Pán prstenů má nové věřitele. Chtějí sto milionů

jps, BBC
7. 6. 2007 15:00
Patnáctka novozélandských herců žádá podíl na zisku
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Skupina novozélandských herců, kerá si v trilogii Petera Jacksona zahrála povětšinou epizodní role, se rozhodla zažalovat hollywoodské studio New Line Cinema. To mělo porušit smlouvu tím, že jim nevyplatilo smlouvou zaručených pět procent z prodeje propagačních předmětů a výrobků spojených s filmovou adaptací Pána prstenů.

Těchto pět procent v případě patnácti dotyčných dosahuje sta milionů dolarů, které se herci rozhodli vymáhat společným úsilím. Henry Gradstein, právník zastupující herce, věří, že jde pouze o omyl a že peníze hercům nebyly vyplaceny kvůli spekulacím a přesunům v účetnictví hollywoodského studia. Mluvčí New Line Cinema odmítil případ jakkoliv komentovat.

Foto: Aktuálně.cz

Nejedná se přitom o první případ, kdy tvůrci úspěšné filmové trilogie vedou spor s New Line Cinema. Mezi těmi hlavními byl známý producent Saul Zents, který od poloviny sedmdesátých let vlastní práva na Tolkienovy knihy a nikdy prý nedostal zaplaceno. V tomto případě došlo ovšem k mimosoudní dohodě.

Velké mediální pozornosti se samozřejmě dostalo především sporu mezi New Line Cinema a Peterem Jacksonem, režisérem trilogie. Jackson a jeho žena Fran Walshová vydali už v listopadu loňského roku prohlášení, v němž vyjevili velkou hořkost z toho, že jim dosud nebyly vyplaceny přislíbené honoráře a prémie, na které prý mělo dojít v případě, že filmy budou mít úspěch. Stejně tak honoráře za DVD.

Manželé na mysli neměli nijak nízkou částku. Jackson se totiž po neúspěšných protestech začal soudit o podíl z tržeb, které činí v přepočtu zhruba 6 miliard korun. Spor došel tak daleko, že Jackson a studio se nepohodli na připravovaném projektu adaptace Hobita.

"S tímhle chlapem už víc pracovat nebudu. A proč nebudu? Protože pro New Line Cinema nenatočí žádný další film, dokud v ní budu mít já hlavní slovo," řekl šéf Bob Shaye.

Co na to Peter Jackson? "Je politováníhodné, že to Bob bere tak osobně. Vždy jsem k němu choval velký respekt," reagoval slavný režisér. Kdo ho nahradí, zatím není jisté.

Foto: Aktuálně.cz

Světovou premiéru má mít Hobit v průběhu roku 2009, uvádí filmový server IMDb.com.

Kniha J.R.R. Tolkiena Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vyšla poprvé v roce 1937 a dějově  předchází slavnější a mohutnější trilogii, vydané poprvé mezi lety 1954 a 1955. 

Na pompézní, nicméně nikoli nevkusnou filmovou podobu (jak se později ukázalo) čekali fanoušci dlouho a netrpělivě; adaptaci umožnily až nové technologie a Jacksonovo nadšení. I zapřísáhlí příznivci Froda Pytlíka nakonec uznali, že odvedl výbornou práci.

Trilogie Společenstvo prstenu, Dvě věže a Návrat krále dostala celkem 17 Oscarů; 11 z nich připadlo na její závěrečný díl. Profit všech tří dílů dohromady dělá přes 3 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy