Přijde další Batman, ale i Robocop a Krotitelé duchů

15. 10. 2008 15:06
Jaká pokračování slavných filmů má Hollywood v plánu

Los Angeles - Pokračování úspěšných filmů byl především fenomén rané němé kinematografie, dobrodružných příběhů a la Fantomas i ztřeštěných burlesek. V klasickém období Hollywoodu od 30. do 60. let se natáčela hlavně u áčkových i béčkových filmů s monstry, sériovou povahu měly i westerny.

Prestiž sequelů stoupla od 70. let; Kmotr 2 se v roce 1974 stal prvním pokračováním, které dominovalo udílení Oscarů a v roce 1977 si do erbu pořadovou číslici hned na začátku vetkly Hvězdné války - u nichž měl ovšem první film podtitul Epizoda IV.

Pán Prstenů
Pán Prstenů | Foto: Aktuálně.cz

Boom pokračování pak nastal v 80. letech, kdy se značka filmového titulu (především akčních filmů) dostala na úroveň libovolného jiného značkového zboží. Pokračování však stále byla chápána spíše jako odvar.

Teprve s nástupem trilogie Pána prstenů publikum přijalo, že všechny filmy série mohou a mají být stejně hodnotné. V případě comicsových sérií, jako jsou X-Men či Batman, se dokonce mluví o stoupající úrovni druhých dílů.

Přestože se pokračování zdají být jistou zárukou komerčního úspěchu, o jejich vzniku se v zákulisí hollywoodských studií nerozhoduje vždy rychle a snadno. Mnohá pokračování přes veškerá ohlášení tvůrců a přání fanoušků nakonec nikdy nespatří světlo světa, resp. tmu promítacích sálů.

Terminator: Salvation
Terminator: Salvation | Foto: Aktuálně.cz

Projeďme si jen v rychlosti několik zpráv o nových sequelech, které v posledních týdnech proběhly specializovanými médii - od spekulací po projekty, které jsou už ve střižně.
Začneme nejprestižnějšími projekty, které si troufají být hlavními hity určité plánované sezóny, ale nepomineme ani blouznivé bizarnosti.

Natočeni jsou již Transformers 2 a Terminátor 4 a oba filmy jsou v postprodukční fázi. Terminator: Salvation má plánovanou premiéru na 22. května a Transformers: Revenge of the Fallen na 26. června 2009.

 

Batman

Foto: Aktuálně.cz

Po veleúspěchu Temného rytíře - v pořadí šestého celovečerního batmanovského filmu, který dosud jen v Americe utržil 525 milionů dolarů - je jasné, že pokračování je pouze otázkou času. Chuť všech zúčastněných tvůrců z minula tu je, čili je potřeba "jen" napsat dobrý scénář a sladit diáře. Předběžně se mluvilo o tom, že do role Kočičí ženy by mohla vklouznout Cher (čímž by se jen naplnilo rčení o devíti životech) a Tučňáka by mohl zkusit Phillip Seymour Hoffman. Škoda jen, že Heath Ledger už nemůže hrát Jokera.

 

Superman

Superman se v roce 2006 vrátí
Superman se v roce 2006 vrátí | Foto: Bleskově

Superman se vrací z roku 2006 od Bryana Singera nebyl takový úspěch, jak se čekalo, a studio Warner Bros. ho v kinech nechalo běžet nezvykle dlouho, aby na amerických tržbách dosáhl 200 milionů. To při nákladech přes 250 milionů není ideální, přestože dnes návratnost filmů jistí hlavně DVD trh. Superman každopádně dostane zelenou až poté, co bude rozhodnuto o novém Batmanovi, a počítá se s ním na rok 2012. Vyměněn by rozhodně neměl být představitel Supermana Brandon Routh. Účast režiséra Singera není jistá: jeho nostalgický retro styl se minule podle studia příliš neosvědčil, proto by Superman měl napodobit styl nových Batmanů.

 

Spider-Man 4 a 5

Foto: Falcon

Cestičku k tomu vyšlapal Pán prstenů, pak následoval Matrix a Piráti z Karibiku. Když se předpokládá, že je úspěch zaručen, proč nenatočit několik dílů naráz? Je zvláštní, že to producenty Spider-Mana napadlo až teď. Možná k tomu přispěly rekordně vysoké náklady na třetí díl, které i s obří reklamou dosahovaly k půlmiliardě. Připraven je jak režisér Sam Raimi, tak představitelé hlavních rolí Tobey Maguire a Kirsten Dunstová, zůstane zachován i barevně optimistický a mírně naivní styl. Studio Sony by chtělo Spider-Mana 4 uvést do kin v květnu 2011, pro pětku zatím hledají termín. Uvažuje se i o tom, že vznikne ještě film, jehož hlavním hrdinou bude jeden ze spider-manovských padouchů, Venom.

