Pel Mel: Al Pacino i Hopkins budou hrát Krále Leara

Kamil Fila Kamil Fila
9. 2. 2009 13:30
Drsný Harry míří na divadlo, King kritizuje emo-upíry

Praha - Souhrn zpráv ze zákulisí filmového průmyslu, které se nevešly do hlavního publikačního provozu.

Obyvatelé Bombaje protestují proti Milionáři z chatrče

V uplynulém týdnu se v indickém velkoměstě sešly skupinky demonstrantů na místě, kde se natáčel britský koprodukční film, jenž je nominován na deset Oscarů. Protestující si stěžovali především na originální název snímku zní Slumdog Millionaire - a označení "pes" (dog) se mnohých dotýká.

Foto: archiv

"Střílejí si z nás, urážejí naše city," prohlásil jeden z obyvatel slumů a další dodává: "Mohli aspoň změnit titul. Proč naše cenzurní komise povolila v Indii takový název? Je to velmi smutné." V Indii přitom snímek nepatří zdaleka k nejnavštěvovanějším a lze předpokládat, že jej většina protestujících neviděla.

Režisér Danny Boyle se snažil vylíčit život chudých Indů velmi citlivě a jeho film rozhodně neměl v úmyslu kohokoli urážet či se povyšovat. V Indii ale sklízí spíš kritiku. Rodiče dvou malých herců z filmu kritizují produkci, že dala jejich dětem malé platy a nepostaral se o jejich další vývoj, jak slibovala.

Režisér bondovek by měl točit comics Green Lantern

Jeden z mála superhrdinů, který dosud nevstoupil na filmové plátno, má konečně šanci. Studio Warner Bros., jež je nyní na koni po batmanovském Temném rytíři, po dlouhých přípravách a jednáních zveřejnilo, že režisér Zlatého oka a Casina Royale Martin Cambell vyjádřil zájem pustit se do scénáře Grega Berlantiho, Michaela Greena a Marca Guggenheima.

Foto: archiv

Příběh sleduje dobrodružství obyčejného testovacího pilota, který je náhle povolán do služby, aby chránil náš vesmírný kvadrant před nebezpečím ze vzdálených kosmických končin. Nadpřirozené schopnosti mu propůjčuje magický prsten. O roli už před vstupem Campbella do projektu projevil Ryan Gossling (Mladý Herkules, Svatý boj, Vzorec pro vraždu, Hranice života, Okamžik zlomu).

Comics Green Lantern původně vznikl ve 40. letech a hrdinů pod tímto bojovým jménem se skrývalo v průběhu desetiletí několik; znalci rozlišují čtyři etapy: zlatý, stříbrný, bronzový a moderní věk. Mezi jeho schopnosti kromě létání a velké síly patří telepatie, neviditelnost, procházení zdí, cestování časem či schopnost překládat všechny existující jazyky.

Green Lantern se často setkával v tzv. crossoverech s dalšími hrdiny, zvláště s Flashem a Wonder Woman, nakonec zakotvil v týmu Justice League of America sdružující prestižní armádu superhrdinů.

Orlando Bloom a Vincent Cassell ve futuristickém thrilleru

Foto: Reuters

Režisér Andrew Niccol (Gattaca, S1m0ne, Obchodník se smrtí) získal ke svému novému filmu The Cross (Přechod/Hranice) hvězdnou sestavu. Bloom (Pán prstenů, Piráti z Karibiku, Království nebeské), Kurylenková (Quantum of Solace, Max Payne) a Cassell (Purpurové řeky, Zvrácený, Veřejný nepřítel č. 1) se octnou v příběhu muže, jehož misí je překročit záhadnou hranici. Proč a kam utíká, není známo. Bloom hraje onoho překročitele, Cassell jeho pronásledovatele. Film se bude natáčet v Austrálii, rozpočet je přitom relativně skromný - 24 milionů.

Al Pacino bude hrát Krále Leara, stejně jako Hopkins

Herecký veterán bude natáčet svůj další shakespearovský film. Poprvé udělal experimentální dokument Al Pacino-Richard III. v roce 1996, před čtyřmi lety si naopak zahrál v klasicky pojaté adaptaci Kupce benátského titulního žida Shylocka. Režisér Kupce benátského Michael Radford (adaptace Orwellova 1984, oscarový Pošťák) bude stát nyní i za králem Learem.

