Pražský IMAX bere diváky pod 3D hladinu

wzz, ČTK
25. 4. 2007 14:00
Potápěčské brýle netřeba, stačí trojrozměrné
Foto: Život v moři 3D

Praha - Prosotorové kino v pražském Paláci Flora teď nabízí další výlet do míst, kde prý zatím nikdo nebyl. Jednou z premiér týdne je čtyřicetiminutový dokument Život v moři 3D.

Film loni získal na festivalu Wildscreen cenu Panda, obdobu amerických Oscarů. Natočil ho americký režisér Howard Hall, který má na kontě několik podobných snímků, Ostrov žraloků nebo Do hlubin 3D. 

S 3D přístrojem, který dává oblíbeným podmořským filmům doslova nový rozměr,  tentokrát vyrazil na korálové útesy na Havaji a ke kalifornskému a mexickému pobřeží. Dokonce ani většina z těch, kteří se aktivně potápí, se podle autorů nesetkala s živočichy, kteří tu žijí, natož aby viděla, jak se chovají v přítomnosti jiných zvířat.

Snímek je k vidění v USA, Británii, Polsku, Rusku a v Japonsku. V původním znění byli jeho vypravěči Johnny Depp a Kate Winsletová. V českém znění je nahradili Saša Rašilov a Jitka Ježková; jejich komentář srozumitelně spolu s hudbou Dannyho Elfmana podmalovává to, co je nejdůležitější: dokonalý obraz kuriozit, malých i velkých živočichů.  

Foto: Aktuálně.cz

Pražské kino IMAX je zatím jediným kinosálem v České republice vybaveným technologií umožňující projekci dvojrozměrných i trojrozměrných velkoformátových filmů. Od března 2003 nabídlo 29 titulů; většina je součástí vzdělávacího programu,
určeného žákům základních a studentům středních škol, které kino organizuje pod záštitou ministerstva školství.

Ve 40 zemích existuje více než 280 kin IMAX a podle všeho je čeká velká budoucnost. Producenti plánují, že 3D projekce a zážitky se stanou novou zbraní proti pirátům.

 

Právě se děje

Další zprávy