Otrlé diváky čekají Orgie mrtvých a Vražedný aerobik

Kultura Kultura
6. 2. 2012 7:00
Další ročník oblíbené akce nabízí od 14. února Aero
Orgie mrtvých
Orgie mrtvých | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Festival otrlého diváka se již poosmé zaměří na tituly, které se určitým způsobem vymykají standardním normám filmové estetiky a nárokům běžného filmového diváka. Další ročník oblíbené akce se koná v pražském kině Aero od 14. do 19. února

Ani tentokrát nebude chybět řada doprovodných programů, které zpestří filmovou nabídku a diváky obohatí o nové zážitky. Těšit se mohou například na němý film s živým hudebním doprovodem či interaktivní projekci.

Ústředním tématem osmého ročníku, které se prezentuje skrze letošní grafickou koncepci i znělku, jsou aerobní filmy neboli snímky oslavující tělo v pohybu za dostatečného přísunu vzduchu.

Foto: Aktuálně.cz

„Letos bylo naším cílem sestavit vyvážený kondiční program, který uspokojí rekreační i vrcholové otrlce. Momentální formu návštěvníků prověří tradiční mix šťavnatých novinek, klasických hororů, filmového braku i ryze extrémních titulů, okořeněný peprnou erotikou a kolektivními zážitky z interaktivních projekcí," říká k letošnímu ročníku jeden z otrlých dramaturgů Petr Šaroch.

„Uvedeme jednak pár vyloženě sportovně zaměřených obskurit, jako je pozapomenutý slasher s vše říkajícím názvem Vražedný aerobic a zetkový akční snímek Gymkata o tajném agentovi, jenž bojuje proti komunismu smrtonosnou kombinací gymnastiky a karate. Ale dojde samozřejmě i na snímky o zdravém pohybu ve zdravém těle, jimž bude vyhrazen sobotní půlnoční program v sále i předsálí kina Aero," láká diváky další dramaturg Jiří Flígl.

Na programu nemá chybět mimo jiné titul Orgie mrtvých, jenž prý představuje jeden z naprosto nejhorších filmů všech dob.

K Festivalu otrlého diváka již tradičně jako maskot patří mexický neohrožený rek El Santo. Divákům se představí v celovečerním filmu El Santo proti televiznímu vrahovi, jemuž bude předcházet krátký film El Santo proti byrokratům. Nechybí ani další miláček publika, filipínský neohrožený agent 00 ztvárněný liliputem Weng Wengem.

Po předloňském úspěchu Nekromantika 2 se také vrací formát Otrlý Valentýn. Festival nabídne alternativu pro všechny, kterým se tento svátek příčí a naopak ocení jiné než tradiční podoby lásky.

Vražedný aerobik
Vražedný aerobik | Foto: Aktuálně.cz

Opět dojde i na populární formát Aero naslepo pro otrlé - projekce, kdy diváci předem nevědí, jaký film zhlédnou, a dávají se tak zcela všanc rozmarům dramaturgů. Ani letos nebudou diváci ochuzeni o český příspěvek, který je důkazem, že slovo „horor" nemusí jen popisovat tristní úroveň české kinematografie.

Záběr programu se tradičně větví od současných brutálních hororů či exploatace přes starší klasiky, neumětelské žánrovky a pornografii až k perverzním zákoutím šoubyznysu či radikálně neuchopitelným snímkům z avantgardního pomezí.

Zmíněné okrsky kinematografie spojuje jejich výstřednost a obskurnost, která může sloužit jako vítaný azyl pro diváky znuděné konvencemi hlavního proudu i povýšeností festivalových autorských filmů. Označení jejich publika souslovím „otrlí diváci" je poměrně výstižné. Většina promítaných filmů očekává určitý znalecký odstup, schopnost sledovat snímky jinak, než jsou navyklí u multiplexových či festivalových titulů (a tím zároveň blahodárně nahlodává jejich zažité návyky).

Vstupenky již lze koupit na pokladně kina Aero od 1. února, rezervovat vstupenky je možno prostřednictvím www.kinoaero.cz. Cena vstupenky je 100 korun. Podrobné informace o programu a organizaci na najdete www.otrlydivak.cz

 

Právě se děje

Další zprávy