Nový Pán prstenů je mládeži nepřístupný a plastový

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 11. 2007 12:00
Do amerických a britských kin míří slavný Béowulf

Londýn - V režii Roberta Zemeckise, autora filmů Forrest Gump, Trosečník nebo série Návrat do budoucnosti, ožívá legenda o Béowulfovi. Starý anglický hrdinský epos od neznámého autora vznikl před rokem 1000 a jde o jediné větší zachovalé dílo anglosaské hrdinské poezie.

Béowulf stál zřejmě i u počátku Pána prstenů - autor slavné ságy, profesor staroanglické literatury J. R. R. Tolkien akademickou dráhu začal právě na analýzách starého textu. O eposu napsal odbornou studii Netvoři a kritikové. Motivy z Béowulfa také použil ve svých příbězích ze Středozemě.

Hrdinský vikingský válečník Béowulf se v eposu při pomoci králi Hrothgarovi utkává s celkem třemi nepřáteli - s lidožravým netvorem Grendelem, Grendelovou matkou a ohnivým drakem. Příběh se odehrává na půdě dnešního Dánska a Švédska.

Grendelovu matku ztvárnila Angelina Jolie, Anthony Hopkins si zahrál krále Hrothgara. Ve filmu se objeví i John Malkovich.
Možná ale slavné herce ani nepoznáte. Film totiž vznikl pomocí podobné techniky jako Zemeckisův Polární expres - s využitím živých herců, jejichž akce je poté digitálně animována a vylepšena.

Angelina Jolie na britské premiéře filmu Beowulf
Angelina Jolie na britské premiéře filmu Beowulf | Foto: Reuters

Herecké akce byly natočené před černým pozadím a poté použity jako základ pro převedení obrazu do 3D animace. Herci následně svým postavám propůjčili hlasy. Angelině Jolie to zprostředkovaně umožnilo předvést se ve filmu nahá.

Válečníka Béowulfa ztvárnil Ray Winstone. "Je úžasné, že technologie perfomance capture umožnila, aby někdo, kdo měří kolem šesti stop a co do proporcí má spíš k tlouštíkovi hrál svalnatého blonďatého Vikinga, který má přes dva metry."

Práci s Winstonem si prý zvlášť užila Angelina Jolie. "Je úžasný, ráda bych s Rayem zas brzy pracovala, protože je s ním velká legrace. Je prostě skvělý," rozplývala se o víkendu na britské premiéře snímku, kam dorazila i s Bradem Pittem.

  • Oficiální stránky filmu včetně traileru najdete ZDE

Práce se zamlouvala i dalším hercům. "Na tomhle stylu je zajímavé, že není třeba stavět žádné kulisy a šít kostýmy," vysvětluje Hopkins. "Jen jste oblečení do těch bláznivých kostýmů s tečkami po celém povrchu a můžete bez přerušení natočit celou scénu."

Beowulf
Beowulf | Foto: Warner Bros

Na scénáři se podílel autor komiksu Sandman Neil Gaiman a autor Pulp Fiction Roger Avary. Jejich drsné pojetí se ale podle prvních recenzí poněkud míjí se Zemeckisovým přístupem ve stylu "rodinné podívané".

A zejména s příliš efektním vizuálním ztvárněním; tomu je přičítána jistá sterilnost emocí. "Oči herců se mění ve skleněné korálky a jejich kůže připomíná měkký plast," píše Kyle Smith v New York Post ve své recenzi a Béowulfa popisuje: "Je to něco jako Pán prstenů, ovšem s plastovými loutkami a spoustou košilatých vtipů".

Filmu může v amerických kinech uškodit i to, že do nich vstupuje s hodnocením PG13, které zapovídá osobám pod 13 let vstup bez doprovodu dospělých. V Británii je hranice dvanáct let.

Film existuje i ve verzi pro kina IMAX. Do anglických a amerických kin přijde už v pátek, do českých sálů Béowulf vstoupí 29. listopadu.

I domácí diváci už budou moct srovnávat. Na konci roku 2003 se epos dočkal prvního uceleného českého převodu v nakladatelství Torst. Publikace ozdobená reprodukcemi staroanglického umění dostala titul nejkrásnější kniha roku.

"Je to vznešený příběh o germánském čase na přelomu pohanství a křesťanství, o statečnosti, moudrosti, stáří, duchovních jistotách i nejistotách. Béowulf zprostředkovává perspektivu určitého dějinného spirituálního zlomu. A je to autentický začátek anglické literatury v českém jazyce. V českém literárním kontextu existuje před Shakespearem jenom Geoffrey Chaucer - a pak už vlastně nic," řekl o něm přakladatel Jan Čermák.


 

 

Právě se děje

Další zprávy