Peter Jackson a Spielberg spojili síly. Na Tintina

jps, AP
15. 5. 2007 13:40
Slibují nevídanou počítačovou animaci

Los Angeles - Zdá se, že spojenectví dvou největších filmových vypravěčů současnosti je ještě pevnější, než se zdálo. Nejenže Steven Spielberg bude produkovat nový snímek Petera Jacksona, oba dva se také společně pustí do trilogie, která přivede do kin slavnou postavičku Tintina.

O Spielbergovi je známo, že je obrovským fanouškem Tintina a o práva k filmovému zpracování svedl dlouhý boj. Společnost Moulinsart, jež spravuje obchodní práva na Tintina, začala prý se Spielbergem o prodeji práv jednat už před 25 lety. Otcem neohroženého reportéra je Belgičan George Remi alias Hergé, který zemřel roku 1983. Výhradní držitelkou práv týkajících se díla je jeho někdejší manželka Fanny Rodwellová.

Foto: Reuters

Spielberg společně s režisérem Pána prstenů natočí filmovou trilogii; přičemž každý má alespoň jednou režírovat a společně budou všechny tři snímky hlídat z pozice producentů.

Jackson, který kvůli hádkam se studiem New Line Cinema nebude režírovat Hobita, už dokončil testovací snímek. Ten měl ozkoušet možnosti počítačové animace a tvůrci tvrdí, že nabídne něco, co lidstvo dosud nepoznalo.

"Chceme, aby Tintinova dobrodružství působila co nejvíc reálně - jako skutečný akční film. S Peterem si mylsíme,že kdybychom film natočili klasickou cestou, nevzdali bychom hold jedinečnému vzhledu postaviček a světa, které Hergé vytvořil," říká Spielberg.

Ačkoliv půjde o počítačem generovanou animaci, postavičky nebudou vypadat jako z komiksu. "Snažíme se je udělat co nejvíce realistické. Látka na jejich oblečení, póry na jejich kůži, účesy. Vypadají nejen jako skuteční lidé, ale jako skuteční lidé podle Hergého," dodává Peter Jackson, který ještě než se pustí do Tintina, bude se Spielbergem coby producentem v zádech natáčet adaptaci knihy Alice Seboldové s českým názvem Pevné pouto.

Společně se Spielbergem vybrali tři příběhy z třiadvaceti Tintinových knih, které vyšly v rozmezí let 1929 až 1976. Dva hrané snímky o Tintinovi vznikly v šedesátých letech, existují i tři verze animované; ve všech případech se jednalo o "nenápadnou" záležitost. Kreslené televizní seriály pak byly víc adaptací komiksu než originálními příběhy.

Foto: Aktuálně.cz

O popularitě námětu svědčí i muzikálová verze příběhu Tintin v Tibetu, kterou loni uvedla londýnská divadelní společnost Young Vic.

Svět si jeho autora připomene už letos v květnu, kdy uplyne sto let od Hergého narození.  Předloni se zase oslavovalo 75 let od doby, kdy Hergé své hrdiny poslal na první misi proti nepravostem to bylo 10. ledna 1929.

A Tintin dodnes dobývá svět. Knih o malém detektivovi, jehož doprovází pes Filuta a dvojice nedůvtipných detektivů Kadlec a Tkadlec, se prodalo přes 220 milionů; přeloženy byly do 77 jazyků. Ve frankofonním světě belgický pár přestihl pouze Asterix (320 milionů). Další zisk si Tintin připsal za divadelní hry, trička a další merchandisingový byznys.

 

Právě se děje

Další zprávy