Pierre Richard možná přiveze do Prahy Paříž

Kultura Kultura, Red Kul
16. 4. 2009 17:27
Začínají 16. Dny evrospkého filmu
Paříž  36
Paříž 36 | Foto: DEF

Praha - Rumunský snímek Boogie zahájí ve čtvrtek v pražském kině Světozor 16. Dny evropského filmu. V následujících dnech budou mít diváci ve  Světozor a Lucerně možnost zhlédnout 29 celovečerních filmů, 5 dokumentárních a 17 krátkých filmů.

Žánrová nabídka je púodle pořadatelů velmi pestrá. Mladší generace podle nich ocení filmy, jako je dánská Bojovnice, ve kterém hlavní představitelku zajímá více kung-fu než školní docházka. Finský film Ricky Rapper pak vypráví příběh desetiletého „vášnivého hráče na bicí" a jeho zvláštní tety rockerky. O nelehkém dospívání vypráví i Irský snímek 32A odehrávající se v Dublinu 1979.

Festivalovými cenami je ověnčený turecký film Vejce, který se stal hitem na prestižních festivalech nejen v Evropě. Literární předlohou k německému povídkovému filmu Nic než přízraky posloužily bestsellery známé spisovatelky Judith Herrmannové: povídky odehrávající se v reáliích Nevadské pouště, Jamaiky, ale i Berlína nebo Benátek řeší témata nešťastných lásek, promarněných nadějí a vykořeněnosti generace X.

Divácky úspěšný je rovněž italský snímek Dobrý den smutku - nezvyklá komediální romance soutěžila mimo jiné na festivalu Sundance a úspěšně reprezentuje mladou italskou kinematografii.

Zvláštní sekci věnuje festival 20. výročí pádu železné opony. Jedná se o dopolední projekce dokumentárních filmů reflektující toto historické období a oslovit mají zejména studentské publikum.

Bojovnice
Bojovnice | Foto: DEF

Německou kinematografii zastupuje Zeď, do Polska roku 1962 přenese diváky polsko-francouzský dokument Jeden den v lidově-demokratickém Polsku. Dalším dokumentem jsou Příběhy hraničářského psa, Českou republiku reprezentuje Občan Havel.

V jednom bloku se tradičně představí krátké filmy z FAMU, FAMO Písek a SVOŠP. Druhý blok je výběrem z festivalu FRESHFILMFEST.

Už v pátek 17.4. se koná od 11 hodin v budově FAMU seminář jehož hlavní téma je Proces psaní a vývoje scénářů. Zvláštním hostem bude Milena Jelinek z Kolumbijské univerzity. Na jeho téma navazuje letošní novinka: divácké hlasování o nejlepší scénář uváděných filmů. Hlasovat se bude nejenom v kinosálech, ale i přes webové stránky.

Vejce
Vejce | Foto: DEF

Pražskou část zakončí 23. dubna též v kině Světozor film Paříž 36. Snímek uvádí přehlídka v distribuční předpremiéře a možná se na ni dostaví režisér snímku Christophe Barratier a herec Pierre Richard.

Z Prahy se přehlídka jako každý rok představí divákům v Brně a v Olomouci; ozvěny v regionech se letos odehrají v Boskovicích, Veselí na Moravě a Uherském Hradišti.
   
Podrobné informace najdete  webových stránkách  www.eurofilmfest.cz, je k vidění nová znělka s Pavlem Trávníčkem a Janem Přeučilem. Po loňském úspěchu ji opět vyrobilo režisérské duo Mods.

Cena vstupenek se nemění: v Praze 90 korun a na dopolední projekce dokumentů 50 korun. V Brně 80 a v Olomouci 70 korun.

Přehlídku pořádají velvyslanectví a kulturní instituty současných i budoucích členských zemí EU a hlavní město Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy