Nominace na televizní Emmy vede seriál 30 Rock

Redakce KUL
17. 7. 2009 9:00
Následují Mad Men a Grey Garden
30 Rock
30 Rock | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Na vyhlašování nominací na ceny Emmy, jež letos slaví 60. výročí, dominoval komediální seriál 30 Rock, v němž hlavní role hrají Alec Baldwin (51) a Tina Feyová (39).

Sebereflexivní seriál o scenáristce sitcomů, která se musí vyrovnávat s náladovostí hlavní mužské hvězdy, získal celkem 22 nominací.

Druhý, s 16 nominacemi, skončil dramaticky laděný seriál Mad Men, jenž se odehrává v 60. letech v jedné reklamní agentuře. Velký souboj těchto dvou favoritů se čeká 20. září, kdy se koná oficiální předávání cen označovaných za televizní Oscary.

Mad Men
Mad Men | Foto: Aktuálně.cz

30 Rock vyhrál ve své hlavní kategorii (komediální seriál) na Emmy už dvakrát - tentokrát stojí proti několika tradičním rivalům: americké verzi Kanclu (The Office) a dále Family Guy (animák o dysfunkční rodině), How I Met Your Mother (muž v roce 2030 vypráví svým dětem o svém mládí), Entourage (herec obráží s partou přátel L.A.), Weeds (matka z předměstí se stává dealerskou marihuany) a The Flight of Conchords (dva Novozélanďani se snaží založit si rockovou skupinu).

Proti Mad Men zase stojí osvědčené seriály Ztraceni, Dr. House a Dexter vedle trochu novějších kousků - Damages (právnický absolvent poznává praxi), Breaking Bad (chemikář, který se dá na dráhu zločinu) a Big Love (kontroverzní série o polygamii).

Nominační show provázeli herečka Chandra Wilsonová (Chirurgové) a herec Jim Parson (Teorie velkého třesku), kteří se přitom sami umístili v nominacích.

Čtěte více:
Televizního Oscara získali šílenci z reklamky
Kritici v USA mají hit: seriál o drsňácích z reklamky
O televizní Oscary se ucházejí týpci z kabelovek

„Ne. To je nějaká podfukářská slavnost," řekl Parson, když bylo oznámeno, že patří mezi nominované za nejlepší mužský herecký výkon v komediálním seriálu.

Pohotovost
Pohotovost | Foto: NBC

Wilsonová dostala nominace dokonce dvě - za vedlejší roli v Chirurzích a za hlavní herecký výkon v televizní minisérii Accidental Friendship (Náhodné přátelství). „Jdu na večírek," glosovala to herečka.

Nominace se letos rozrostly z pěti na šest, takže vyznat se ve změti jmen je stále obtížnější. Očekávalo se, že jakousi šanci na velkou rozlučku dostanou seriály, jež letos končí. Letitá nemocniční Pohotovost, temná sci-fi Battlerstar Galactica, právnický seriál Boston Legal či drsný policejní seriál The Shield.

Ani na jeden však nezbyla jediná nominace - což na druhou stranu svědčí o vysoké kvalitě nových titulů, které vytlačují staré osvědčené seriály.

Že se i americká televize snaží produkovat hodnotná díla, dokazuje nominace herců v televizních dramatech, mezi nimiž figurují matadoři charakterních rolí jako Kenneth Branagh (Wallander), Ian McKellen (King Lear), Kevin Bacon (Taking Chance) či Kevin Kline (Cyrano de Bergerac).

Drew Barrymore
Drew Barrymore | Foto: wallpapers.dpics.org

Favoritem mezi televizními dramaty je každopádně celovečerní drama Grey Gardens, které má 17 nominací. Vypráví o excentrické tetě a první sestřenici Jackie Onassionové, jimž se říkalo Malá a Velká Edie; hlavní hvězdou snímku je Drew Barrymoreová.

Hodně si nejspíš slibovala i nová upírská sága True Blood, jejíž hlavní představitelka Anna Paquin získala letos Zlatý Glóbus, ale nakonec se ani ona v nominacích neobjevuje.

 

Právě se děje

Další zprávy