Mr. Bean potká v kině Rodena. Už brzy

Jitka Gráfová
5. 3. 2007 13:09
Praha - Francouzi by se měli bát, do jejich země se vydává na prázdniny Mr. Bean. Ušetřen nezůstane ani festival v Cannes. Uvnitř: TRAILER A GALERIE
Foto: Bontonfilm

Původně chtěl Bean v novém filmu na Riviéře jen nachytat trochu bronzu a pár dní si odpočinout.  Ale život škodolibého smolaře nešetří, a tak se pohodová cesta do Francie změní v sérii zmatků, nehod a katastrof, které vyvrcholí promítáním jeho velmi peprného prázdninového deníčku na filmovém festivalu v Cannes.

Prázdniny pana Beana jsou druhým celovečerním Beanovým počinem. "Vždycky jsme cítili, že Mr. Beana čeká další film, který však bude výrazně odlišný od toho prvního," vysvětluje představitel Mr. Beana Rowan Atkinson.

Přestože od jeho filmového vtělení do Mr. Beana uplynulo deset let, nebylo prý těžké zhostit se této úlohy znovu. "Od předchozího filmu jsem se mu moc nevěnoval naposledy jsem ho hrál v nějakém britském dětském pořadu asi před dvěma lety. Ale nečinilo mi žádné potíže se do něj znovu vžít, pochopit jej a hned vědět, jak by se choval v libovolné situaci," říká Atkinson.

Jeho Mr. Bean kromě cestování směrem k Riviéře musí dopravit malého kluka zpátky k jeho rodičům, což v nemalé míře komplikuje skutečnost, že neumí hošík neumí anglicky. Navíc Beanovi zkříží cestu zvláštní společnice, kterou ztvárnila Emma de Cannes.

Mladá francouzská herečka byla naposledy k vidění ve filmu Michela Gondryho Nauka o snech. Rozhodování o tom, zda roli přijmout, prý bylo velmi jednoduché. Díky svému otci, televiznímu hlasateli Antoineovi de Caunesovi, postavu Mr. Beana důvěrně znala.

"Když mi bylo patnáct nebo šestnáct, nosil mi táta domů kazety s Beanem a já jsem z toho úplně šílela. Dokázalo mě to pokaždé rozesmát, takže jsem velká fanynka. Líbí se mi, že je takový nevinný jako dítě a všichni ho dokážeme pochopit."

Foto: Bontonfilm

 

Nový film je podle ní hodně poetický, navíc to byla možnost zahrát si s Atkinsonem - což je prý úžasný herec. "Nejde jen o to, že je ta role groteskní, on je opravdu fantastický a mně se moc líbilo ho pozorovat při práci a improvizaci. Pro mě je jako Charlie Chaplin," říká.

Režijní taktovky se zhostil Steve Bendelack. Nad scénářem se sešel Richard Curtis, autor scénáře například k oběma dílům Deníku Bridget Jonesové, a Robin Driscoll, tradiční autor většiny televizních skečů Mr. Beana.

Ti celou situaci zkomplikovali tím, že Bean umí francouzsky pouze tři slova. "Popravdě řečeno jsem vždycky tak trochu litoval, že měl Mr. Bean v prvním filmu tolik dialogů," říká k tom Atkinson. "Že jsme ho umístili do prostředí, kde se nedokáže domluvit, jsme ho přinutili vypořádat se s každou situací mlčky a zachovali jsme stylovou čistotu," dodává.

Foto: Bontonfilm

Prázdniny pana Beana ale nebudou stát jen na titulní postavě; ve filmu se objeví například francouzská filmová legenda Jean Rochefort nebo držitel dvou oscarových nominací Willem Dafoe.

Natáčení trvalo dvanáct týdnů a filmaři v jeho průběhu zavítali do Londýna, Paříže, Luberonu a Cannes, kde využili pláží i budovy Le Palais, v níž se tradičně koná proslulý festival. Štáb dostal jako první v historii povolení natáčet během přehlídky přímo na červeném koberci.

"Byli hrozně vstřícní a pomohli nám všemi myslitelnými způsoby. Jednu scénu jsme natáčeli ve chvíli, kdy po koberci pochodovala skutečná delegace k nějakému filmu prostě jsme se k ní připojili," říká koproducentka Caroline Hewittová.

Jak se Beanovy peripetie ve Francii tvůrcům povedly, mohou zdejší diváci zhodnotit od 29. března, kdy vstupuje film do českých kin. V jedné z rolí se objeví i herec Karel Roden.

 

Právě se děje

Další zprávy