Při SuperBowlu bojovali noví i Transformers a Star Trek

Kamil Fila Kamil Fila
3. 2. 2009 17:40
Při finále fotbalu televize vysílala exkluzivní ukázky

Los Angeles - Je to už několikaletá tradice. Při finále Ligy amerického fotbalu televize přenáší nejen nejdražší a nejlépe natočené reklamy, ale také trailery na nejočekávanější filmové hity následujících měsíců.

Je samozřejmé, že mnohé filmy se stanou hity právě díky masivní reklamní kampani, a že hitů, které zaujmou publikum spontánně, je dnes již minimum. Studia do tzv. blockbusterů vkládají velké naděje: investují do jejich produkce částky okolo 100 milionů dolarů a do jejich propagace několik další desítek. Očekávají totiž, že v kinech, na digitálních nosičích a díky prodeji do televize vynesou pak tyto snímky stamiliony.

Americký Super Bowl sleduje v televizi okolo 100 milionů diváků. NBC, která přenos zajišťuje, tak letos na 67 reklamních spotech vydělala 206 milionů dolarů. Za třicetivteřinové reklamy si účtovala tři miliony dolarů, jen několika stálým klientům dala dvacetiprocentní slevu.

Která hollywoodská studia se tedy letos nejvíc plácnula přes kapsu a jaké filmy tu byly představeny? Uvádíme je podle seřazené podle míry očekávání.

Kromě uevdených tu měli trailerovou premiéru měli i Andělé a démoni („před-pokračování" Šifry mistra Leonarda), triková komedie Land of the Lost (podobná Cestě do středu Země 3D, jen místo Brendana Frasera s Willem Farrellem) nebo 3D animák Monsters vs. Aliens.

Transformers: Revenge of the Fallen (Dreamworks)

Pokračování úspěšné akční sci-fi Michaela Baye z roku 2007. Země opět zažije bitvu mezi dvěma klany obřích robotů, neboť minule nebylo nic rozhodnuto. Do filmu se vrátí oba hlavní mladí představitelé pozemšťanů - Shia LaBouf a Megan Foxová -  i herci ve vedlejších rolích (John Turturro, Tyrese Gibson, Josh Duhamel). Roboti budou ještě větší a akce destruktivnější. Režisér Bay se rozhodl poskytovat médiím různé zavádějící informace, aby nikdo nevěděl, jak film bude vypadat. První ukázka nicméně až podezřele připomíná Terminátora 4 (Terminator: Salvation) a vypadá to, že oba trháky spolu hodlají soupeřit tím, že se budou navzájem co nejvíc podobat. Designem robotů, střihem, grafickými efekty, tónováním obrazu i dalšími parametry. Terminátor startuje v amerických kinech dva týdny před Transformery a uvidí se, kdo nakonec získá více diváků.
Americká premiéra 26. června (česká díky časovému posunu o den dříve)

 

Star Trek (Universal)

Vynulovat a začít od začátku. Toto si nedávno řekli v Hollywoodu s Batmanem i Supermanem, nyní totéž provedli se Star Trekem. Tvůrce seriálu Ztraceni J. J. Abrams se rozhodl, že nový Star Trek bude odpovídat požadavkům doby - herci budou mladší a film bude sršet akcí. Alespoň ukázka vypadá spíš jako mix Transformerů a Hvězdných válek než tradiční Star Trek. Je otázka, jak na to zareagují věrní fanoušci ságy a seriálů - ovšem většina teenagerského publika, s nímž se počítá, zřejmě vezme tuto podobu za svou. Abrams se jinak každopádně dušuje, že Star Trek nemá být temný film ani snímek plný efektů, ale stále má ctít idealistický pozitivní duch seriálu a má jít o přemýšlivější sci-fi. Ukázka to ovšem (schválně) nerespektuje a je v ní tolik testosteronu, jako když do sebe narážejí američtí fotbalisti na trávníku.
Světová premiéra 7. května (právě v Česku)

 

G. I. Joe - Rise of the Cobra (Universal)

Další akční sci-fi (evidentně nejprodejnější artikl pro Superbowl) je stejně jako Transformers a Star Trek založená na hračkách a televizním seriálu. Režisér Stephen Sommers (Mumie 1-2, Van Helsing) si chce napravit trochu pošramocenou reputaci, ale rozhodně na to nehodlá jít přes originální scénář, ale přes bombastickou akci. Elitní tajná vojenská jednotka tu bude bojovat proti pašerákům zbraní. Jako vůdce týmu se představí Dennis Quaid a novou hvězdu má G. I. Joe učinit z mladého Channinga Tatuma. Jinak se tu mihne spousta tvrdých hochů a bijců, které známe z akčních béček, nebo různých vedlejších rolí, třeba Michael Park známý coby Darth Maul z Hvězdných válek. V malé roli se objeví i modelka Karolina Kurková.
Světová premiéra 7. srpna (česká premiéra 20. srpna)

 

Fast & Furious (Universal)

Čtvrtý díl série o adrenalinových automobilových závodech a honičkách. Tentokrát se zed setkávají všichni nejoblíbenější hrdinové. Vrací se Vin Diesel a Michelle Rodriguezová, kteří účinkovali jen v prvním díle, i Paul Walker, který hrál v prvních dvou snímcích. Film režíruje Justin Lin, který pro změnu natočil třetí díl. Zápletka se točí kolem loupeže konvoje. Trailer slibuje značně zvýšený rozpočet oproti předcházejícím dílům, i když kvalita některých triků trochu pokulhává. Základem požitku cílového publika ovšem budou hlavně hodně rychle se točící kola aut.
Světová premiéra 2. dubna (právě v Česku)

 

Up (Pixar/Disney)

Animovaný příběh o osmasedmdesátiletém důchodci Carlovi, který si splní sen a ve svém domu proměněném v létající balón se rozhodně dobýt divočinu Jižní Ameriku. Omylem s ním však odletí i malý skautík. Film spolurežírují Pete Docter (režie k Příšerkám s.r.o., scénář k Toy Story 1-2 a VALL-Imu) a Bob Peterson (scénář k Hledá se Nemo a Ratatouile). Jde o první film, který Pixar udělá v digitálním 3D formátu. Rovněž jde o první pixarovský snímek od Hledá se Nemo, který nebude v obrazovém formátu 2,40:1 ale 1,85 : 1. I  ze zveřejněné ukázky, která byla pochopitelně 2D, je obtížné říct, nakolik bude film vizuálně atraktivní a převratný. Zatím působí spíše lehce primitivně a podbízivě roztomile.
Světová premiéra 29. května (český titul Vzhůru do oblak, premiéra 3. září)

 

The Year One (Columbia)

Z velmi lehkého soudku je prehistorická komedie, v níž Jack Black (Škola rocku, King-Kong, Kung Fu Panda, Prosíme, přetočte, Tropická bouře) a Michael Cera (Superbad, Juno) hrají dva bláznivé pravěké lovce, kteří se za humny setkávají s jinými, pokročilejšími civilizacemi. Režíruje Harold Ramis (Na hromnice o den více, Přeber si to; známý i jako jeden z týmu Krotitelů duchů). Dobrým znamením by mohlo být jméno producenta filmu Judda Apatowa.
Světová premiéra 19. června (česká 13. srpna)

 

Právě se děje

Další zprávy