Recenze: Joaquin Phoenix exceluje v solidní kriminálce

Kamil Fila Kamil Fila
8. 2. 2008 18:10
Noc patří nám: standardy žánru a vynikající herci
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Z traileru kriminálky Noc patří nám na nás dýchne dojem, že něco takového už jsme viděli v desítkách filmů, na jejichž názvy si ale momentálně nejsme schopni vzpomenout. A slogan o dvou bratrech na opačných stranách už vypadá jako čisté klišé.

Film ale tyto obavy snadno rozptýlí. A to jak zásluhou skvělých herců, tak nenápadně účinné režie. Snímek dokonce nerozvíjí motiv konfliktu zdárného a nezdárného bratra jako hlavní.

Ústřední linií je od počátku vnitřní vývoj discofloutka Bobbyho, který zapírá policejní kořeny své rodiny a vede pro ruského podnikatele s kožešinami noční podnik El Caribe v Brooklynu.

Režisér James Gray má s prostředím ruské mafie zkušenost  ze staršího snímku Malá Oděsa. Oba hlavní herce,  Joaquina Phoenixe a Marka Wahlberga, navíc obsadil do předchozího titulu Temná zákoutí. Phoenix a Wahlberg si Noc patří nám i sami produkovali, neboť jim tyto typy příběhů zjevně vyhovují.

V nejlepším duchu amerického civilismu a realismu, s věrohodně pouličními dialogy a hutnou dávkou syrového násilí, se tu líčí New York konce 80. let, kdy zločinnost rozbujela epidemickou měrou a policisté při válce s drogovými mafiány nosili nášivky We Own the Night.

Vyprávění je otevřeno dobovými fotografiemi a klasickými disco hity, při nichž se krásně sjíždějí lajny kokainu. Bobby, jenž si otcovo jméno Grušinsky změnil na matčino Green, proplouvá mezi stoly a cítí se králem nočního života.

Od počátku je definován jako trochu zženštilý, rozevlátý, rozměklý, zároveň komunikativní a přizpůsobivý. Phoenix ho vybavil unikátní fyziognomií rozmařilého zhýralce, který ovšem budí soucit pro těžko zamaskovatelnou jemnost.

Jeho filmový bratr Joseph je naopak dokonalý sportovní macho v přísně střižené uniformě, ale z kontrastu se nekřeše drama dlouho. Poté, co je Joseph postřelen, zlomí se v psychicky nestabilního, vlastně bojácného člověka.

Foto: Aktuálně.cz

Tím, o koho se jako o neprostupnou stěnu tříští rozdílné charaktery bratrů je málomluvný  asketický otec, policejní náčelník. Robert Duvall v něm předvádí x-tou variaci na poctivého konzervativního poldu odpozorovanou ze  života.

Obecně překvapuje, jak životně se postavy chovají. Ať jde o domácky srdečnou ruskou rodinu "strýčka" Marata Bužajeva, nebo o jeho démonického synovce Vadima Nežinskijho.

Tento drogový dealer patří k těm nejsugestivnějším, jací se za dlouhou dobu objevili na plátně. Mluví uhlazeně, klidně, přitom neuvěřitelně zlověstně a jeho představitel Alex Veadov je ostatně často zván k dabování počítačových her.

Ztišenost dialogů je vůbec velkým kladem: dobře vypovídá o tom, že dramata vznikají z malých věcí.

V klíčové scéně, kdy Bobby svolí k tomu být volavkou a s mikrofonem vchází do drogového doupěte, se režii podaří navodit atmosféru, při níž dokážeme procítit nervozitu volně se měnící v hrůzu. Nebezpečí odhalení je tak silné, až okolí včetně ruchů zmlkne a člověk cítí srdce tlukoucí v krku.

Foto: Aktuálně.cz

Právě průnik do subjektivního prožívání ukazuje, že ve snímku nejde o střet individualit a žánrové hrátky s pojmy dobra a zla - ale především o to, jak by reagoval normální člověk, který z diskosvěta pronikne zničehonic do zásvětí zločinu a je paralyzován jeho odlidštěnou nelítostností.

Vrcholnou sekvencí se stane automobilová honička za pošmourného deštivého dne, která se odehraje v až halucinogenním vytržení: hrdina sleduje lisovaná auta a umírající lidi, aniž je schopen se bránit nebo se zastavit. Málokdy se vidí tak živý zlý sen, v němž nejde šlápnout na brzdu.

Zatímco v první části se Phoenix nachází ve vysmátém rauši, ve chvíli, kdy musí s rozmazlenou milenkou v podání Evy Mendesové pod dozorem ochranky trávit hodiny v  motelích, vypadá jako katatonický feťák s abstinenčními příznaky. Film tu načas záměrně zpomalí tempo až do mrtvolného stavu.

Foto: Aktuálně.cz

Noc patří nám je v zásadě jednoduchá policejní historka o tom, že drogy jsou špatné a policisté to myslí dobře. Neobjeví se tu náznaky finanční korupce, hraje se tu "jen" o odvaze něco udělat, anebo se podělat; ale rozhodně je to velmi přesvědčivé.

Po sérii skvělých výkonů v 8 mm, Gladiátorovi, Vesnici a Walk the Line se z Phoenixe stává hvězda, u níž může mít divák až strach, aby se vlivem spalujících rolí neproměnil příliš brzo v hromádku popela.

Noc patří nám (We Own the Night), USA 2007. Scénář a režie James Gray, hrají Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Robert Duvall, Eva Mendesová,  Alex Veadov, Dominic Colon, Moni Mošonov, Oleg Taktarov a další. 117 minut, distribuce Palace Pictures. Česká premiéra 7. února 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy