsová adaptace Iron Mana.  Film v Americe utržil 318 milionů dolarů a celosvětově 580 milionů - to je letos třetí nejlepší komerční výsledek, za batmanovským Temným rytířem a čtvrtým dílem Indiana Jonese.

Jde o první film podle knihy z produkce slavného Marvelu, které si nakladatelé sami produkovali - a určitě nelitují. V tak dobrý výsledek investoři ani nedoufali. Každopádně Iron Man jim každopádně sloužil jako pokusný balónek k mnohem většímu projektu.

Foto: Iron Man

Marvel se rozhodl, že propojí dohromady několik svých hrdinů prostřednictvím vícera filmů, které uvede na trh v průběhu následujících let. První vlaštovkou bylo zjevení hlavního hrdiny Iron Mana - Tonyho Starka - ve filmu Neuvěřitelný Hulk.

Druhý díl Iron Mana je plánovaný na rok 2010 a zprávy o něm se objevily ihned po prvním týdnu uvádění jedničky. Mezitím přišel Hulk a poté zprávy o crossoveru (setkání superhrdinů) ve filmové adaptaci Avengers na rok 2011. Zde se kromě Iron Mana a Hulka objeví ještě nordický bůh Thor a Captain America. Thor už má ohlášený i vlastní film.

Čtěte také: Iron Man klame kostýmem: uvnitř pracuje vtipný mozek

Do projektů Iron Man 2 a Avengers půjde rovněž režisér železné jedničky Jon Favreau. Naopak nahrazen bude v roli plukovníka Jamese Rhodese herec Terrence Howard kolegou Donem Cheadlem.  Symbolické pomrkávání Starka na Rhodese, že si příště přijde na své a také dostane speciální ironmanovskou výstroj, tedy přijde částečně vniveč.

Iron Man
Iron Man | Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně prosákla přes časopis Variety informace, že bude i třetí díl Iron Mana, a to hned v roce 2012. Pro herce Roberta Downeyho Jr. jde o největší kontrakt, jaký kdy podepsal.

Ovšem znamená to pro něj udržovat se v dobré fyzické formě minimálně po následující čtyři roky. Downey, proslulý dříve svou nedisciplinovaností, skandály a závislostí na drogách, kvůli níž si odseděl i rok vězení, se ale cítí zcela vyléčený a fit.

Přestože se do té doby věnoval spíše charakterním rolím v menších filmech a byl považován za herce, který nemá velkou komerční přitažlivost, prohlašuje o Tony Starkovi, že si jej chtěl vždy zahrát a že mu komerční film toho druhu nevadí, protože jeho zábavnost má i jistý podvratný rozměr.

Hrdina Iron Mana totiž rovněž není žádný svatoušek, ale inteligentní a velmi bohatý playboy, který si rád dělá, co chce.

Foto: Aktuálně.cz

Downey Jr. je každopádně po Iron Manovi na roztrhání. V létě se objevil v jedné z hlavních rolí v parodii na vietnamské válečné filmy nazvané Tropická bouře.

Nyní natáčí s režisérem drsných gangsterek Guyem Ritchiem novou verzi Sherlocka Holmese, kde bude slavný detektiv gentleman proměněn z tradiční holmesovské do více homelessovské podoby připomínající trochu Downeyho nejslavnější roli - tuláka Charlieho Chaplina.

První díl Iron Mana před nedávnem vyšel na DVD, které obsahuje řadu vystřižených scén naznačujících, že byl snímek pro kina ještě značně učesán.

 

Právě se děje

Další zprávy