Obama, nebo McCain? Hollywood volí Harrisona Forda

24. 10. 2008 14:00
Akční hrdina jako prezident by se voličům líbil
Air Force One (Gary Oldman a Harrison Ford)
Air Force One (Gary Oldman a Harrison Ford) | Foto: archiv

Los Angeles - Internetová stránka Moviefone spadající pod křídla mediálního koncernu AOL uspořádala lidové hlasování o nejlepšího amerického prezidenta, jaký se kdy objevil na filmovém plátně.

V napjaté atmosféře před skutečnými volbami se hodí trochu odlehčení, a tak měli čtenáři a čtenářky možnost zvolit si nejlepšího fiktivního prezidenta. I zde se samozřejmě rozhodovalo o to, zda více hlasů získají „jestřábi" či „hrdličky".

Hlasování se zúčastnilo více než 1,1 milionu lidí a z klání vzešel vítězně a jednoznačně s 24 procenty hlasů Harrison Ford ve snímku Air Force One (1997). Jeho prezident James Marshall se zde osvědčil jako mimořádný akční hrdina, když si zvládl poradit s teroristy, kteří přepadli jeho speciální prezidentské letadlo.

George W. Bush - akční hrdina
George W. Bush - akční hrdina | Foto: Outragedcomics.com

Podobně akční už je pouze prezident Thomas J. Whitmore ze Dne nezávislosti (1996), jehož hrál Bill Pullman. Ten neváhal při mimozemské invazi vyřknout legendární větu „Shoďte na ty hajzly atomovku!" a sám nasedl do stíhačky, aby provedl frontální útok na obří létající talíř. Tento prezident ale skončil až na čtvrtém místě s 12 procenty.

Druhý se s 16 procenty umístil Morgan Freeman coby prezident Tom Beck v katastrofické sci-fi Drtivý dopad (1998), který se snaží uchovat klid mezi obyvatelstvem USA, jež mají být zničeny neodvratně se řítící kometou.

Třetí s 15 procenty byl Michael Douglas v romantické komedii nazvané prostě Americký prezident (1995). Hlava Spojených států Andrew Shepherd se na konci svého volebního období zamiluje do ochránkyně životního prostředí a přestože je vdovec a má na nový vztah právo, jeho popularita náhle klesne z 63 % na 41 %. Zákeřný protivník Bob Rumson (Richard Dreyffus ho hraje jako slizčího Dicka Cheneyho) se samozřejmě snaží poškodit Shepherda tím, že poukazuje na jeho „slabé rodinné hodnoty".

Pill Pullman ve Dnu nezávislosti
Pill Pullman ve Dnu nezávislosti | Foto: Aktuálně.cz

Douglas zde hraje zřejmě nejlidštěji pojatého prezidenta, jaký se kdy objevil ve filmu, a získal si zvláště ženské divačky - a také nominaci na Zlatý glóbus. Legendární se stala věta: „Mohla bys se mnou jít do pokoje a zapomenout na chvíli, že jsem prezident?"

Scénář k filmu napsal Aaron Sorkin, který se na polidšťování politiků specializuje - viz jeho seriál Západní křídlo s Martinem Sheenem a film Soukromá válka pana Wilsona s Tomem Hanksem.

Stejně lidský a milý je i prezident Kevina Klinea na pátém místě ve snímku Dave (1993). Kline zde hraje prezidenta Billa Mitchella, kterého sklátí infarkt při sexuálních hrátkách se sekretářkou, a zároveň hraje i prezidentova dvojníka Billa Kovice, jenž najednou musí hrát po mnohem delší období, než bývá obvyklé, a čekat, kdy a zda se prezident probere z komatu. Mezitím se Daveovi ale podaří prolomit chlad, který k manželovi cítí první dáma v podání Sigourney Weaverové.

Morgan Freeman v Drtivém dopadu
Morgan Freeman v Drtivém dopadu | Foto: archiv

Šestý je další lidumil, tentokrát z komediálního dramatu Hledáme Ydol (Američan Dreamz, 2007). Prezident Joseph Staton s tváří Dennise Quaida se zde zúčastní jako hostující porotce v soutěži, jež je jednou z obdob hledání Superstar či popového idolu. Této situace samozřejmě využijí arabští teroristé, kteří do soutěže vyšlou vlastního zástupce, aby zde na prezidenta spáchal atentát.

Joseph Staton je vůbec výjimečný prezident - ve snímku se uvede tím, že - na rozdíl ode všech svých předchůdců - čte noviny a nenechá si jen přežvykovat všechno od poradců. Quaid také nedávno hrál člena prezidentské ochranky v thrilleru Úhel pohledu; prezidentem byl William Hurt.

Sedmé místo získal bezejmenný prezident z dobrodružného filmu Lovci pokladů: Kniha tajemství (2007), jehož si zahrál Bruce Greenwood. Prezidenta USA zde na chvíli - v zájmu konání dobra - unese dobrodruh Nicolas Cage, který se snaží očistit jméno své rodiny a nutně k tomu potřebuje znát jedno státní tajemství.

Michael Douglas v Americkém prezidentovi
Michael Douglas v Americkém prezidentovi | Foto: Aktuálně.cz

Osmý je v žebříčku uvážlivý, důstojný a věkově zatím nejstarší prezident Robert Fowler z politického thrilleru Nejhorší obavy (The Sum of All Fears, 2002), jehož ztvárnil James Cromwell. Film patří do série snímků podle románů Toma Clancyho s agentem Jackem Ryanem (Hon na ponorku, Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí) -  toho tentokrát po Alecu Baldwinovi a Harrisonu Fordovi hrál Ben Affleck. James Cromwell, mimo jiné, letos zosobnil i dalšího prezidenta, tentokrát reálného - George Bushe staršího v kontroverzní životopisné komedii „W" o Georgi W. Bushi juniorovi.

Perličkou žebříčku je naprosto zkorumpovaný prezident Jacka Nicholsona ze snímku Tima Burtona Mars útočí! (1996) - rozverné parodie na katastrofické snímky z 50. let a zároveň výsměšné reakce na výše uvedený Den nezávislosti, který měl premiéru o půl roku dříve.

Dave (Kevin Kline a Sigourney Weaverová)
Dave (Kevin Kline a Sigourney Weaverová) | Foto: archiv

Čestné desáté místo zbylo na Jeffa Bridgese coby prezidenta Jacksona Evanse v soudním dramatu Kandidáti (The Contender, 2000), který se však točí převážně kolem viceprezidentky (Joan Allenová), jež je politickou konkurencí obviněna z toho, že se v mládí účastnila sexuálních orgií.

Z přehledu je zřejmé, že šanci na umístění měly hlavně filmy, které jsou v širším povědomí díky mnoha televizním reprízám, či úplně nové hity. Šanci neměly seriózní životopisné snímky ani filmy staršího data vzniku.

Prezidenti coby ústřední hrdinové filmů jsou pouze tři, Ford v Air Force One, Douglas v Americkém prezidentovi a Kline Daveovi, přičemž poslední případ platí jen napůl, neboť se většinu času jedná o dvojníka.

Harrison Ford - plakát k filmu Air Force One
Harrison Ford - plakát k filmu Air Force One | Foto: Aktuálně.cz

Šéfredaktor serveru Moviefone Scott Robson k anketě s narážkou na Forda nejen coby prezidenta, ale i Indiana Jonese prohlásil: „Je jasné, že Fordův prezident je ten, jakého by Američané dlouhodobě chtěli. V době, kdy klesá ekonomika a stále běží válka v Iráku, voliči hledají někoho, kdo by byl schopen sám ručně vyřídit teroristy či nacistické hledače pokladů a porazit říše zla. Možná by měl kandidovat v roce 2012."

Robson rovněž okomentoval umístění Morgana Freemana coby jediného černošského prezidenta v žebříčku: „Nevím, kolik lidí si vůbec pamatuje Drtivý dopad, takže podezírám, že jsme přitáhli hlasující, kteří jsou myšlenkami naladěni na Obamu."

 

Právě se děje

Další zprávy