 

X-Men

Foto: Aktuálně.cz

Studio 20th Century Fox hodlá k dosavadní trilogii, jejíž třetí díl nenaplnil úplně očekávání, nikoli pokračování-sequel, ale prequel - tedy film, o tom, co bylo před trilogií. X-Men Origins: Wolverine by měl 1. května 2009 nastartovat novou sérii, kde by se hlavním hrdinou stal populární Wolverine v podání Hugha Jackmana, a zároveň umožnit vznik filmů pro samostatné hrdiny. Jedním z nich bude mariňák Deadpool, kterého ve Wolverineovi hraje Ryan Reynolds.

 

Robocop

Foto: archiv

Trilogie z přelomu 80. a 90. let, která nakonec od oslnivého prvního filmu Paula Verhoevena skončila v neslavných béčkových vodách, a navíc rozmělněná ve špatném televizním seriálu, by měla zažít kompletní reload. Překvapením je především jméno režiséra - Darren Aronofsky, který dosud točil hlavně intelektuálně laděné snímky jako Pí, Requiem za sen či Fontána a jeho poslední film Zápasník (Wrestler) vyhrál letos Zlatého lva v Benátkách. Scénář napsal David Self (oscarová gangsterka Road to Perdition). I když hlavní představitel ještě nebyl vybrán, s premiérou se počítá na rok 2010.

 

Piráti z Karibiku 4 a další

Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow | Foto: Falcon

Disney se svého zlatého dolu nehodlá vzdát a za čtvrtý díl nabídl Johnnymu Deppovi 56 milionů dolarů, což je rekordní suma za čistý honorář. Čtvrtý díl by zároveň mohl být začátkem nové trilogie, v níž už ovšem nebudou figurovat Keira Knightleyová a Orlando Bloom. Zároveň by celá sága mohla dosti výrazně změnit styl. Zákulisní informace hovoří o tom, že režiséra Gorea Verbinského by mohl nahradit Tim Burton, s nímž Depp natočil Střihorukého Edwarda, Eda Wooda, Ospalou díru, Mrtvou nevěstu a Sweeneyho Todda. Dalším hercem, jehož by si Buton přizval, by mohl být buď Sacha Baron Cohen (alias Borat), nebo britský komik Russell Brand (Kopačky), čímž by se z Pirátů mohla stát opravdu karnevalová bláznivina.

 

Indiana Jones 5

Foto: Aktuálně.cz

Čtyřka s podtitulem Křišťálová lebka utržila celosvětově téměř 800 milionů dolarů, což je velmi silná motivace k pokračování. Podle dosavadních zpráv by Spielberg chtěl posunout film zpět od sci-fi k mystice a Lucas si pro změnu zahrával s ideou digitálně animovaného filmu, což ovšem odmítl představitel hlavní role Harrison Ford. "Nemám nic proti animovaným filmům, ale myslím, že touhle cestou by Indy neměl jít." Každopádně, námětů je mnoho (Indiana Jones vystupuje v řadě počítačových her, comicsů a paperbackových románů). Nejobtížnější by bylo sladit diáře Spielberga a Forda. Indy 5 je zatím každopádně jen spekulace.

 

Krotitelé duchů 3

Dnes už pánové vypadají jinak...
Dnes už pánové vypadají jinak... | Foto: archiv

Dva filmy z roku 1984 a 1989 jsou už vyslovenou retrozáležitostí. Staří pánové Harold Ramis (mj. režisér filmů jako Na Hromnice o den více a Přeber si to), Dan Aykroyd i Bill Murray ovšem do pokračování po 20 letech mají chuť a scénář jim momentálně píšou Lee Eisenberg a Gene Stupnitsky, kteří stojí za americkou verzí seriálu The Office (Kancl).


 

A možná přijde i ...

Ani ten Seagal už není to, co býval
Ani ten Seagal už není to, co býval | Foto: archiv

Do kin jinak přijde brzy Rychle a zběsile 4, s Vinem Dieselem se dále chystá xXx 2 (vrátí se i Samuel L. Jackson), z Wanted chce mít studio od režiséra Timura Bekmambetova trilogii (jen co dotočí novou verzi Moby Dicka). Shane Black má hotový scénář ke Smrtonosné zbrani 5 a Nicolas Cage má zájem o Ghost Ridera 2, kterého chce umístit do Evropy.

Jako zcela bizarní vyznívá nápad Stevena Seagala natočit třetí díl Under Siege (u nás známého jako Přepadení v Pacifiku a Přepadení 2: Temné území). Seagal se nechal slyšet: "Chtěl bych něco modernějšího. Nevadilo by mi, kdyby zápletka obsahovala něco mystického nebo... mimozemského." Ostatně, Seagalův nápad, že by v sedmapadesáti se současnou nadváhou mohl být akčním hrdinou, zní dost mimozemsky sám o sobě.

Čekají nás krásné časy…

 

Právě se děje

Další zprávy