Parodie MacGruber rozzlobila autory MacGyvera

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
21. 5. 2010 10:55
Zábavný film si utahuje z ikony 80. let
Foto: Universal

Los Angeles - V USA měl právě premiéru snímek s prostým názvem MacGruber. Dlouho očekávaná parodie na slavný seriál z 80. let MacGyver pochází z „dílny" komiků, kteří rozesmívají Ameriku v sobotním televizní pořadu Saturday Night Live. A parodie je to podle prvních recenzentů natolik povedená a řízná, že ještě před premiérou vyvolala nejen nadšené ohlasy, ale i reakci původních autorů MacGyvera.

Foto: Universal

Kontroverzi vyvolalo prohlášení tvůrce seriálu Lee Davida Zlotoffa, který prostřednictvím svých právníků rozeslal několik pohoršených dopisů do studií Relativity a Universal, jež parodii MacGruber produkovaly.

Zlotoff totiž hodlal MacGyvera sám oživit v novém celovečerním filmu a zdá se mu, že autoři parodie poškozují autorská práva a rovněž svým přístupem znemožňují, aby MacGyvera v 21. století někdo bral vážně. Nový MacGyver i parodický MacGruber byly natáčeni víceméně současně, ale parodie se dostává do kin dřív.

Oficiální žaloba ještě nebyla podána

I legrace však v Hollywoodu něco stojí a má svá pravidla. Je běžné, že tvůrci filmů jako Připoutejte se, prosím, Austin Powers nebo Scary Movie se předem dohodnou s majiteli práv původních filmů, k nimž se přímo odkazují.

Respektive minimálně se poradí s právníky, již se specializují na autorská práva, nakolik je scénář únosný, aby nebyl nařčen z toho, že už nejde o parodii, ale pouhý plagiát, a zda cíleně nepoškozuje jméno určité obchodní značky. A tvůrci MacGrubera, zdá se, nebyli na takovouto situaci předem pojištěni. Nicméně žádná oficiální žaloba ještě nebyla podána a uvidí se, jakou cestou bude spor dále řešen.

MacGruber přitom existoval už dřív, ale nebyl to samostatně výdělečný produkt, jen televizní skeče. postavu si vymyslel a ztvárnil čtyřicetiletý komik Will Forte, který se specializuje právě na podvratnou retro zábavu. MacGruber na konci každého výstupu zemřel při explozi a vždy po sobě zanechal "ohromující kombinaci rasismu, homofobie a absolutní neschopnosti".

Foto: Universal

Již před MacGruberem produkoval Forte televizní seriály 70´s Show a Action o arogantním producentovi nevkusných akčních filmů. Zároveň v televizi vystupoval v roztrhaných džínách coby rocker s přehozeným jménem Jon Bovi.

MacGruber je kromě pořadu Saturday Night Live spojen i se světovou wrestlingovou federací a vystupuje v něm řada wrestlerů (Chris Jericho, The Big Show, Mark Henry, Kane, M.V.P. a The Great Khali). Dá se tedy předpokládat, že na rozdíl od macgyverovského seriálu bude i akčnější. Sám Forte vystoupil v dubnu v kostýmu MacGrubera v ringu a "porazil" 140kilového zápasníka Vladimira Kozlova - obdobná scéna je podle všeho i součástí filmu.

Zdomácnělý macygyverimus

Už klasický MacGyver balancoval na hranici sebeparodie; ale nikdy divákům nenaznačoval, že by byla fyzikální řešení, jimiž tento agenta-šikula likvidoval problémy, nemožná a nesmyslná. Kancelářskou svorkou zkratoval jadernou hlavici, provizorní bombu odpálil práskací kuličkou a čokoládovou tyčinkou zastavil unikající kyselinu - byl v ní disacharid, který dokáže zalepit prasklinu v nádrži. S obsahem dámské kabelky pak dokázal tento "skromnější James Bond a vynalézavější Indiana Jones" přímo zázraky.

Foto: Aktuálně.cz

Autoři tvrdli, že MacGywerovy kousky měly podle fyzikálních principů fungovat, nicméně lidé by museli mít hodně štěstí, aby se jim povedlo tyto triky zopakovat. Macgywerovské řešení problémů ve stylu Ferdy Mravence se dostalo až do obecného povědomí a zdomácnělo v jazyce jako macygyverimus. Někdy to znamenalo kladné ohodnocení za sympaticky jednoduché řešení problémů, jindy spíš vlídně ironickou kritiku pro poplety.

Každopádně recenzenti přijali filmového MacGrubera s nadšením. Film se podle všeho ideálně strefil do doby, která se nostalgicky vrací do 80. let a zároveň si z nich jemně utahuje, takže se diváci nemusí brát nic úplně vážně a stydět se za svůj retro vkus.

Čtyři pětiny dosavadních kritik vyznívají velmi pozitivně. Publicisté tvrdí, že MacGruber jde v nejlepších stopách Franka Drebina z Bláznivé střely a jde o podobné dílo lásky jako před několika lety Starsky a Hutch. Jiní připomínají i Žhavé výstřely s Charliem Sheenem.

Pro někoho je to problém

Foto: Rogue Pictures

Ve filmu, v němž je hlavním padouchem mezinárodní zločinec Dieter von Cunth (tedy něco jako von Kchunda; hraje ho Val Kilmer), jenž ukradl jaderné hlavice a nebojí se je použít, údajně vycházejí dobře i fekální vtipy.

„Není to jen jeden z nejlepších odštěpků ze slavných sérií, ale široko daleko nejlepší komedie, na jakou si momentálně vzpomenu," napsal například Todd Gildchrist Hollywood News.

Jason Zingale ze stránky Bullz-Eye.com to potvrzuje: „Je tak neochabující ve své snaze zvítězit nad publikem pomocí dětinského humoru, že si prostě nemůžete pomoct a musíte se připojit k většině a smát se."

Podle internetového publicisty Willieho Waffleho je dokonce „MacGruber ve většině chvílí nejlepší parodií za poslední roky. A v jiných chvílích cítíte, jakoby ho napsal někdo, komu je třináct."

Foto: Universal

Film chválí i Peter Travers z magazínu Rolling Stone. Uznává ale, že celer čouhající ze zadku nemusí být ideálem zábavy pro každého, a cituje k tomu jeden z klasických macgruberismů, které se pohybují někde mezi zenem a hospodským moudrem: „Co je pro někoho problém, to pro jiného není problém vůbec."

Tuto větu lze aplikovat i na úvahy, zda bude film úspěšný v zahraničí. Velká část podobných snímků je totiž hodně zakotvena v americké tradici televizní i filmové zábavy a mimo území Spojených států příliš neboduje.

To je i případ chytré a skvěle hodnocené Tropické bouře z roku 2008, která doma utržila 110 milionů dolarů, ale ve zbytku světa jen 77 milionů, přestože za ní stál mezinárodně známý Ben Stiller.

Jen o něco lépe si vedla série Scary Movie, která je jedním ze symbolů tohoto žánru: podařilo se jí získat stejnou sumu doma i v zahraničí. Na druhou stranu seriálový MacGyver běžel v mnoha zeních světa včetně Česka - a patřil už k vyhledávaným, načerno chytaným programům i za minulého režimu.

 

Právě se děje

Další zprávy