Němý Umělec opanoval domácí filmové Césary

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 2. 2012 9:40
Získal šest cen, propadla komedie Intouchables
Foto: Reuters

Paříž - Letošního Césara za film roku získal v Paříži němý snímek The Artist (Umělec). Během pátečního večera posbíral ještě pět těchto francouzských filmových cen v nejvýznamnějších kategoriích - a to mimo ještě za nejlepšího režiséra, nejlepší herečku v hlavní roli či nejlepší hudbu.

The Artist bude bojovat už v neděli o Oscary, na které byl nominován v deseti kategoriích. "Je to film, který jde hodně, hodně odspodu a který nikdo nejdřív nechtěl. Dnes jsme hodně nahoře a je to hezký příběh; je to dojemné," řekl během děkovacího proslovu Michel Hazanavicius, který již předtím přebíral cenu za nejlepšího režiséra.

Cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli získala Bérénice Béjo za výkon v Umělci (na Oscary je nicméně nominována ve vedlejší roli).

Naopak zklamání přinesl večer pro Jeana Dujardina, který za Umělce neuspěl v kategorii nejlepší herec - byť jinak za roli němé filmové hvězdy sbírá po světě ceny. Kromě hudby zabodoval The Artist v 37. ročníku i v kategorii kamera a dekorace.

Čestného ocenění se dočkala britská herečka Kate Winsletová, která cenu převzala od režiséra Romana Polanského. Ten ji režíroval ve filmu Bůh masakru, za což spolu se spisovatelkou a dramatičkou Yasminou Rezou dostal Césara za nejlepší filmovou adaptaci.

Nejvíc nominací na Césary mělo policejní drama Polisse. Se 13 návrhy předstihlo film z politického prostředí Výkon státní moci (11 nominací) i Umělce, který měl "jen" deset nominací. 

Úspěšný byl s devíti nominacemi i titul Intouchables, který byl loni ve Francii nejnavštěvovanějším filmem roku. Nakonec ale vyšel téměř s prázdnou, když pro něj vybojoval jen cenu za nejlepšího herce v hlavní roli Omar Sy, nová černošská hvězda.

Snímek Polisse je z prostředí policejní brigády na ochranu mladistvých. Výkon státní moci je dalším úspěšným dramatem, tentokrát ze zákulisí politiky. Komedie Intouchables líčí příběh bohatého tetraplegika, jehož život převrátí naruby rozhodnutí přijmout do svých služeb mladého černocha z chudého předměstí.

Kromě těchto snímků o sošku pro nejlepší film soutěžily snímky A válka je tady, Le Havre finského režiséra Akiho Kaurismäkiho a drama Pater Alaina Cavaliera.

 

Právě se děje

Další zprávy