Přinese Mel Gibson mayskou renesanci?

AP, Hej
6. 12. 2006 15:29
Mexico City - Do amerických kin vstupuje film Apocalypto. Režisér a herec Mel Gibson se po Utrpení Krista vydává po stopě zániku mayské civilizace.
Apocalypto Mela Gibsona
Apocalypto Mela Gibsona | Foto: Aktuálně.cz

Náhlý pád vyspělé mayské civilizace je dodnes opředen tajemstvím a Gibsonův film je vůbec prvním zpracováním tohoto okamžiku světových dějin. Apokalypto je také vůbec prvním hraným filmem, natočeným v původním mayském jazyce.

To někteří z Mayů vítají. Ale další z 800 tisíc přeživších členů prastarého národa se bojí, že Gibsonův násilný apokalyptický film je jen dalším z nekonečné řady důkazů o nepochopení jejich kultury.

"Mezi mayskými skupinami v Mexiku, Guatemale a na Belize panuje velké znepokojení, protože nevíme, jak ten film na celou věc nahlíží," říká Amadeo Cool May z mayské ochranné skupiny Mayaon. "Může to být pokus prodat obraz kultury či lidí, který je často v protikladu k tomu, co lidé potřebují nebo chtějí," dodal Cool May.

Scény zotročených Mayů, kteří staví chrámy v novém filmu Mela Gibsona, navíc připomínají mnoha jejich dnešním potomkům realitu jejich života, v němž za chudou mzdu staví turistické rezorty na zemi, kterou kdysi vlastnili.

"Majiteli jsou často cizinci, kteří půdu koupili za extrémně nízké ceny, vystavěli tu turistické rezorty a Maye přitom použili jako dělníky, či v lepším případě jako pokojské," říká Cool May.

Apocalypto Mela Gibsona - Mel Gibson (vpravo) při natáčení filmu
Apocalypto Mela Gibsona - Mel Gibson (vpravo) při natáčení filmu | Foto: Aktuálně.cz

Mayská civilizace byla přitom na svém vrcholu neobyčejně vyspělá. Kromě zemědělství, pro které Mayové vytvořili zavlažovací systém, se zabývali keramikou, kamenictvím nebo architekturou.

Pro rozvoj vědění postavili školy, kde je měli vyučovat jejich bohové. Zde si osvojili velmi dobré znalosti matematiky, fyziky, chemie  a astronomie. Přesně dokázali měřit pohyby planet, díky čemuž vytvořili dokonale přesný kalendář. Také písmo měli skvěle vyvinuté.

Pohled na mayskou civilizaci  ovšem dlouho podléhal měnícím se intelektuálním módám. Až do roku 1950 zobrazovali akademici starověké Maye jako idylickou, mírumilovnou společnost zaměřenou na astronomii a matematiku.

Pak se ale zjistilo, že Mayové naopak mezi sebou vedli velmi krvavé a apokalyptické války. Právě ve válkách byla zničena celá mayská města a celé lesy zas padly za oběť výstavbě chrámů.

Apocalypto zobrazuje mayskou civilizaci těsně před vpádem Španělů, kdy se rozhádané mayské skupinky  zaměřovaly mnohem víc na válku a obětování lidí než na svůj slavný kalendář a systém písma.

Apocalypto Mela Gibsona
Apocalypto Mela Gibsona | Foto: Aktuálně.cz

Gibson Maye, z nichž většina žije na mexickém poloostrově Yucatan, zapojil i do přípravy filmu. Tvrdí také, že chce z mayského jazyka znovu udělat "cool" záležitost, a dát mladým lidem odvahu "mluvit jím s hrdostí."

Použití aramejštiny v Gibsonově Utrpení Krista vyvolalo vlnu zájmu o tento jazyk, a Mayové doufají, že to samé bude následovat i s mayštinou. "Je to dobrá šance sjednotit mayský jazyk - lidé ho uslyší ve filmech, v televizi, všude," říká Hilaria Maasová, Mayka, která učí mayštinu na Yucatánské státní univerzitě.

Známkou pokroku v této oblasti je i yucatánské rádio XEPET. To začalo v roce 1982 vysílat v indiánskošpanělském nářečí, dnes ale už vysílá z 90 procent pouze v mayštině

Procento maysky mluvících obyvatel Yucatanu kleslo z 37 procent v roce 2000 na 33,9 procent v roce 2005. Klesající procento lze vysvětlit i stále častější migrací Mayů do Spojených států.

 

Právě se děje

Další zprávy