Pacino, jenž v posledních letech utrácí svůj talent v průměrných krimi thrillerech a pomalu se stává karikaturou sebe sama, může díky roli šíleného krále, který pozdě zjistí, která z jeho tří dcer ho milovala nejvíc, znovu zazářit.

Foto: archiv

Film s Pacinem přitom bude muset v roce 2010 soupeřit o pozornost s druhým learovským filmem, kde hlavní roli ztvární další stárnoucí bard, Antony Hopkins a v rolích jeho dcer se představí  Keira Knightleyová, Naomi Wattsová a Gwyneth Paltrowová. Režisérem bude málo známý Josua Michael Stern, jenž má za sebou pár scénářů pro průměrné horory a režii neúspěšné romantické komedie Swing Vote.


Divadelní hra podle Eastwoodova Magnum Force

Už tu byly různé podivné divadelní adaptace filmů, které nepokládáme ani za klasické dramatické látky, ani za muzikály - viz Billy Elliot, Donaha!, Shrek či horor Smrtelné zlo. Ale zpráva o tom, že by na divadelní prkna měl vstoupit drsný Harry, zní přece jenom fantasmagoricky.

Foto: archiv

Nicméně pětapadesátiletý britský rocker Robyn Hitchcock tvrdí, že to dokáže. Magnum Force (druhý snímek z volné série Dirty Harry) označuje za svůj oblíbený film, na němž se stal závislý, a chce mu složit muzikálovou poctu. Sám Hitchcock (jenž nemá kromě příjmení nic společného se slavným režisérem) byl pro svou proslulou výstřednost objektem několika dokumentů a věnuje se kromě hudby i psaní surrealistických básní, fejetonů a kreslení comicsových stripů.


Velkofilm od producentů Temného rytíře

Charles Roven a Richard Suckle, kteří producentsky stojí za úspěchem Temného rytíře, vyvíjejí nový film nazvaný Brána Damašku. Tentokrát ovšem nepracují pod křídly studia Warner, ale přešli ke Columbii. 

Má jít o politický thriller o novináři, jenž se zaplete do konspirace jedné extrémistické skupiny operující v Jeruzalémě. Snímek vychází z knihy spisovatele Roberta Stona, jež prvně vyšla v roce 1998. Aktuální téma vztahů Izraelců a Palestinců hodlá vycházející scenáristická hvězda Eric Singer pojednat velmi komplexně.

Foto: archiv

Za sebou má momentálně premiéru prvního filmu The International, v němž hrají Clive Owen a Naomi Wattsová. Zahajovací snímek Berlinale pojednává o zkorumpovanosti bankovních institucí, které  financují obchod se zbraněmi.

Brána Damašku je plánována na rok 2012, mezitím stihne producent Roven zpracovat ještě středověký příběh Season of the Witch s Nicolasem Cagem a sci-fi thriller Robotech, jenž má navázat na konkurenční Transformers.

Stephen King si myslí, že Stmívání není dobré

Světoznámý autot hororových bestsellerů (Carrie, Christine, Cujo, To, Salem´s Lot, Pet Sematery, Misery, Zelená míle) rozhodně není fanoušek spisovatelky Stephanie Meyerové a její upíří ságy Stmívání.

V rozhovoru pro USA Weekend prohlásil, že „Meyerová a J. K. Rowlingová mluví velmi přímo k mladým lidem. Skutečný rozdíl mezi nimi ale je ten, že Rowlingová je skvělá spisovatelka, zatímco Meyerová neumí napsat nic, co by stálo za zlámanou grešli. Není moc dobrá".

Foto: archiv

Toto vyjádření vrchní autority žánru umožnilo oddechnout mnohým literárním kritikům, protože King si tak nepopulární tvrzení může dovolit. Na zprávu navazuje i to, že spisovatelkou se chce stát i Catherine Hardwicková, režisérka filmu Stmívání, který se loni na Vánoce stal obrovským komerčním hitem.

Pikantní na celé situaci je, že Hardwicková byla vyšachována z režie druhého dílu, jehož natáčení se rozjede v březnu. Její kniha, která má být deníčkem ze zákulisí, se tak snadno může stát výbušným materiálem. Záleží jen na tom, nakolik se filmařka cítí zhrzená a zda není vázána slibem mlčenlivosti.

 

Právě se děje

Další zprávy