Potter už se chystá na velké finále. Ale mlčí o 3D

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
26. 9. 2010 11:00
Video: Nový trailer k první půli závěrečného filmu
Foto: WB

Londýn - Knižní série Harry Potter má sedm dílů. Poslední kniha s podtitulem Relikvie smrti je ovšem natolik obsáhlá, natěšení fanoušků tak velké, jejich obavy ze zkrácení tak velké a ziskuchtivost producentů tomu úměrná, že její filmová adaptace byla rozdělena na dvě části. Za dva měsíce, v rozmezí od 17. -19. listopadu, čeká potterovské fanoušky první polovina sedmičky; druhá se začne hrát od 13. července 2011.

Závěrečná fáze nejvýdělečnější filmové série všech dob - dosavadních 5,4 miliardy dolarů z kin už nyní řadí Pottera nad Bonda i Star Wars - tak bude trvat takřka rok. Jejím prologem je druhý, ještě obsáhlejší a bombastičtější trailer k první části, jenž byl na víkend vypuštěn do světa.

Přesto se zdá, že finální fáze marketingové ofenzivy ještě nenastala. Studio Warner Bros. zřejmě bude vše koncentrovat blíž k premiéře, aby si ještě pojistilo zájem o jeden z největších fenoménů posledních let, který odstartoval první knihou už v roce 1997.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Fanouškovské weby (Potter byl jedním z prvních, kterým výrazně pomohl k masové popularitě také internet) zatím nabízejí kromě traileru jen několik uvolněných fotografií z natáčení. Studio ještě zjevně nevypustilo žádné informace ani zajímavosti a témata pro spekulace.

Nerozjel se ani očekávatelný maratón rozhovorů a mediální prezentace hlavních představitelů. Ti se po natáčení naopak dali slyšet, že vše končí ve správnou dobu a už je čas zkusit něco jiného

Téměř čistá kace

První ukázka tvrdila, že Harry Potter je „generační filmová událost" a vizuálně se vzrůstajícím počtem davových scén a epických bitev blížila jiné slavné fantasy, Pánovi prstenů. Ukázky z předchozích dílů byly laděny spíše do hororového nádechu; tentokrát pouze na začátku lord Voldemort Harryho vítá se slovy, ať se připraví na smrt. Pak dostává přednost akce - z níž ale v souladu s pravidly filmového marketingu nebyla šance přesně poznat, kdo bojuje s kým a proč.

Foto: Aktuálně.cz

Druhá, aktuální ukázka je již téměř čistě akční a plná vizuálních efektů; zesiluje osudovou atmosféru všeobecné zkázy a možné smrti hlavního hrdiny. Z hlediska stylu záběrů tentokrát výrazně upřednostňuje ty, které vypadají, že by mohly být ve 3D. Ať už jsou to různé nálety, průlety a pády, tak i objekty, které „útočí z plátna na publikum" - zvláště had plazící se přímo do kamery a otevírající tlamu či řítící se autobus, před nímž hrdinové jen tak tak uskočí.

Zprávy o finální podobě 3D - které by mělo být dalším lákadlem spolu s vyvrcholením celého dobrodružství - jsou ale stále velmi nejasné. Film totiž takřka jistě nebyl „hardwarově" natáčen na 3D kameru jako Avatar nebo Resident Evil: Afterlife.

O jeho počítačové konverzi do 3D rozhodl právě úspěch Avatara. Warner Bros tak dlouho sledovali jeho stoupající tržby megahitu od studia Fox, až se zřejmě na poslední chvíli se rozhodli, že své nadcházející trháky včetně Pottera „dovybaví" ještě jedním rozměrem.

První informace o tom, že Potter bude konvertován podobně jako Souboj Titánů, uvedlo zasvěcené periodikum Hollywood Reporter s tím, že náklady na tuto technologii se snižují a že by úpravy každého snímku neměly přijít na více než 5 milionů dolarů.

Foto: WB

Což se ale zdálo podezřele málo. Hned se tak rozjela vlna spekulací, co se za takové peníze dá pořídit, ale odpověď zatím nikdo nezná.  Studio jen tvrdí, že film bude kompletně 3D a část scén byla natočena speciálně tak, aby vyhovovala i formátu kin IMAX.

