Producenti se přetahují o Saxanu

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 1. 2007 0:01
Praha - Chystané pokračování populární Dívky na koštěti provázejí spory o filmová práva mezi Barrandov Studiem a Českou produkcí.

Záměr natočit pokračování úspěšné komedie ze 70. let oznámil už loni v březnu Jan Nejedlý ze společnosti Česká produkce. Jeho Saxanu měl točit Václav Vorlíček, 3D scény měly vzniknout ve studiu Design Bros, které se prohlašuje za český Pixar.

Teď se ale zdá, že je všechno jinak. Václav Vorlíček a Design Bros přešli pod křídla Barrandov Studia a oznamují, že už na jaře začínají natáčet. Premiéra filmu je pak plánována na jaro 2008.

"Scénář pokračování jsme napsali s Milošem Macourkem, pak projekt usnul," objasňuje vzpomíná režisér Václav Vorlíček na genezi projektu. Po šesti letech ho oslovil Nejedlý a společně připravovali natáčení  Jenže tutéž zprávu - záměr natočit saxanu s Vorlíčkem - oznámilo Barrandov Studio.

"Nepustili nás ani na jejich tiskovku," říká Jan Nejedlý s tím, že o záměru Vorlíčka natočit film s Barrandovem se dozvěděl až ve středu. "Jejich scénář vychází z našeho scénáře Black Man, na kterém pracujeme od roku 1995," rozčiluje se.

Dívka na koštěti: Saxana
Dívka na koštěti: Saxana | Foto: Aktuálně.cz

"Znám se s Vorlíčkem odmala, můj otec byl filmový architekt, který s ním dělal na Arabele i na dalších pohádkách, i proto mě to tolik mrzí," říká Nejedlý a nechává si čas na rozmyšlenou, jaké podnikne další kroky.

Vorlíček svůj "tajný" přestup k Barrandov studiu vysvětlil finančními důvody a tím, že Nejedlý na něj nedělal dojem, že by mohl peníze na nákladné natáčení sehnat."Barrandov je pro mě zárukou," dodává Vorlíček.

Nejedlý ovšem finanční nesolventnost kategoricky odmítá s tím, že minimálně dvacet milionů korun už měl nasmlouvaných. Barrandovu prý vstup do projektu přislíbila i televize Nova, jedná se o koprodukci s Německem. Předpokládaný rozpočet činí 65 milionů korun.

Filmová práva od scénáristy Miloše Macourka v 90. letech koupila společnost Medex, která je schraňuje právě pro Nejedlého. Barrandov studio má práva od vdovy po zemřelém Macourkovi. Známý scénárista fantastických komedií a řady seriálů zemřel v roce 2002.

"Není to poprvé, co v Česku z hlediska práv někdo zastává jiný názor," říká kulantně Vladimír Kuba z Barrandov Studia v narážce na spory kolem adaptace filmu Obsluhoval jsem anglického krále.

"Pokud bychom nebyli vlastníky práv, tak bychom do toho nevstupovali," dodává Helena Uldrichová z Barrandov Studia. "Smluvně jsou ošetřeni i spoluautoři scénáře. Jsme opravdu jediní vlastníci filmových práv," vzkazuje.

 

Právě se děje

Další zprávy