Nová Akta X už mají první záběry. Podívejte se

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 3. 2008 22:20
Scullyová a Mulder vyrazí do kin 25. května

Los Angeles - Deset let poté, co do kin vstoupil první film založený na seriálu Akta X, bude agent Mulder na plátně znovu přesvědčovat skeptickou agentka Scullyovou, že pravda je tam venku. Teď z ní autoři filmu odkryli první kousky.

Film by do kin měl vstoupit 25. července, šest let po zakončení televizního seriálu. V hlavních rolích dvou agentů FBI specializujících se na paranormální jevy se pochopitelně vrátí David Duchovny a Gilliam Andersonová.

Režisérem filmu je Chris Carter, který je podepsán jako spoluautor a producent pod úspěšným seriálem; na americké televizi Fox se vysílal v letech 1993 až 2002 a rozběhl se do celého světa včetně České republiky.

Akta X
Akta X | Foto: Aktuálně.cz

Film, který 24. července uvede společnost Bontonfilm i do českých kin, zatím nemá jméno. "Jeden název by se mi líbil, ale Fox má o názvu vlastní představu," říká Carter.

Carter s dalším spoluscénáristou Frankem Spotnitzem během výročního televizního festivalu Williama S. Paleyho fanoušky navnadili, když odhalili první trailer filmu.

Příznivci seriálu i sci-fi mají tyhle spoklenecké hry rádi a nadšeně si sdělují, co v těch pár záběrech viděli. Tým uniformovaných mužů vedených bělovlasým mužem v podání Billyho Connollyho; někdo táhne tělo; Mulderovu bouračku, Scullyová někoho uhodí tupým předmětem; odkyrtí těla pohřbeného v ledu.

A taky úryvek dialogu: "Scullová, potřebuju, abys v tomhle byla se mnou." - "Já vím, a to mě právě děsí."  Plus Connolyho otázku "Věříš na tyhle věci?" a  Mulderův  hlas s odpovědí: "Řekněme, že tomu chci věřit."

Celý trailer bude poprvé v kinech k vidění 2. května. Ve čtvrtek fanouškovská stránka Bloody-Disgusting.com vydala zprávu, že amatérský záznam projekce inkriminované části traileru z dalšího festivalu Wondercon byl pověšen jedním z uživatelů na YouTube.

Uvěřte znovu, rozsvítí se nápis v závěru spolu s datem světové premiéry.

Film se natáčel převážně v Kanadě - ve Vancouveru, Pembertonu a Britské Kolumbii. Scénář podle Spotnitze byl napsán přímo pro tyto lokality. Natáčení odstartovalo v prosinci 2007, skončilo nedávno, 11. března.

  • Čtěte více: Pravda je už venku: Akta X mají pokračování

Devět sérií vytvořilo jeden ze základních kamenů americké pop kultury.  Akta X popisovala příběhy z tzv. utajené složky FBI, kam americká rozvědka, potažmo vláda a "skupiny v pozadí" zařazovaly paranormální případy.

Seriál vytáhnul do mainstreamu mystické prvky nastíněné Lynchovým Twin Peaks a smísil je s čím dál větší nedůvěrou vůči státní moci i s iracionální atmosférou konce milénia.

Akta X vzali za svá i scifisté, ufologové a záhadologové; svou roli při budování kultu  sehrálo i používání tehdy nejnovějších technologií.

Televizím teď sice právě vládnou racionální detektivové a výpravné akční seriály typu Prison Break, ale úspěch Ztracených a Hrdinů dává tušit, že nadpřirozená vysvětlení nikdy neškodí.

 

Právě se děje

Další zprávy