V šestém dílu byla v tomto formátu dvacetiminutová honička na košťatech a některé z počítači vytvořených scén s proměnami, kouzly či létáním. Z nových ukázek je zjevné, že právě trikové záběry dělané kompletně počítačovou grafikou budou bezproblémově trojrozměrné.

Tmavé proudnice

Je ovšem otázka, kolik minut z celkové stopáže zaberou a zda bude výhodné dívat se na celý film s 3D brýlemi. Velká část děje je situována v reálném „mudlovském" světě a tady je výroba nebo konverze prostorového zážitku mnohem náročnější.
Současná polarizační metoda potřebuje, aby se pomocí brýlí divákům složil výsledný plastický obraz ze dvou natočených dvourozměrných obrazů, jež jsou od sebe posunuty tak,  jako je posunuté vidění každého jednotlivého oka.

Pokud toto tvůrci Harryho Pottera neprovedli jako jakousi záložní variantu nebo "tajně" netočili do 3D foroty, musel nastat zásadní problém, jak docílit přesvědčivého trojrozměrného dojmu. Odstrašujícím příkladem, jak se 3D může nepovést, je právě nedávný Souboj titánů, kde je obraz příliš tmavý, pohyby rozmazané a z ploché scény trčí „vystřihnuté" a „předsazené" lidské postavy, za nimiž do černého prázdna ubíhají jakési proudnice.

Foto: WB
 

Něco málo se naopak ví o tom, jak bude sedmý díl rozdělen. První část - kde se mají zpětně objevit i scény, které se nevešly do scénáře šestky - prý skončí tak, že Harry, Ron a Hermiona jsou zajati v lese Voldemortovými poskoky, druhá část začne tím, že přijedou do sídla Malfoyových a uvidí tam všechny spáchané hrůzy.

Spekuluje se také, že bitva o Bradavice bude rozehrána minimálně do půlhodinové sekvence, podobně jako to udělali tvůrci v druhém díle Pána prstenů s bitvou o Helmův žleb.

Obě „sedmičky" budou mít i tak nezvyklou délku, prý ještě víc více než „standardní" dvě a půl hodiny. Budou také drsnější než předcházejících šest dílů a poprvé tak dostanou ratingovou známku  PG-13 (tedy mládeži do 13 let nepřístupno).

Rowlingová už se hlásí

O režii posledních dílů Harryho Pottera projevili zájem i autoři jako M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený, Znamení) či Guillermo del Toro (Faunův labyrint, Hellboy 1-2). Ale producenti i autorka knih J. K. Rowlingová, která chce mít vše pod kontrolou, dali přednost méně známému režiséru Davidu Yatesovi, jenž se osvědčil při práci s herci na pátém a šestém díle.

Vyměněn byl naopak kameraman. Bruno Delbonnel (Amélie z Montmartru, Velmi dlouhé zásnuby, Across The Universe). Byl po minulé zkušenosti unavený a měl pocit, že by se již opakoval - vystřídal ho proto francouzsko-portugalský kolega Eduardo Serra (Krvavý diamant, Odpor).

Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - J.K. Rowling
Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - J.K. Rowling | Foto: Reuters

Natáčení dvojfilmu bylo extrémně dlouhé, vyžádalo si 392 dní na place; od února 2009 do letošního června. Mezi nové členy hereckého štábu přibyli veteráni John Hurt, Bill Nighy a Ciarán Hinds, v malé roličce se vrátí Emma Thompsonová.

Dlouho se spekulovalo o tom, zda hudbu bude opět skládat autor soundtracků k prvním dílům John Williams, ale nakonec dostal přednost Francouz Alexander Desplat (Syriana, Benjamin Button, Fantastický pan Lišák, Prorok nebo Polanského The Ghost Writer).

K pozvolnému zahájení potterovské ofenzivy patřilo i letošní otevření tematického potterovského parku v Orlandu na Floridě, kde je postaven bradavický hrad.

Nyní už se ozvala i sama autorka Rowlingová: od pátku je ve Skotsku vystaven „vzácný rukopis", který byl původně součástí druhého dílu Harry Potter a Tajemná komnata. Z vydání byl ale odstraněn. Dvě stránky obsahují povídku o bradavickém duchovi známém jako Skoro bezhlavý Nick. 

Příští pátek se pak nejbohatší spisovatelka světa objeví v talk show Oprah Winfreyové, a to by už mohl být ostrý start kampaně.

 

Právě se děje

Další zprávy