Prolomí děvkař Polášek smůlu českých filmařů?

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 5. 2008 9:25
Do kin míří další debut, hořkosladká komedie
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Diváci jako by opouštěli česká kina a české filmy. Může za to drahé vstupné, které v metropoli vystoupalo už k hranici 170 korun za lístek, přemíra českých novinek nebo čím dál lepší počasí? Jisté je, že na tom nejvíc tratí čeští filmaři.

Jan Hřebejk před čtrnácti dny se svou mariášovou komedií U mě dobrý o prvním víkendu přitáhl do kin jen 28 tisíc diváků. Lépe se nevedlo ani novinkám přelomu dubna a května.

Karamazovi Petra Zelenky ani Kuličky Olgy Dabrowské, dva filmy z produkční stáje Čestmíra Kopeckého, nejsou zrovna mainstreamovými počiny s velkou reklamou, přesto šokuje, že jejich zisky jsou pouhých několik týdnů od premiéry spíše podprůměrné. Karamazovy vidělo celkem 31 tisíc diváků, Kuličky definitivně vypadly z první dvacítky žebříčku Unie filmových distributorů.

Hřebejk nabídl hvězdná jména a tradičně se mohl opřít o zájem médií - byť kampaň nebyla tak velká jako u předchozích snímků. Navíc měl tentokrát i vcelku příznivou kritickou odezvou - přesto jeho film nestačil na čísla, která o prvním víkendu vydobyli debutanti Tomáš Bařina s Patrik Hartl s komediemi Bobule a Taková normální rodinka.

Teď do nejisté sezony české kinematografie přichází zkusit štěstí další debutant - Jan Prušinovský se snímkem František je děvkař, o něco ambicioznějším počinem než jsou předchozí dva debutantské filmy, který ale nerezignuje ani na čirou zábavu.

Prušinovský by se stylově mohl hlásit k odkazu zlaté české hořké komedie, jakou byli filmy dvojice Svěrák - Smoljak. Do hlavní role svého snímku František je děvkař obsadil Josefa Poláška, jenž se proslavil jako hvězda reklam na "domácí žvýkání" i jako bratranec Jiřího Čunka.

František je děvkař
František je děvkař | Foto: 4press

V Prušinovského hořkosladkém filmu ztvárňuje notorického děvkaře, který se snaží dát znovu řád svému životu poté, co se vlastní vinou dostane na dno. I pro Poláška je film debutem - v hlavní roli.

František je děvkař se ostatně ke svému debutanství hrdě hlásí - je totiž celovečerním hraným debutem i pro režiséra Prušinovského, producenta Ondřeje Zimu, kameramana Petra Bednáře a střihače Otakara Šenovského.

Filmovým debutem ve výraznější roli je i pro pětatřicetiletou Elu Lehotskou, která ztvární Františkovu manželku. Hrdinovu poněkud vlezlou matku hraje Zdena Hadrbolcová, nesnesitelného soka v lásce divadelní Martin Pechlát.

V dalších rolích se objeví Petra Nesvačilová, Marika Procházková, Leoš Noha, Petr Čtvrtníček či Arnošt Goldflam.

František je děvkař
František je děvkař | Foto: 4press

V současné mizérii české distribuce nelze předpokládat, kolik českých diváků si film vydobyde. Režisér alespoň prozrazuje, jaká by se mu líbila celková čísla. „Hranice úspěchu znamená návštěvnost v kinech přes sto tisíc diváků a sedm hvězdiček z deseti v recenzích," řekl jednoznačně v promočním rozhovoru.

Návštěvnost si tvůrci chtějí pojistit i soutěží o legendární embéčko,  kterým ve filmu titulní postava jezdí. Škodu 1000 MB vyhraje jeden z diváků, který správně odpoví na otázku, jak zní křestní jméno dítěte Františkovy ženy Elišky, jež se narodí v závěru filmu.

Odpovědi je možné zasílat do 22. června na adresu [email protected]

 

 

Právě se děje

Další zprávy