Po Marcele vede Třeštíková do kin spisovatele-desperáta

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 9. 2007 12:00
Televize českým dokumentům pomáhá. A láme vaz

Praha - Dvanáct českých tvůrců představilo chystané projekty.  Nové dokumenty točí známá jména jako Helena Třeštíková, Olga Sommerová a Radim Špaček i sestava mladých tvůrců.

Za ambicioznější lze počítat dva snímky - a není náhoda, že oba se chystají do kin. Připravovaný Třeštíkové celovečerní film má pracovní název René - český Villon. Vznikal časosběrnou metodou stejně jako slavné Manželské etudy i Marcela, která vstoupila do kin na jaře.

Novým hrdinou je delikvent René, kterého sledovala od roku 1989 - tedy od jeho osmnácti - do současnosti na cestě mezi kriminály, během které se sama stala obětí jeho loupeže. Dnes je René spisovatelem, ale zůstává nenapravitelným kriminálníkem.

Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

"Sám sebe definuje jako desperáta a v téhle roli se mu zalíbilo," říká Třeštíková. Film  s podporou evropského fondu Media zamíří do kin příští rok.

Zajímavě vypadá i ukázka ze snímku Mír s tuleni Miloslava Nováka. Svůj film nazývá dokumentární bajkou o lidské přirozenosti. Odehrává se na pozadí osudu mediálně známého lachtana Gastona z pražské ZOO a také italského tuleně Odyssea, který byl vypuštěn do fontány Di Trevi ještě před tím, než se v ní vyráchala Anita Ekberg ve Felliniho Sladkém životě. Film vstupuje do českých kin 1. listopadu, čeká ho i pouť těmi italskými.

Prezentace Institutu dokumentárního filmu byla koncipována jako představení; ukázky prokládaly výstupy kabaretu Červená sedma. "Místo vrhačů nožů a polykačů ohňů tu dnes máme dokumentaristy," uvedl je moderátor a dokumentarista Jan Foukal.

Show to ovšem byla značně nevyrovnaná. V plánu na dva roky je hodně dokumentů, podle ukázek to ale nevypadá jen na na kvalitní čísla.

Nelze říct, že by si autoři nevybírali zajímavá témata. Pavel Štingl ve svém dokumentu kombinuje vzpomínky pamětníků z  židovského ghetta se záběry ze současného lodžského "nového ghetta".

Kateřina Kačerovská s Gabrielou Kontra se pod vlivem zkušeností s porody vydaly na průzkum tohoto tématu, Linda Jablonská zase vyrazila se skupinou turistů na dovolenou do KLDR, kde čelili stalinistickému režimu.

Robert Sedláček si odskočil na Vysočinu za nejslavnějším českých důchodcem, aby tu natočil film Miloš Zeman - nekrolog premiéra v penzi.

Papírový atentát
Papírový atentát | Foto: IDF

A jeho kolega Radim Procházka se v Papírovém atentátu zaobírá humornými souvislostmi kolem tzv. sarajevského atentátu na Václava Klause. Tomáš Kudrna natočil film s lakonickým názvem Vládneme, nerušit!

České dokumenty si v poslední době nalézají cestu i do kin, úspěch mají i na festivalech či v zahraničí; před nedávnem byl do americké distribuce zakoupen jeden z nejslavnějších českých dokumentů, Remundův a Klusákův Český sen.

Pořád ale platí, že český dokument vzniká jen s mizivou podporou ČT, případně grantů, a do kin jich míří hrstka. Není tedy divu, že většina představených děl spíš uspokojuje televizní poptávku - neskrývaně publicistickou formou, leckdy i obsahem.

Ukázky z představených dokumentů budou už v průběhu týdne k nahlédnutí na portálu Doc Air.

 

Právě se děje

Další zprávy