Pošlete naše chlapce domů, vyzývá Stone

kul, Reuters, BBC
23. 4. 2007 11:20
Kontroverzní režisér natočí kampaň pro odchod z Iráku
Foto: Reuters

Los Angeles - Oliver Stone slyší volání Hollywoodu pro mírové řešení irácké krize a natočí reklamu podporující odchod amerických jednotek ze Zálivu.

V kampani podporované organizacemi MoveOn a VoteVets režisér vyzpovídá například příbuzné bojujících vojáků, ale i anonymní ženy. "Hlas opravářů je potřeba také slyšet," dodává režisér, jemuž Americká filmová akademie za snímek Četa přiřkla Oscara.

Spojené státy právě do Iráku vysílají 28 tisíc příslušníků zvláštních jednotek, které mají za úkol zmírnit napětí a časté násilí v regionu.

"Ve Washingtonu sedí lidé, kteří tvrdí, že naše vojáky podporují, ale ti lidé nejvíc trpí právě kvůli svým politikům," napsal Stone v tiskovém prohlášení, "rozhodl jsem se účastnit této kampaně, protože sám jako veterán vím, co obyčejní lidé potřebují slyšet a vědět a že musí být součástí národní debaty."

Foto: Reuters

Stone byl za zranění ve vietnamské válce vyznamenán Purpurovým srdcem, svoje drsné zkušenosti následně využil při natáčení filmu Četa. Jeho režijní kariéra se později soustředila na kontroverzní témata a jeho názor často šel proti hlavním tezím americké společnosti.

V Narozen 4. července se zabývá osudem válečného veterána, JFK spoléhal na konspirační teorii, že prezidenta Kennedyho nechala zastřelit CIA, Takoví normální zabijáci se ptají, kdy se z masového vraha stává celebrita.

Ve svém zatím posledním filmu WTC vypráví skutečný příběh dvou zasypaných hasičů. Ačkoliv se téma teroristických útoků na USA mohlo zdát pro levicového buřiče ideálním materiálem, paradoxně natočil svůj nejméně politický snímek. Navíc ho obtěžkal monumentálním patosem, který má více než k polemičnosti starších děl blíže k republikánské propagandě presidenta Bushe.

S novou reklamou se zřejmě vrací do starých pozic.

 

Právě se děje

Další zprávy