Mulder a Scullyová přivedou do kin monstrum týdne

Kamil Fila Kamil Fila
20. 7. 2008 11:30
Akta X se ve čtvrtek vracejí v druhém filmu

Los Angeles - Deset let po prvním filmu a šest let po posledním dílu kultovního seriálu přichází do kin druhý snímek Akta X. Od příštího čtvrtka si fanoušci na celém světě včetně Česka mohou opakovat jeho podtitul Chci uvěřit.

S nimi si stejnou motlitbu odříkávají i tvůrci: Chci uvěřit, že vlna retra zase oživila ovzduší příjemně bezpečné paranoie, která se ještě nezdála být tak reálná jako po 11. září 2001.

Přesto se raději jistí tím, že se diváci dočkají "jen" napínavého thrilleru s nádechem nadpřirozena, pro jehož pochopení nebude nutná znalost jakéhokoliv předcházejícího děje.

V 90. letech se z Akt X stal fenomén a kult, jenž obohatil slovník jedné generace o slogany "Pravda je tam venku" a "Nikomu nedůvěřuj". Byl to jeden z těch seriálů, které znamenaly televizní revoluci, podobně jako předtím třeba Městečko Twin Peaks.

Hlavní změna spočívala v tom, že seriál může být řemeslně stejně propracovaný jako film - tj. stavět hodně na atmosféře a také vyvolávat různorodé interpretace. Časopis TV Guide vynesl Akta X v anketě o nejkultovnější show hned na druhé místo za Star Trek.

Postavy důvěřivého fantasty Muldera a cynické oponentky Scullyové se staly generačními ikonami; to potvrdila i nejvyšší instance, oba agenti se objevili v seriálu Simpsonovi.

Napínavý thriller

Akta X vyhrála několik Zlatých glóbů a Emmy, nicméně jinak nepatřila k těm úplně největším trhákům. Do první dvacítky nejsledovanějších pořadů roku pronikla jen v sezóně 1997/98, kdy se držela na chvostu žebříčku s 10,3 milionu diváků. Dalo by se říct, že jde o dílo, které si vytváří užší okruh věrných.

V roce 1998 přišel do kin první celovečerní film, po němž následovalo ještě několik dalších televizních sezón; seriál oficiálně skončil devátou řadou v roce 2002.

Foto: Fox

Nyní se po dlouhé pauze chystá do kin druhý film a o ději se tradičně ví naprosté minimum. Jen tolik, že se bude odehrávat chronologicky šest let po posledních událostech v seriálu a půjde o samostatnou epizodu.

Nádech by měl být čistě hororový a neměl by se prý týkat konspirační a mytologické, resp. ufologické linie seriálu.

Hodně nového bychom se měli dozvědět i o zvláštním vztahu mezi agentem Mulderem a agentkou Scullyovou, jenž se má "vyvíjet netušenými směry".

Nová spiritualita

Přitom to byla právě Akta X, která v 90. letech silně přispěla k rozšíření nedůvěry vůči vládě a rozpoutala vlnu konspiračních teorií o všeobecné manipulaci s veřejným míněním a zakrývání vojenských pokusů.

Foto: Fox

Sám tvůrce seriálu, letos jednapadesátiletý Chris Carter, vidí příčinu kultovnosti Akt X i v jejich zvláštním pojetí spirituality - ve víře v mimozemský život. Podle něj vytvářel seriál jakousi náhražku duchovna pro nevěřící lidi ve smyslu: něco nás přesahuje, něco je nad námi.

K tomu, aby si seriál udržel pozornost diváků, sloužilo promyšlené, záměrně paradoxní schéma, kdy Dana Scullyová byla zároveň skeptický vědec, a přitom katolička, zatímco Fox Mulder byl psycholog, jenž nevěřil v Boha, ale v existenci cizáků z vesmíru, kteří postupně kolonizují Zemi.

Carter tvrdí, že seriál "přebíral úhel pohledu Scullyové, z jejích očí jsme se dívali na děj", ale samozřejmě naše skepse vůči paranormálním jevům byla ustavičně nabourávána.

Erotické fantazie

Rovněž záměrně a velmi nezvykle měli oba hlavní hrdinové prohozeny tradiční mužské a ženské role. Scullyová ztělesňovala "mužskou" racionalitu a byla ta, kdo ochraňovala Muldera před okolím, zatímco Mulder byl pojat jako "žensky" intuitivní postava.

Foto: Fox

Toto rozdělení dominance a podřízenosti a intimity kombinované s neosobním oslovováním příjmeními podněcovalo fanoušky na internetu rozvíjet i erotické fantazie, jež pak vtělovali do "neoficiálních, pornograficky laděných povídek".

Od druhého celovečerního filmu se podle předběžných odhadů nečekají obrovské tržby. Odpovídá tomu i skromný rozpočet okolo 37 milionů a nijak zvlášť rozsáhlá reklamní kampaň. První film měl v těchto ohledech zhruba dvojnásobné investice, a ani tak jeho celosvětové tržby nepřekonaly hranici 190 milionů dolarů.

Nicméně Chris Carter by ještě rád pokračoval dále. Třetí plánovaný film, jehož natočení závisí přece jen na úspěchu druhého, by se měl opět věnovat konspirační mytologii. Ještě toho totiž hodně nebylo řečeno a dořešeno. Jisté kouzlo Akt X však spočívá právě v tom, jak málo se dozvíme a co vše zůstává v náznaku.

Mulder je v kondici

Natáčení celovečerní "dvojky" se znovu přesunulo do sychravého kanadského Vancouveru a v centru zápletky se opět ocitá nějaké nové "monstrum týdne", jak byly nazývány epizody s podivnými paranormálními tvory.

Zprávy z natáčení hovořily hlavně o tom, jak bylo pro herečku Gillian Andersenovou těžké vžít se opět do role Scullyové.

"Myslela jsem si, že to je, jako když znovu nasednete na bicykl. Jenomže tady jako by ten blbý bicykl měl jen jedno kolo," vyjádřila se Andersonová, která se v posledních letech zoufale snažila zbavit image Scullyové a hrát naprosto odlišné role, čímž zřejmě charakter odměřené speciální agentky úplně vytěsnila z hlavy.

To její herecký partner David Duchovny tento problém neměl. Po odchodu ze seriálu se objevil v ufologické Reitmanově komedii Evoluce a nakonec se uchytil jako týpek v drsně humorném seriálu Californication, ale agenta Muldera má tak zažitého, že se k němu vrátil snadno.

Scullyová ho chválí, že na rozdíl od ní je v tak dobré kondici, že sám hrál i většinu akčních scén.

 

Právě se děje

Další zprávy